2018 yılında spor dünyasına damga vuran unutulmaz sözler

2018, futbolu doyasıya yaşadığımız yıllardan birisi oldu. Bir dünya kupası daha rüzgar gibi esti, geçti. Şampiyonlar Ligi, Libertadores Kupası, ulusal ligler derken koskoca bir yılı geride bıraktık. 2018 yılında kupalar, goller ve sevinç çığlıkları kadar yıllar boyunca belleklerimizden çıkmayacak unutulmaz sözler de vardı…

2018 futbol dünyasına damga vuran sözler
2018 yılında spor dünyasına damga vuran unutulmaz sözler

FIFA.com, 2018 yılında futbol dünyasının unutulmazları arasına giren sözlerden kısa bir derleme yaptı. 2018 yılını bir de futbol dünyasının yıldızlarının söylediği sözler ile değerlendirin, bakalım neler hissedeceksiniz.

Luka Modriç / FIFA Dünyanın En İyi Oyuncusu Ödülü’nü aldıktan sonra FIFA.com’a verdiği röportaj

Luka Modriç: Futbol oynamaya başladığınız yıllarda rüyalarınız olur. Ben, daima en iyi olmak isteyen türdenim. Bu nedenle bu kadar yüksek bir noktaya çıkmayı hayal etmem son derece doğaldı ve Tanrıya şükürler olsun ki şu anda bu noktadayım. Bunun için bu kadar çok çalıştım. Kendimi zorladım ve zor anlarda bile kendime inandım. Bu noktaya takım arkadaşlarım, ailem ve dostlarım sayesinde geldim.


Lorenzo Insigne / The Players’ Tribune dergisine yaptığı açıklama

Lorenzo Insigne: Kendi mahallemdeki sahaya çıktığımda her zaman tüylerim ürperir çünkü ‘burası dünyanın en büyük oyuncusunun oynadığı yer’ diye düşünürüm. ‘Burası, Maradona’nın oynadığı sahadır.’ Ronaldo’ya büyük saygı duymakla beraber, artık daha yaşlıyım ve kendi öykümü biliyorum. Tövbe etmeliyim, Maradona gelmiş geçmiş en büyük oyuncudur. Bay Ronaldo, ayakkabıların harikaydı, sen bir dahiydin, benim ilham kaynağımdın ama ben Napoliliyim ve ‘bir tane kral var’ demek zorundayım ve kralın adı Diego’dur.

Paris Saint Germain’in kalecisi Gianluigi Buffon / France Football’a verdiği röportajdan bir kesit. 

Gianluigi Buffon: Mbappe ile şakalaşır, sık sık güleriz. Bana her zaman ‘Seninle beraber oynamayı hiçbir zaman hayal bile edememiştim.’ der. Henüz çocukken, beni 2006 Dünya Kupası’nda Fransa’ya karşı oynarken seyretti. 2017 yılında, Şampiyonlar Ligi’nde yarı finalde karşılıklı oynadık. Torino’daki şampiyon takım arkadaşlarımı geride bıraktım ve Paris’te yenilerini buldum. Bunlar da şampiyon.

Ronaldinho / Futbola veda ederken yayınladığı mesaj

Ronaldinho / Futbola veda ederken yayınladığı mesaj

Ronaldinho: Tanrım, bana verdiğin yaşam, aile, dostlar ve mesleğim için sana şükürler olsun. Futbola adanmış 30 yılın sonunda en büyük rüyama, gerçekleşen rüyama hoşçakal diyorum. En çok sevdiğim şeyi 10 yıl boyunca temel eğitim olarak, 20 yıl boyunca profesyonel olarak yaptım. Her dakika çocukların rüyasını yaşadım. Yolculuklar, zaferler, yenilgiler, eleştiriler, ulusal marşım, tünelde yürüyüş, soyunma odası, sahaya çıkış, giydiğim ayakkabılar, iyi ve kötü toplar, kazandığım ödüller, beraber oynadığım ve hayran olduğum yıldızlar, oyunun içinde oynayan ve bugüne kadar takdir ettiğim her şey.

Fiorentinalı Riccardo Saponara / David Astore’ye elveda mesajı

Riccardo Saponara: Her neredeysen, kalemizi korumaya devam et ve savunma hattından doğru yolu bizim için andınlat. Sevgili kaptanım, sonsuza dek kaptanım.

Barcelonalı savunmacı Gerard Pique / Players’ Tribune’ye verdiği röportaj

Gerard Pique: Sonuçta, futbol uzun bir yolculuk. Kazanıyorsun, kaybediyorsun, kendini kucaklıyorsun, hatalar yapıyorsun, gülüyorsun, ağlıyorsun. Zamanı geçirmek için aptalca şeyler yapıyorsun. Belki de takım arkadaşların ile beraber yardımcı antrenörün motosikletini ateşe veriyorsun (Yenisini almadan tabii ki… Neyse, bu öyküyü başka bir zamana bırakıyorum). Çocukken büyüyorsun ve erkek oluyorsun. Bence, sporu güzel yapan bu işte. Yalnızca uzun bir öykü.

Cristiano Ronaldo’nun Real Madrid formasıyla Şampiyonlar Ligi maçında deplasmanda Juventus’a attığı golden sonra alkışlanmasına verdiği yanıt.

Cristiano Ronaldo: Gecenin en etkileyici anlarından birisiydi. Böyle, büyük oyuncular tarafından onurlandırılmış bir stadyumdan alkışlar almak eşsiz bir deneyim. Çocukken, Juventus’u çok severdim ve taraftarlardan aldığım alkış hep içimde yaşayacak.

Kylian Mbappe / Time dergisine verdiği röportaj

Kylian Mbappe time

Kylian Mbappe: Bir şeyi çok iyi öğrendim. En büyük yıldızlar ve en büyük oyuncuların insanlara en çok saygı gösteren ve en alçakgönüllü olanlar olduğunu görüyorum. Üç ölçüt var: saygı, tevazu ve sağduyu. Annem bana her zaman ‘büyük bir oyuncu olmak için herşeyden önce büyük bir adam olmak lazım’ der.

Arsene Wenger / 22 yıl görev yaptıktan sonra Arsenal’in web sayfasında yaptığı açıklama ile ayrıldı.

Arsene Wenger: Dikkatle düşündükten sonra kulüp yönetimiyle de görüşmeler yaptım. Sezon sonunda emekliliğe adım atmamın tam zamanı olduğunu hissediyorum. Tüm Arsenal aşıkları! Kulübün değerlerini koruyun. Sonsuza dek sevgi ve desteğim varolacak.

Liverpoollu forvet Mohammed Salah / GQ Middle East’e verdiği röportaj

Mohammed Salah: 28 yıldır Dünya Kupası’na katılamamıştık. Tüm Mısırlılar ve benim için çok özel bir andı. Ama, bu şekilde katılmak… Dünyanın en iyi film yönetmeni bile böyle bir son kurgulayamazdı. Katılımın bir kural haline gelmesini istiyorum, 28 yılda bir gerçekleşen bir olay olmamalı.


AFP’li fotoğrafçı Yuri Cortez / Rusya 2018’de Hırvatistan ile İngiltere arasındaki maçta fotoğraf çekerken futbolcuların çarpmasıyla yere düşen Hırvatistan Ulusal Turizm Kurulu’ndan davet aldı. 

AFP'li fotoğrafçı Yuri Cortez / Rusya 2018'de Hırvatistan ile İngiltere arasındaki maçta fotoğraf çekerken futbolcuların çarpmasıyla yere düşen Hırvatistan Ulusal Turizm Kurulu'ndan davet aldı. 

Yuri Cortez (AFP): Böyle bir teklifi geri çevirmezsiniz. Hırvatistan’a gelmek benim için onurdur. Maçtan sonra, ülkenize bağlanmış gibi hissettim ve Dünya Kupası’nda sizi desteklemiştim.

Alman Teknik Direktör Joachim Löw / Rusya 2018’deki başarısızlık hakkındaki açıklaması

Joachim Löw: En büyük hatam topa sahip olma üzerine kurulu oyun şekliyle gruplardan çıkacağımızı düşünmemdi. Bu maçlarda şartlar bizim için doğru değildi. Bu benim ukalalığımdı. Sınırları zorlamak ve mükemmel hale getirmek istemiştim.

L.A. Galaxy’li forvet Zlatan İbrahimoviç / 500. golüyle ilgili TSN’e verdiği röportaj.

Zlatan İbrahimoviç: Benim 500. kurbanım olarak hatırlanacakları için Toronto’yu çok seviyorum.

Fransız forvet Antoine Griezmann / Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra yaptığı açıklama

Antoine Griezmann: Böyle bir maçtan sonra bir türlü aklım almıyor. Bana inanın ki iki yıldızlı formayı ilk satınalan ben olacağım.

Marta, 2018 FIFA Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Ödülü / FIFA.com’a verdiği röportaj

Marta, 2018 FIFA Yılın En İyi Kadın Oyuncusu Ödülü / FIFA.com'a verdiği röportaj

Marta: Diğer oyunculardan daha fazla çalışmıyorum ama şunu söyleyeceğim. Her gün antrenmanda en iyi olmak için çalışıyorum. En iyi şut atan olmak istiyorum, en hızlı koşan olmak istiyorum, en iyi kafa vuran olmak istiyorum, topa ilk dokunan olmak istiyorum. Diğer insanların bana bakmasını ve ‘bu kadar zaman geçmesine ragmen neden hala futbol için böyle bir tutku duyuyor?’ diye düşünmesini istiyorum. Çünkü bu tutumu sürdürdükçe her gün yeni birşey öğreneceğimi biliyorum.

İspanya Teknik Direktörü Tona / FIFA U-17 Kadınlar Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra yaptığı açıklama

Tona: Tanımlanamaz birşey. Kendimi bilmediğim için nasıl bir his olduğunu anlatamam. Bu, özel bir an. Kesinlikle türünün tek örneği ve İspanya’nın kadın futbolcuları için ne anlama geldiğini biliyoruz. Çok büyük birşey.

Pele / Mbappe ile ilgili yaptığı açıklama

Pele: Kylian Mbappe’yi geçen yıl övmüştüm, büyük oyuncu demiştim. Dünya Kupası’nı 19 yaşında kazandı, ben kazandığımda 17 yaşındaydım. Bana denk olabileceğini söyledim, yeni Pele olabileceğini düşünüyorum. Birçok insan şaka yaptığımı düşündü ama ben şaka yapmadım.

King Power Stadyumu / Leicester City kulübünün helikopter kazasında yaşamını yitiren kulüp başkanı Vichai Srivaddhanaprabh​a için yaptığı anma töreni

Teknik Direktör Hue Menzies / Jamaika’nın Kadın Futbol Takımı FIFA Kadınlar Dünya Kupası’na katılma hakkı elde ettiğinde yaptığı açıklama

Hue Menzies: Tüm kadro ülkemiz için çok özveri gösterdik. Ülkemizdeki kültürü değiştireceğiz. Kadınlar için algılarını değiştirdik. Bu büyük bir özveri. Ama, biliyor musunuz? Değişiklik kararını o yirmi kız verdi. Gerçekten harikulade. Söyleyecek söz bulamıyorum.

Eric Cantona / The Players’ Tribune’ye yaptığı açıklama

Eric Cantona: Futbol dünyanın en büyük öğretmenlerinden birisidir, futbol yaşamın en büyük ilham kaynaklarından birisidir.

Fransa Milli Takımı Kaptanı Paul Pogba / Dünya Kupası finalinden önce soyunma odasında yaptığı konuşma


Paul Pogba: Arkadaşlar fazla konuşmayacağım. Hepimiz ne istediğimizi biliyoruz. Tarih yazmaktan 90 dakika uzaktayız. Bir maç, tarihte herşeyi değiştirecek bir maç. İki takım var, bir kupa var. Bugün bizim olanı alacağız. Bugün bizi izleyen tüm Fransızların anılarında olmamızı istiyorum, onların çocuklarının ve torunlarının anılarında olmamızı istiyorum. Liderler ve savaşcılar olarak anımsanalım. (Kaynakça: fifa.com)

2018’de en çok konuşulan haberler


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.