Psoas kası nedir? Psoas egzersizleri yapmanın faydaları neler?

Ruhun kası da olarak bilinen Psoas kası, psikolojik halimize ve fizyolojik sağlığımıza doğrudan etki ediyor.

Psoas kası nedir? Psoası geliştirmenin faydaları neler? egzersizleri

Psoas kası nedir?

Psoas kası çoğu zaman bedenin en derindeki çekirdeği, yoga terapisti ve sinemacı Danielle Olson’un dediği gibi “ruhun kası” olarak görülür. Kalça kemiğine yakın bir bölgede bulunan bu kas; hareket, denge, eklem fonksiyonları, esneklik ve daha birçok bedensel özelliği etkiliyor.

Psoas kasının bedeni dik ve hareket eder bir şekilde tutmasının yanı sıra, özellikle esnetildiğinde kişinin yaşadığı anda kalmasını ve vücuttaki gerilimin azaltılmasını sağladığı düşünülüyor.


Araştırmalar da psoas kasının vücudun yapısal durumunun yanı sıra psikolojik durumu açısından da hayati öneme sahip olduğunu gösteriyor. The Psoas Book kitabının yazarı Liz Koch, psoas için “Gerçek anlamda en derinde yatan hayatta kalma dürtümüzü somutlaştıran ve bunun da ötesinde en temel isteğimiz olan gelişimi sağlayan bir kas” diyor.

Psoas kası nerede yer alıyor?

Psoas kası, fiziksel stabiliteyi sağlayan en temel kas grubu. Bacaklardan başlayarak omurgaya uzanan psoas, bacaklarla bel kemiğini bağlayan tek kas. T12 omurlarından çıkan kaslar, lumbar omurlarına doğru ilerliyor ve en sonunda kalça kemiğine bağlanıyor.

psoas kası

Kalça kemiğinin yanı sıra psoas kası diyaframa da bağlanıyor. Nefes alıp verme sırasında harekete geçen diyafram kası aynı zamanda korku ve anksiyeteyle ilişkili birçok fiziksel semptomun yer aldığı bir bölge.

Liz Koch bunun psoas ile beyin sapı ve omuriliğin bilinen en eski bölümü olan “alt beyin” ile doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyor. Koch’a göre beyin korteksinin cümle kurma veya organizasyon kapasitesi gelişmeden çok daha önce, yaşamsal dürtülerin yer aldığı alt beyin oluşuyor ve bu bölüm en temel beyinsel fonksiyonları yönetiyor.

psoas kası nerede

Psoas kası hakkında ilginç bilgiler:

1. Bacaklarla bel kemiğini bağlayan bu kas; hareket, denge, eklem fonksiyonları, esneklik ve daha birçok bedensel özelliği etkiliyor.

2. Psoas kasının bedeni dik ve hareket eder bir şekilde tutmasının yanı sıra, özellikle esnetildiğinde kişinin yaşadığı anda kalmasını ve vücuttaki gerilimin azaltılmasını sağladığı düşünülüyor.

3. Araştırmalar da psoas kasının vücudun yapısal durumunun yanı sıra psikolojik durumu açısından da hayati öneme sahip olduğunu gösteriyor.

4. Psoas kası, neredeyse doğduğumuz günden itibaren gergin ve kasılmış bir halde bulunmaktadır.

5. Günlük yaşamdaki aktivitelerimiz, dar kıyafetler ve duruş bozuklukları nedeniyle de günden güne iyice kasılır ve gerginleşir bu kas.

6. Bu gerginlik zamanla insanda sırt, kalça, diz ağrıları gibi kronikleşmiş rahatsızlıklara neden oluyor ve günlük hayatı zorlaştırıyor.

Anı yaşamanıza olanak sağlar

7. Vücudun yapısal stabilitesinin temelini oluşturduğu için bu kas üzerindeki kronik gerginlikler nasıl hissettiğinizi, dünyaya nasıl baktığınızı etkiler.

8. Hatta ve hatta başkalarına nasıl davrandığınızı, psoas üzerindeki gerginliğin duygusal durumunuzu veya kişilerle olan ilişkilerinizi dahi etkileyebileceği söylenmektedir.

9. Psoas kası öylesine büyük ve etkilidir ki, tam olarak esnetildiği, uzadığı ve rahatladığı zaman sizi şimdiki an’a bağlar. Kısacası an’ı yaşamanıza olanak sağlar.

10. Bacaklardan başlayarak omurgaya uzanan psoas, bacaklarla bel kemiğini bağlayan tek kas. Bu kas gurubu en sonda ise kalça kemiğine bağlanıyor.

psoas muscle

11. Kalça kemiğinin yanı sıra psoas kası diyaframa da bağlanıyor. Nefes alıp verme sırasında harekete geçen diyafram kası aynı zamanda korku ve anksiyeteyle ilişkili birçok fiziksel semptomun yer aldığı bir bölge.


12. Bu ilişkiden dolayı psoas kasının, yaşamsal dürtülerin yer aldığı en temel beyinsel fonksiyonları yöneten “alt beyin” ile doğrudan ilişkili olduğu düşünülür.

13. Psoas kasınızı gevşeterek ve ona denge kazandırarak, korkunun vücutta yarattığı gerilimden de kurtulabilirsiniz.

14. Duyguların belki de en karmaşığı olan ve vücuda girdiği zaman kolay kolay defedilemeyen korku, vücudunuzdaki yaşamsal enerjiyi en çok sömüren şeydir.

15. Korkunun yarattığı gerilimi azaltarak hem fiziksel hem de zihinsel nirvanaya ulaşmanın, özetle iç huzuru yakalamanın yolu psoas kasınızı gevşetmekten geçiyor.

16. Psoas kasındaki dengeyle birlikte büyük bir iç huzura ve aynı zamanda kas ağrılarından kurtulmuş bir bedene kavuşmak mümkün.

17. Fiziksel ve zihinsel anlamda kısıtlanmamış bir vücuda sahip olmak da size şimdiki anı yaşamanın yolunu açıyor, sizi yaşamın her alanında daha enerjik yapıyor.

18. İnsanlık olarak bu kasın gevşetilmesi için çalışmalara binlerce yıl önce farkında olmasak da başlamışız.

19. Hatta bugün tüm dünyada uygulanan yoga pozlarının birçoğu, psoas kasının uzatılması ve esnetilmesi prensibine dayanıyor.

Psoas kası egzersizleri: Psoas kası esnetme teknikleri:

1- Güvercin pozu:

Psoas kası egzersizleri: Psoas kası esnetme teknikleri güversin

2– Geniş açılı oturarak öne eğilme:

Psoas kası egzersizleri: Psoas kası esnetme teknikleri geniş açılı oturarak öne eğilme yoga

3- Kertenkele pozisyonu:

Psoas kası egzersizleri: Psoas kası esnetme teknikleri kertenkele yoga

4- Mutlu bebek:

Psoas kası egzersizleri: Psoas kası esnetme teknikleri mutlu bebek yoga hareketi

5- Baş ile dize eğilme:

Psoas kası egzersizleri: Psoas kası esnetme teknikleri baş ile dize eğilme yoga hareketi

Korku ve psoas kası ilişkisi

Korku öyle bir duygu ki en olmadık şekillerde ortaya çıkabiliyor ve kendisini vücutta “kilitleyebiliyor”. Bu da fiziksel ve duygusal gerilimle sonuçlanıyor. Oysa psoas kasına denge kazandırarak, bu gerilimi hafifletmek mümkün. Gerilimin hafiflemesi de duygusal olarak korkulardan kurtulmayı ve hem fiziksel hem de zihinsel iyiliği beraberinde getiriyor. Psoas kasındaki dengeyle birlikte büyük bir iç huzura ve aynı zamanda kas ağrılarından kurtulmuş bir bedene kavuşmak mümkün.

Psoas kasının esnetilmesinin faydaları neler?

Bel çukuru olarak bilinen ve bir postür kusuru olan lordoz, psoas kasının kısalması sonucu oluşan fiziksel bir bozukluktur. Bel ağrısı, diz ağrısı ve hatta eklem ağrıları şeklinde ortaya çıkan bazı fiziksel sorunlar, düzenli şekilde yapılacak olan esneme egzersizleri ile düzeltilebilmektedir. Psoas kasının esnetilmesi ile vücuttaki gerilim azaltılıp, köklenme ve dinginlik artırılabilir. Ayrıca bu kasın gevşek bir durumda olması psikolojik bir rahatlama sağlayarak kişinin anda kalmasını destekler.


Psoas kasının esnetilmesi veya güçlendirilmesi sırasında kararlılık ve süreklilik çok önemlidir. Sistematik bir şekilde uygulanacak olan rahatlatıcı yoga pozları ile psoas kası üzerinde oluşmuş olan gerginlik azaltılır, kan akışı düzenlenir ve vücutta oluşan stres düzeyinin düşürülmesine yardımcı olunur. (Kaynak: uplifers.com)


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.