Murat Gezici: AK Parti yerel seçimde kritik illeri tek başına kazanamaz!

31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi AK Parti’nin oy oranının yüzde 40’ın altına düştüğünü söyleyen Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici, “AK Parti’nin MHP olmadan İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Aydın, Muğla, Balıkesir ile Eskişehir gibi illeri alma şansı yok” dedi.

Murat Gezici: AK Parti kritik illeri tek başına kazanamaz!

AK Parti ve MHP’nin yerel seçimlerde de işbirliğine gideceğini açıklamasının ardından Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici ittifakı ve yerel seçim sürecini değerlendirdi.

AK Parti’nin oy kaybetme nedenlerinin başında ekonomik sorunların geldiğini anlatan Murat Gezici; “AK Parti’nin MHP olmadan İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Aydın, Muğla, Balıkesir ile Eskişehir gibi illeri alma şansı yok.” dedi.


AK Parti’nin tek başına alabileceği oy oranının yüzde 34-35 bandında olduğunu dile getiren Gezici, “MHP ise oylarını yüzde 17 – 18’e çıkarmış durumda. O yüzden AK Parti, MHP ile işbirliği yapmak zorunda” diye konuştu.

Murat Gezici, ülke genelindeki Kürt seçmenin dini ve manevi duygularını tamamladığını düşünerek yüzde 65’inin ilk tercihinin AK Parti olduğunu, HDP’ye ise söylemleri nedeniyle oy vermediğini belirtti.

AK Parti MHP ile işbirliği yapmak zorunda

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’ın sorularını yanıtlayan Gezici, AK Parti’nin oy oranının yüzde 40’ın altına düşmesinin seçimi tek başına kazanamayacağı gösterdiğini vurguladı.

Ekonomik sıkıntılar, terör sorununun çözüm bulmaması, eğitim sorununun devam etmesi, Suriyeli göçmenlerin giderek artması, işsizlik problemi, yargı ve hukukun işlemesi gerektiği gibi işlememesi gibi sorunların AK Parti’nin oyunun düşmesine neden olduğunu kaydeden Gezici, Bu sorunların devamlılığı AK Parti’yi yüzde 40’ın altında itiyor. AK Parti bu riski almamak için MHP ile işbirliği yapmak zorunda kaldı. Bu iki partinin şu anda toplam oy oranı ise yüzde 51-52 bandını oluşturuyor.” diye konuştu.

Muhafazakar Kürt seçmen HDP’ye oy vermiyor

“AK Parti ve MHP ittifakının İstanbul’daki Kürt seçmeni ürkütebileceği gerçeği atlanmaması gereken bir gerçek” diyen Murat Gezici; “AK Parti burada stratejiyi doğru konumlandırmalı. AK Parti’ye oy veren Kürt seçmeninin Erdoğan’a olan bağlılığı konusunda bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak MHP ile yapılacak olan ittifakın önemli bir oy değişimine sebep olacağı düşünülüyor. Ülkenin genelinde Kürt seçmenin yüzde 65’i ilk tercih olarak AK Parti’ye oy veriyor. Muhafazakar Kürt seçmen HDP’nin marjinal dilinden dolayı oy vermiyor. HDP Türkiye partisi olma fırsatını değerlendiremedi.” değerlendirmesinde bulundu.


İttifak zorunlu hale geldi

Yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin yüzde 50 oy oranını zorunlu hale getirdiğini hatırlatan gezici “Bu nedenle benzer çizgilerdeki siyasi partilerin bir araya gelme durumu ortaya çıktı. AK Parti ve MHP tabanı ile CHP ve İYİ Parti tabanının kendi içindeki birbirine yakınlığı ve geçişlerinin kuvvetli olması sebebiyle ittifaklar bir siyasi zorunluluk haline geldi. dedi.

İYİ Parti içinde ittifak istemeyenler var

CHP-İYİ Parti cephesinde bundan sonraki dönemde de ittifakın devam edeceğini vurgulayan Gezici,  İYİ Parti içinde ittifakı istemeyen yöneticilerin bulunduğunu ve bu durum gelecekte parti içinde çatışmaları doğurabileceğini söyledi.

İYİ Parti Ankara’da ısrarcı ama…

Partilerin kritik bazı illerdeki durmunu da değerlendiren Gezici, “İYİ Parti Ankara’da ısrarcı da olsa CHP orayı veremez çünkü oy oranı Türkiye genelinde çok düşer. Mersin’i İYİ Parti’ye verebilirler. Doğu illerinden özellikle kayyım atamalarının yapılmış olduğu birkaç önemli ilde AK Parti lehine değişiklik yaşanabilir. Tunceli özelinde de CHP lehine bir belediye değişimi olabilir. Bunun yanı sıra İstanbul ve Ankara’da HDP seçmeninden iktidar bloğunun karşısındaki adaylara sonuçları etkileyebilecek oranda oy geçişi olabilir.” tespitlerinde bulundu.

CHP her seçimde bu tuzağa düşüyor!

CHP’nin her seçimde ‘Türk milliyetçisi ve muhafazakar bir aday gösterirsem seçmeni kendime çekebilirim’ düşüncesiyle hareket ettiğini dile getiren Gezici, “Ancak bu bir tuzaktır. Metropol şehirlerde bu profilde aday çıkarırsa kaybeder ki CHP bunu her seçimde deneyen bir parti. Üsküdar’da bir müftüyü aday olarak göstermişti ve 40 bin seçmen sandığa gitmedi. Seçmenini küstürüyor.” dedi.

HDP Türkiyelileşemedi

Yerel seçimler için HDP’nin  durumunu da değerlendiren Gezici’nin tespitleri şöyle:


“Türkiye’de kendisini Kürt olarak tanımlayanların oranı yüzde 20’dir. Bu oranın yüzde 65’i halen AK Parti’ye oy verirken sadece yüzde 25’i HDP’ye oy veriyor. Geriye kalan kısım ise diğer partilere dağılıyor. Millet İttifakı, HDP seçmenini kazanabilmek için marjinal bir dil kullanıldığında merkez seçmeni ürküttüğü aynı zamanda AK Parti ve MHP’nin içinden de oy alamadığı görülüyor. HDP Türkiyelileşememiştir. Dini ve manevi duygularını AK Parti’nin tamamladığı düşünen Kürt seçmen oyunu AK Parti’ye veriyor.”

Black Friday (Efsane Cuma) indirimleri: Tüm markalar ve indirim oranları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.