Türkiye’de icra davası dosyası 20 milyona dayandı

Türkiye’de icra ve iflas dosyası sayısı 19 milyon 901 bin 807’ye çıktı. 2008 yılında 8 milyon ilan ve iflas dosyalarının sayısı 2018 yılında 20 milyona dayandı.

Türkiye icra davası dosyası 20 milyona dayandı
Türkiye’de icra davası dosyası 20 milyona dayandı

Türkiye ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. Bazı şirketler kendini korumak amacıyla konkordato ilan ediyor. Bazı şirketler ise alacakları için icra takibi başlatıyor. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP) günlük tutulan verilere göre İcra Dairelerindeki İcra (Esas) ve İflas Dosya Sayıları 20 milyona dayandı.

Sözcü’den Derin Gökçe’nin haberine göre; en çok bankaların ve telefon şirketlerinin vatandaşa açtığı icra dosyaları var. Bu yüzden diğer icra dosyaları hızlı bir şekilde yapılamıyor. İcra müdürlüklerine giden avukatlar ise durumu ‘İş bitmiyor’ olarak yorumluyor.


Yoğunluk giderek artıyor

Avukat Cenk Söbe: “İstanbul Adliyesi’ndeki icra dairelerinin esas sayısı Kasım itibariyle 30 binleri geçmiş durumda. Yıl sonuna kadar 35 bini bulması halinde İstanbul Adliyesi’nde 37 icra dairesi ve 3 iflas dairesi bulunduğu göz önüne alındığında, sadece İstanbul adliyesinde 1 milyon 295 bin tane icra dosyasından bahsetmek gerekecektir. İstanbul Anadolu Adliyesi’nde de 25 adet icra dairesi bulunmaktadır. Bakırköy Adliyesi ve diğer İstanbul Adliyeleri’ni de hesaba katarsak 3 milyon civarı icra dosyasından bahsetmekteyiz. İcra dairelerinin yoğunluğu her geçen gün artmaktadır.”


İcra davası dosyaları koridorlara yığılmış durumda

Eskiden yarım saatte işlerin bittiğini belirten Av. Cenk Söbe, “Normalde yarım saatte yapılacak işi, dosyaların arşivde olması ve yoğunluktan dolayı bazen 1 haftada bile yapamıyoruz. Bazen dosyalar hiç bulunmaktadır ve bu hususta icra mahkemelerinde şikayet davaları da epey açılmaktadır. İcra dairesine sığmayan dosyaların çoğu zaman koridorlara yığıldığını da gözlemlemekteyiz.” dedi.

En çok bankacılık ve iletişim sektörü icra davası açıyor


2008 yılında 8 milyon kişi icra açılırken bu sayı 2018 yılında 20 milyona dayandı. İcra dairelerinde işlem yapmanın eskisi gibi hızlı olmadığını belirten Ticaret Hukuku Avukatı Melike Zeynep Daye; “İcra dairelerinde işlem yapmak eskisi gibi kolay olmuyor. Bankaların ve  GSM sektöründeki firmaların vatandaşa açtığı icra dosyaları diğer icra dosyalarının önünü tıkıyor. Dolayısıyla diğer avukatlar bireysel olarak icra takibi başlatmak istediğinde bu durum zaman alıyor. Kurumsal icraların sayısı bireysel icra sayısını geçiyor.” dedi. (Kaynak: SÖZCÜ)

Türkiye dünyayı krize sürükleyebilir: Üç ülke domino etkisi yaratacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.