Othello Sendromu: İlişkilerin katili kıskançlık

Hayatı etkileyen önemli duygulardan biri olan kıskançlık, dozu ayarlanmadığında ilişkilerin katili olabilir. “Sana güveniyorum ama çevrendekilere güvenmiyorum” söylemi, aslında “Ben sana da güvenmiyorum” anlamına geliyor. Othello Sendromu nedir?

Othello Sendromu: İlişkilerin katili kıskançlık
Othello Sendromu: İlişkilerin katili kıskançlık

Kıskançlık duygusu iki farklı boyutu bulunan ve hayatı etkileyen önemli duygulardan biri. Bu duygulardan birinin elinde olan şeyi kaybetmeme korkusu üzerine kurulu kıskançlık; diğerinin ise başkasında olanın kendisinde olmasını isteme kıskançlığı olduğunu kaydeden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Yeşildal, şu bilgileri paylaştı:

İmrenmenin patolojik tarafı yok!

Elinde olanı kaybetmeme kıskançlığı kendine güvensizliği gösteriyor. Bu durum, değersizlik ve çaresizlik duygularını getiriyor. Başkasında olup kendisinde de olmasını istemek haset dediğimiz hadisenin de öncülüğü ilk adımı. Bende yoksa onda da olmasının ilk adımı bu. Başkasında olan bir özelliğin ya da nesnenin kendisinde de olmasını istemeye ise gıpta yani imrenme denir. Bunun patolojik bir yönü yoktur. Ben de yoksa başkasında da olmasın düşüncesi haset dediğimiz bir hadiseyi tetikliyor.


Seven insan kıskanır anlayışı hayatı cehenneme çevirebilir

Eşler arasında ilişkiyi ele alalım. ‘Sevgilim, ben sana güveniyorum da çevreye güvenmiyorum. Senin yanlış yapmayacağını biliyorum ama çevrede çok değişik insanlar var’ şeklindeki sözler; dışardan bakıldığında ‘Seven insan kıskanır, dozunda kıskançlık iyidir’ gibi bir algıyla karşılanıyor.

Toplum içinde kabul görmüş bir anlayış. Bu tür sözlerin hayatı cehenneme çevirme yönünde önemli bir basamak olduğu kanaatindeyim. Bu sevgiliniz, eşiniz ya da arkadaşınız olabilir. ‘Sana güveniyorum ama çevrendekilere güvenmiyorum’ demenin Türkçesi aslında ‘Ben sana da çok güvenmiyorum’ demektir.

ilişkiler kontrol kıskançlık othello sendromu

Çok kontrollü, kıskançlık dozu yüksek ilişkiler iki tarafa da zarar veriyor!

Sevgiliniz ya da eşinizin Instagram şifresini isteyip ona yazılan mesajları kontrol etmeyin sakın. Kendini bilen insan kendini taşıyacaktır zaten. Eş ya da sevgililik hayatında her iki tarafın karşılıklı olarak birbirinin hayatını zehir etmeye, başkasının hayatı üzerinde hükmetmeye hakkı yoktur.

Kıskançlığın en patolojik hali: Othello Sendromu

Othello Sendromu‘nda ortada hiçbir şey yokken, hiç bir somut veri yokken, kişinin telefonuna o an cevap verememesi, gittiği yerden daha önce söylediği saatten 3 dakika daha geç dönmesi, kıyafetinde bir saç teli bulunması, kişiyi bir şüpheye değil bir kanaate sevk eder.


Othello Sendromu’nda kadının üzerinde kısa bir saç teli varsa adam için kadın onu kesin aldatmış demektir. Bu sütçü bile olabilir. Bakkal da olabilir, sevgilisi de olabilir, başka bir şey de olabilir. Othello Sendromu’nda adam için eşinin bir erkeğin fotoğrafını beğenmiş olması kesin bir delildir.

Dikkat! Cinayetlerin altındaki neden: Othello Sendromu

Othello Sendromu çok dikkat çeken bir rahatsızlık değil. Kişinin işlevselliği sadece eşi ya da sevgilisiyle ilgili o kısıtlı alanla kalmıştır, o kısıtlı alanda bozulmuştur. Bu kişiler doktor, avukatlık ya da ev hanımı olabilir. Ama ikili ilişkilerde her gün kavga, her gün gürültü, sevdiği kişiye hayatı zehir etme durumu vardır.

ilişkiler kontrol kıskançlık othello sendromu şiddet obsesif

Mutlaka tedavi görmeli

Oldukça ciddi bir tablodur. Bazen gazetelerin üçüncü sayfalarına yansıyan ‘cinnet getirdi’ haberlerinin bir kısmında patolojik kıskançlık vakaları vardır. Kadın cinayetlerinin bir kısmının altında Othello Sendromu vardır. Adama göre kadın boşanmak istediyse bunun gerekçesi şiddet ya da geçimsizlik değil mutlaka aldatmadır. Bu vakaların mutlak suretle psikolojik tedavi görmesi gerekir.

Terapi desteği alınmalı

Yoğun kıskançlık duygusu yaşayan kişilerin eşini ya da sevgilisini sosyal medyadan takip etmesinin kişiyi depresyona sürüklediğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Mahir Yeşildal şöyle konuştu:


“Kendini hüzünlü, çaresiz, değersiz, mutsuz hissediyor. Karşı tarafı sıkarak kontrolü ele alarak, gittiği her yeri bilmeye çalışarak, arkadaşlarını belirlemeye çalışarak hayatı zindan ediyor. Böyle bir sevgi maalesef olamaz. Bu tip kıskançlık durumlarında da en azından bir terapi desteği almak gerekiyor. Hayat böyle geçmez. Toplum içerisinde dile getiren dozunda kıskançlık, seven insan kıskanır sözlerinin her zaman masumiyet ve sevgiyi ifade etmeyeceğini vurgulamak istiyorum.”

Ayrılık ile baş etmenin 7 etkili yolu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.