Stratejik davranılırsa AKP yerel seçimleri kaybeder

31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçim yaklaşırken bir tarafta ittifakın koptuğu AKP ve MHP; diğer tarafta ise ittifakın devam ettiği CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi…

2019 yerel seçim akp chp saadet iyi parti

Stratejik davranılırsa AKP yerel seçimleri kaybeder

Kabul edilir edilmez, sevilir sevilmez ama bu seçimde belki de en önemli isim şu an için Melih Gökçek

Gökçek’in Ankara’dan MHP’nin adayı olması, 16 yıllık AKP iktidarını alaşağı edecek bir girişim olacaktır. Yaşı orta yaşlarda olanlar hatırlayacaktır ki, 1994 seçimleri yapıldığında Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan Hoca’nın sağında Recep Tayyip Erdoğan; solunda ise Melih Gökçek vardı. Erdoğan İstanbul’u kazanmış, Gökçek ise Ankara’yı kazanmıştı.


Gökçek, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “şeref duyarız” sözünü dikkate alıp MHP’den aday olması durumunda kuvvetle muhtemel bu seçimlerin galibi Cumhuriyet Halk Partisi olacaktır. Tabi, burada CHP’nin adayı çok önemli bir faktör olacaktır.

Şayet, Ankara’da geçtiğimiz yerel seçimlerde olduğu gibi Mansur Yavaş CHP’den aday olursa ve İyi Parti’de Yavaş’a destek verip aday göstermediği taktirde CHP’nin Ankara’yı kazanması söz konusu haline gelecektir. Bu durumda AKP adayının önemi dahi kalmayacaktır. Gökçek, AKP adayı ile yarışırken CHP aradan sıyrılıp çıkacaktır.

Mansur Yavaş
Mansur Yavaş

Burada CHP, kendi adayını göstermeyip Mansur Yavaş’ın İyi Partiden aday olması durumunda CHP’nin desteklemesi de söz konusu olabilir. CHP’liler bunun doğru olmayacağını düşünebilir, ancak muhalefetin amacı AKP’yi iktidardan indirmekse bu seçimde stratejik hareket etmelidir. 24 Haziran mağlubiyetinden sonra ekonomik krizin etkisiyle Ankara’yı muhalefetin ancak bu şekilde kazanma ihtimali olacaktır. Burada muhalefet partileri için ümit verici olan, MHP’nin AKP ile ittifak kurmayacak olması. Buna rağmen CHP ve İyi Parti’nin ayrı ayrı aday göstermeleri durumunda AKP’nin buradan sıyrılıp çıkması daha rahat hale gelecektir.


İstanbul’da ne yapılmalı?

İstanbul’da AKP’nin adayı Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş adaylıkları ön plana çıkarken, Yıldırım’ın büyükşehir belediye başkanlığına soğuk bakması Kurtulmuş’u ön plana çıkarıyor.

Bu noktada muhalefet partilerinin adımı ne olacaktır?

CHP ve İyi Parti’nin İstanbul’da birlikte hareket etmeleri; ve yine MHP’nin burada da farklı bir aday göstermesi durumunda, bu iki partiye Saadet Partisi’nin dışarıdan destek vermesi AKP’nin İstanbul’u kaybetmesi anlamına gelebilir.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener

CHP ve İyi Parti’nin, İstanbul’da da stratejik davranması durumu diyoruz ama; burada aday kim gösterilmeli? “Milli Görüş”ten gelen; AKP’yı ciddi anlamda eleştiren, sağı ve solu (marjinal sol dışında) birleştirecek Abdüllatif Şener ismi İstanbul’un kazanılması anlamına gelebilir. Ekonomik krizden dolayı AKP’ye küskün Kürt muhafazakar kesimi bu ortaklığa çekilmesi muhtemel olacaktır.


Ankara’da İyi Parti’nin adayı Mansur Yavaş; İstanbul’da CHP’nin adayı Abdüllatif Şener bu oligopol birlikteliğin kazanımı olacaktır…

Mediar yerel seçim anketi: AK Parti’den yüzde 17 kopuş


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…