Dijital felaketten korunmayı önemli kılan 5 neden

Şirketlerin yüzde 94’ü dijital felaketlere yenik düşüyor. Felaket kurtarma planlaması yapmayan şirketler, dijital felaketler sonucu oluşan yüklerin altından kalkamıyor ve iş süreçleri kesintiye uğruyor. Şirketlerin dijital felaketten korunmasını önemli kılan nedenler…

Dijital felaketten korunmayı önemli kılan 5 neden
Dijital felaketten korunmayı önemli kılan 5 neden

Güncel bir araştırmaya göre şirketlerin sadece yüzde 6’sı dijital felaketlerden kaynaklanan büyük bir veri kayıplarından sonra ayakta kalabiliyor. Bir dijital felaketin başlarına gelebileceğini düşünmedikleri için felaket kurtarma planlaması yapmayan şirketler doğal afetler, yazılım hataları veya insan hataları gibi nedenlerle veri kaybı başta olmak üzere iş süreçlerini kesintiye uğratan birçok problemle karşı karşıya kalıyor.

Her şirketin er ya da geç bir dijital felaket yaşayabileceğini dile getiren uzmanlar; felaket kurtarma planlamasının neden mutlaka bir öncelik olarak değerlendirilmesi gerektiğini 5 maddede açıklıyor.


Şirketlerin yüzde 43’ü Hemen, yüzde 51’i ise 2 yıl içinde iflas ediyor

Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, şirketlerin yüzde 43’ünün bir dijital felaket ardından hemen, yüzde 51’inin ise iki yıl içinde kapandığını gösteriyor. Başka bir araştırma ise KOBİ’lerin yüzde 10’unun insan hatalarından, yüzde 30’unun ise doğal afetlerden kaynaklanan felaket vakalarıyla karşı karşıya olduğunu ortaya çıkarıyor.

Clonera Hizmet Çözümleri Müdürü Doğan Yılmaz, uygun aylık maliyetlerle sunulan hizmet tabanlı felaket kurtarma çözümleri ile çok daha erişilebilir hale gelen felaket kurtarma planları sayesinde olası bir dijital felaketin önüne geçilebileceğini vurgulayarak bu gibi durumlara karşı hazırlık yapmanın önemini 5 maddede özetliyor.

1- En zayıf halkanız kadar güçlüsünüz

Bir felaketi önlemek ya da felaketin ardından hızlı bir şekilde toparlanmak için öncelikle IT altyapısındaki her noktanın çalıştığından emin olunması gerekiyor. Yönetilen felaket kurtarma hizmetleriyle bir arada hazırlanabilen ideal bir veri yedekleme planı, şirketlerin bu altyapılarındaki tüm noktaları, bağlantıları ve verileri sanal veri merkezlerinde tutarak onları herhangi bir kesintiden koruyor. Bu sayede, en ölümcül dijital felaketlerden sonra bile şirketler ayakta kalabiliyor.


2- Müşterileri geri kazanmak, elde tutmaktan daha pahalıdır.

Bir dijital felaketten sonra var olan müşterileri korumak neredeyse imkansız oluyor. Veri kaybı ya da uzun süreli iş kesintisi gibi önemli sorunlara karşı önlem almak ise eldeki müşterileri kaybetmemek için şart. Özellikle bazı sektörlerde müşterilerin bir kesinti süresince dakika başına binlerce dolar para kaybedebileceği göz önünde bulundurulması gerekiyor. Oysa bir felaket kurtarma planı ile dijital felaketleri önlemek çok daha ekonomik ve rahat bir çözüm olarak öne çıkıyor.

3- Mükemmeliyetçilik gitgide artıyor.

Günümüz şartları, şirketleri daha saydam ve daha rekabetçi şekilde hareket etmeye itiyor. Artan rekabet düşük fiyatları, daha iyi bir hizmet ihtiyacını ve mükemmeliyetçi müşterileri beraberinde getiriyor. Çoğu müşteri, bir şirketin bu kriterleri onlara sağlayamadığı durumlarda kendisini kazanmak için sırada bekleyen diğer şirketlere başvurarak mükemmel olanı arıyor. Felaket kurtarma çözümleri, dijital bir felaketten kaynaklanan bir iş kesintisi nedeniyle müşterilerini kaybetmek istemeyen şirketler için bu açıdan da kritik önem taşıyor.

4- İnsanlar mutlaka hata yapar

En dikkatli kişiler bile, önemli bir süreçte yapmaları gereken bir adımı unutarak veri kaybına ya da sisteme yanlış verilerin girilmesine sebep olabiliyor. Bilgisayarı bozulan kişiler büyük bir ihtimalle önemli dosyalarını kaydetmemiş ya da yedeklememiş oluyor. Bu tür hatalar hem çok yaygın hem de kolay düzeltilemiyor. Şirketler için felaket kurtarma çözümleri, hatalı dosyaların kolayca düzeltilmesini sağlayarak çok etkili bir ilaç görevi görüyor.

5- Cihazlar ve yazılımlar her zaman bozulabilir.


Maliyetlerin izin verdiği en yüksek yedeklilik seviyesinde tasarlanmış olsa bile IT altyapıları, donanım ve yazılım sorunlarına karşı yüzde 100 garantili durumda değil. Yedeklemeleri kapsayan bir felaket kurtarma planı uygulamak dışında, IT altyapısının bir yönetilen felaket kurtarma servisine emanet edilmesi, bu tür sorunlardan kaynaklanabilecek hizmet kesintilerine karşı en güçlü korumayı sunarken pek çok ciddi harcamayı da ortadan kaldırıyor.

2019 yılına damga vuracak bu teknolojileri biliyor muydunuz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.