Stresi azaltan yiyecekler listesi

Günümüz koşullarına uyum sağlayabilmek adına yaşanılan stres, insanlar için başlı başına bir sorun kaynağıdır. Stres, kişiyi farkında olmadan sağlıksız beslenmeye itebilir.

Stres azaltan besinler listesi

Yapılan araştırmalara göre; insanlar stres altındayken daha fazla kahve içme, öğün atlama, pratik besinlere (fast food vb.) yönelme, su içmeyi ihmal etme, alkol veya tatlı tüketimini arttırma gibi yanlış beslenme davranışlarına yönelebilirler. Diyette yapılacak düzenlemelerle stresi en aza indirmek mümkün olabilmektedir. Peki, bu besinler hangileri?

Tam tahıllar

tam tahıllar stresi azaltıyor

Stres faktörlerinden bir tanesi magnezyum eksikliğidir. Tam tahıllı besinlerde bol miktarda magnezyum bulunur. Ayrıca karbonhidratlar beyinde serotonin hormonu salgılanmasını sağlayarak ruh halini iyileştirebilir. Tam tahıllı besinlerin sindirimi daha uzun sürdüğünden açlık hissini azaltır ve uzun süreli tokluk sağlar. Bu yüzden beslenmenizde tüketeceğiniz beyaz ekmeğin yerine tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.


Muz

muz

Muz, serotinin üretiminde gerekli maddeleri içerdiğinden stresi azaltarak ruh halini olumlu etkiler.

Avokado

avokado

Muzda olduğu gibi yüksek oranda içerdiği potasyum minerali ile kan basıncını ayarlayarak stresi azaltır. Ayrıca içerdiği doymamış yağlar ile kalbi koruma özelliğine de sahiptir.

Balık

Yüksek omega 3 içeriğiyle adrenalin ve kortizol hormonlarını düzenleyerek stres seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Balık takvimi: Hangi ay hangi balık yenmeli?

Badem ve Fındık

kuruyemiş badem fındık ceviz

Çinko, B ve E vitaminleri ve magnezyum içerikleriyle strese karşı yatıştırıcı özellik gösterirler.


Süt ve Yoğurt

Kalsiyum, ruhsal dalgalanmaları azaltmakla birlikte anksiyete, huzursuzluk ve premenstrüel sendromun etkilerini de azaltır.

Yaban mersini

Antioksidan ve C vitamininden zengin olan yaban mersini stresi azaltarak ruh halini düzeltir.

Turunçgiller, maydanoz ve yeşil biber

turunçgiller c vitamini stres

C vitamini içerikleriyle adrenalin seviyesini arttırarak stresi azaltmaktadırlar. Ayrıca yeterli miktarda C vitamini alınması stres hormonu olan kortizolün normalizasyonunu sağlamaktadır. Bilinenin aksine yeşil biber, portakal ve mandalinaya kıyasla daha yüksek C vitaminine sahiptir.

Bitki çayları

bitki çayları faydaları

Melisa

Stresi azaltarak uykusuzluğa iyi gelmektedir ayrıca vücuttaki radyasyonu azaltarak çevresel hasarı en aza indirmektedir.

Papatya, adaçayı ve yasemin

Uykusuzluk ve yorgunluğa iyi gelerek stresi minimuma indirir.


Fazla kalori alımının kilo alımına neden olduğu, fazla kilonun da vücutta strese yol açtığı unutulmamalıdır. Bu nedenle porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

Probiyotik lahana turşusu ve peynir altı suyu tarifi