İlişkileri krize götürebilecek noktalar neler? Hangi davranışlar ilişkleri zehirli hale getirir?
Zehirli İlişkiler kitabının yazarı Uzman Danışman Psikolog Ani Eryorulmaz, iş ve aile hayatı ile arkadaş çevresinde sağlıklı ilişki kurmanın ve sürdürmenin püf noktalarını anlattı.
Birlikte olduğunuz partnerinizde aşağıdakilerden herhangi birinin var olması ilişkileri zehirli hale getiriyor:
- Değersizlik duygusu
- Sözel ve duygusal taciz
- Oyalama
- Suçlama
- Katlanma
- Nefret
- Terk edilmekten korkma
- Manipülasyon
- Gerçeklikten kopma
- Kontrol
- Düşünme ve bağlanma sorunları
- Sınır kişilik bozuklukları
- Kimlik karmaşası ve boşluk hissi
- Göz korkutmalar
- Kendine zarar vermeler
- Öfke ve kavga
- Narsistik istekler
- Suçluluk duygusu
- Zararlı alışkanlıklar
- Aldatma
Zehirli ilişkiler her iki tarafı da yıpratıyor
Zehirli ilişkileri yumurta kabukları üzerinde yürümeye benzetebiliriz. Bu durumu sürdürmek ilişkiye ve bireye onarılmaz zarar verir. Bu tür ilişkiler tedavi edilemezse bireylerde, fiziksel sağlığın kaybı, yeme bozuklukları ve kötü alışkanlıklar gibi sorunları tetikler.
Zor ilişkileri sürdürmenin yolu kişisel sınırları belirlemekten geçiyor
Gündelik hayatta sıkça karşılaşılan örneklerde zehirli ilişkileri gün ışığına çıkarmak çözüme giden yolu açıyor. İlişkileri sürdürebilmenin öncelikli şartı bireyin fiziksel ve psikolojik sınırlarını öncelikle kendinin bilmesinden geçiyor.
Bu doğrultuda birey sınırlarını doğru çizebiliyor. Herkesin dönem dönem ilişkilerinde krizler yaşayabilmesi muhtemel olmakla birlikte, bunları aşma yollarını bulmaları da imkansız değil.
Herkes evlilik ilişkisini büyüdüğü evde öğreniyor
İki farklı aile düzeninden ve iki farklı dünyadan bireyin yeni bir hayatta bir araya gelmesi evliliği zor kılıyor. Çiftler yeni bir hayat kurarken aslında büyümüş oldukları evde gördüklerinden deneyimlediklerinden oluşan kirli bavullarını da bir araya getiriyor.
Evlilik anne-babamızın evliliğini yaşayarak öğreniliyor. Yetiştiğimiz ailede gördüklerimizin istemsiz bir şekilde kurduğumuz ilişkilerde kendini gösteriyor.
Evlenen çiftler yeni hayatlarında kendi olumlu ve olumsuz deneyimlerini de bilmeyerek evliliğin ortasına taşıdıkları için ortaya çıkan karmaşa evliliği zorlaştırıyor. Bunun bilincinde olarak hareket edebilen çiftler uzlaşabileceği bir ortama geçebiliyor.
Duygular halının altına itiliyor
İlişkilerini sıkıntıdan uzak tutmak adına duyguları ve düşünceleri halının altına itmek, üstünü örtmek de evlilikleri krize sürüklüyor. Çiftler krizle yüzleşmek yerine onları yokmuş gibi yaşamayı tercih ediyor.
Oysa, problemleri örtbas ederek bastıran çiftler giderek evlilikten uzaklaşıyor. Bu alışkanlıktan uzaklaşmak, duyguları kabullenerek yapıcı adımlar atmak ise ilişkiyi sağlıklı boyuta taşıyor.
Yargılamak ve kıyaslamak krizi tetikliyor
Araştırmalar, eleştiri ve yargılama alışkanlığının evlilikleri krize götüren başlıca nedenler arasında olduğunu gösteriyor. Bireylerin ilişki içinde sürekli eleştiri getirmesi, yargılaması ve başka evliliklerle kıyaslaması ilerde meydana gelebilecek daha büyük problemlerin habercisi oluyor.
İlişkide duygu ve şikayetleri dile getirmek için yargılamaktan başka yollar da kullanılabilir. Eleştiri yerine duygu paylaşımı ve iletişim, bireylerin birbirlerini daha kolay anlamasına yardımcı oluyor.
Benzer yazılar:
- Karşı cins vücut dili ile 4 aşamada size ne anlatıyor?
- İlişkide en çok yapılan 9 yanlış: Nerede hata yapıyoruz?
- 10 maddede uzun ilişkilerin sırrı nedir?
- Aldatma psikolojisi: Ya kadın aldatırsa?
- Stresten kurtularak iyi görünmenin 8 yolu