Papaya meyvesi faydaları: Tüketmek için 14 neden

Papaya

Önemli bir C vitamini kaynağı olan papaya meyvesi sağlıklı alternatiflerden biri olarak karşımıza çıkarken; kilo verme üzerindeki etkisiyle de dikkat çekiyor.

Son dönemlerde doğru beslenme konusunda farkındalık artıyor ve sağlıklı gıdalara yönelimin daha fazla olduğu gözlemleniyor. Tadı kavun ve balkabağına; görüntüsü armuta benzeyen papaya, son dönemlerde sıkça tercih edilmektedir. Vitamin, mineral ve fitokimyasallar açısından zengin bir meyve olan papaya, sağlığımıza büyük katkılarda bulunmaktadır.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Aslıhan Altuntaş, papaya tüketiminin faydaları hakkında bilgi verdi.


Hamilelikte mide bulantılarına iyi gelebiliyor

Papayanın ağrıları azaltan, yaşlanmayı önleyen, göz sağlığını olumlu yönde etkileyen, hücreleri yenileyen, kilo vermeye yardımcı olan özellikler vardır. Hamile kadınların mide bulantılarını önleyen papaya, ek gıdaya geçen bebeklerde de iyi bir meyve alternatifidir. Bunun yanında papaya A ve C vitamini yönünden zengindir.

papaya meyvesi

İşte papaya tüketmek için 14 özel neden:

  1. A ve C yönünden zengindir, bağışıklık sistemini desteklemektedir.
  2. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır.
  3. İçerdiği beta karoten ile göz sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
  4. Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyebilmektedir.
  5. Ağrı kesici özelliği vardır ve kemik sağlığını desteklemektedir.
  6. Özellikle deri, karaciğer ve kas hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunmaktadır.
  7. Kadınlarda adet sancılarına iyi gelmektedir.
  8. C vitamini ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamaktadır.
  9. 150 gramında bulunan 62 kaloriyle kilo vermeye yardımcıdır.
  10. Hamile kadınlarda mide bulantılarının önlenmesinde yardım etmektedir.
  11. İçerdiği vitaminlerle 8 aylık bebeklerde iyi bir ek gıda alternatifidir.
  12. Kabızlık ve mide ekşimelerini gidermektedir.
  13. Emziren annelerde süt artırıcı etkisi olduğu belirtilmektedir.
  14. Yaşlanma sürecinin geciktirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Papaya ile lezzetli ve hafif tatlılar yapmak mümkündür:

Papayalı Melek Tatlısı

  • 1 su bardağı yağsız süt
  • 1 yemek kaşığı tam buğday unu ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 150 gr papaya
  • 1 çay kaşığı vanilya, Hindistan cevizi ve toz tatlandırıcı

Sıvı yağ ve unu 3-4 dakika kavurduktan sonra üzerine süt ve sağlıklı tatlandırıcı ekleyin. Sürekli karıştırdıktan sonra koyulaşana kadar pişirin. İçine küp küp doğradığınız papaya ve Hindistan cevizini de ilave ettikten sonra 2-3 dakika daha kaynatın. Kaselere alın ve soğumaya bırakın. Afiyet olsun.

Mide şişkinliğine iyi gelen 10 besin!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.