Nimet Abla hakkında bilinmeyenler

Boğazdaki yalısını satıp vakıf kurarak yüzlerce çocuk okutan Nimet Abla, Atatürk hayranı olup “Onun sayesinde bugünlerimizi yaşıyoruz” derdi. İlke ve inkılâplarına verdiği değere olan inancının bir saygısı olarak her yıl Ata’ya mevlit okuttururdu. Yılbaşı büyük ikramiyesi için vazgeçilmez bayiye ismini veren Nimet Özden hakkında bilinmeyenler…

Nimet Abla hakkında bilinmeyenler: Milli Piyango yılbaşı büyük ikramiyesi

Nimet Abla kimdir?

Tam adıyla Melek Nimet Özden, 1899 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Eşi İsmail Beyin 1928 yılında Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda tütüncü ve sarraflık dükkanında müşterilerine Türk Tayyare Cemiyetinin çıkardığı piyango biletlerini satmaya başlamasıyla Nimet Abla’nın ilk biletçilik temelleri de atılmış oldu.

Eşi İsmail Bey Tayyare piyango biletlerinin ser bayisi olarak biletleri, tanıtmak maksadıyla küçük esnaflara dağıtır. Satılan biletlerin paralarını tahsil edemeyince işletmesi büyük zarara uğrar ve kapatma noktasını getirir. Bu zor günlerde işin başına geçen Nimet Özden, Türk Tayyare Cemiyetinin müdürü Merhum Fikret Bey ile görüşüp cemiyetin bir numaralı bayilik anlaşmasını yapar.


nimet abla nimet özden kimdir

1931 yılının yılbaşında satmış olduğu biletlerden 100 Bin lira büyük ikramiye kazanılması onun uğruna inananların sayısını her geçen gün daha arttırmış ve o zamanın en çok traji olan İkbal, Tasvir ve Efkar gazetelerinin birinci sayfalarında Nimet Abla’nın talihliye 100 adet mor bin liralıkları sayarak teslim ederken çekilen fotoğraflarının ve röportajlarının yayınlanmasını ardından ve “Talih Nimet Abla’dan doğuyor” inancını yüreklerine yerleştiren sadece İstanbul halkı değildi. Artık Türkiye’nin çeşitli illerinden gelip Nimet Abla gişesinden bilet almaya başlamışlardır.

nimet abla nimet özden kimdir

1938 yılında zamanın valisi ve belediye başkanı merhum Lütfü Kırdar’ın Eminönü meydanının genişletilmesiyle ilgili başlayan istimlâk çalışması nedeniyle şimdiki yerine taşınmıştır.

Nimet Abla hakkında bilinmeyenler

İşlerin çok olmasından dolayı gece gündüz kar, kış demeden çalışan Nimet abla gerektiğinde evine gitmez dükkanın üst katında yatardı.

Satmış olduğu biletlerden çıkan büyük ikramiyeleri gazetelerde yayınlatır ve iş yerine asarak reklamını yapardı.

Sattığı biletlerden insanları zengin ve mutlu etmek ona büyük haz ve mutluluk verirdi.

nimet abla nimet özden kimdir
1964 Anıtkabir

İlki 36 yaşında olmak üzere defalarca Hacca giden Nimet Abla, Atatürk hayranı olup “Onun sayesinde bugünlerimizi yaşıyoruz” derdi. İlke ve inkılâplarına verdiği değere olan inancının bir saygısı olarak her yıl Ata’ya mevlit okuttururdu.

İnançlarına bağlı olan Nimet Abla, ilk Türk iş kadınları arasında yerini almış ve piyango tarihine damgasını vurmuştur.

nimet abla nimet özden kimdir
1940 Taksim’de evinde

1963 yılının Ağustos ayında Esentepe’de kendi adını vermiş olduğu bir cami inşaatına başladı ve 1970 yılında biten camiyi hizmete açtı. İç tasarımı 1980 yılında tamamlanmıştır. Bu camiye bir gelir kaynağı elde etmesi için 1971 yılında boğazdaki villasını satarak Hacı Nimet ismiyle bir vakıf kurmuş ve tüm gayrimenkullerini vakfa bağışlamıştır. Bugün bu vakıfta gayrimenkul irad geliriyle 200 kadar çocuk çeşitli okullarda eğitim görmektedirler.

Yetmişli yılların başlarına kadar işinin başına gidip şans dağıtmaya çalışan Nimet Abla hastalanıp felç geçirince sevgili müşterilerinden uzak kalır. Bir müddet felçli yaşayan Nimet Abla 28 Temmuz 1978 yılında vefat ettiğinde İstanbul ünlü simalarından birini daha kaybetmiş olur.

nimet abla nimet özden kimdir milli piyango

Evet Nimet Abla ebedi aleme çoktan göçtü, ama “onun uğurlu eli” halen Bahçekapı Eminönü Meydanı, Bakırköy İstanbul Caddesi ve Sirkeci Ankara Caddesindeki gişelerinde umut dağıtmaya devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ve Avrupa’nın muhtelif yerlerinde çalışan insanlarımız onu hala canlı tutuyorlar.

Üsküdar Üniversitesi anketi: Neden Nimet Abla?

Sosyoloji ve Sosyal Hizmet bölümleri tarafından Nimet Abla Piyango Bayisinin tercih edilmesine ilişkin gerçekleştirilen anketten ilginç sonuçlar çıktı. Ankete katılanlar en çok şans getirdiğine inandıkları için buradan bilet aldıklarını söylese de uzmanlar bunda toplumsal pratiğin önemli bir yeri olduğuna işaret ediyor.

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet ve Sosyoloji Bölümü, Milli Piyangonun yılbaşı çekilişinde vereceği 70 milyon TL’lik ikramiyeyle son günlerde gündemde olan ünlü piyango bayisi “Nimet Abla’nın Tercih Edilmesinin Sebepleri” üzerine bir saha çalışması gerçekleştirdi.


Anketin sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, araştırmada meslek, ikamet yeri ve eğitim durumu gibi değişkenler bağlamında katılımcıların piyango biletini neden Nimet Abla Bayisinden almayı tercih ettiklerinin anlaşılmaya çalışıldığını kaydetti. Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, şu değerlendirmede bulundu:

En çok öğrenciler alıyor

nimet abla nimet özden kimdir

“Araştırma sonuçlarına göre Nimet Abla Piyango Bayisi kuyruğunda bekleyen kişilerin önemli bir kısmını (yüzde 32) öğrenciler oluşturuyor. Bu grubu daha sonra sırasıyla emekliler (yüzde 8.2), ev hanımları (yüzde 8.1) ve iktisatçılar (yüzde 7.9) takip etmektedir. Katılımcıların yüzde 86.5 ikamet yeri olarak İstanbul’u, yüzde 13.5 İstanbul dışı olarak belirtmişlerdir.

Şanslı bir yer olduğu için tercih ediliyor

Araştırmanın en önemli sorusu olan “Nimet Abla’yı tercih etme sebepleri” sorusuna katılımcıların neredeyse tamamı şans faktörü ve bu bayinin şanslı bir yer olduğunu düşündükleri için tercih ettiklerini vurgulamıştır.

Kimi katılımcılar bu şansı batıl inanç diyerek, kimi yakınlık/gelenek/alışkanlık diyerek kimi de önceden çıktığı ve daha fazla sattığı gibi olasılık hesaplarıyla, kimi de “enerjisinden dolayı” ve “seviyoruz” cevaplarını vererek bu piyango bayisine duyulan sempatiyle açıklamıştır.”

Toplumsal pratikten kaynaklanıyor

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, anket sonuçlarına göre Nimet Abla’nın sadece şans faktörü nedeniyle tercih edilmediğini belirterek; “Şans oyunu satan bayi için de şans faktörü en temel faktördür ama Nimet Abla’daki durum, oradan bilet almanın İstanbul’un kent yaşamı içinde toplumsal bir pratiğe dönüşmüş olmasıdır. Dolayısıyla gelenek, şans, inanç gibi unsurlar birleşmiştir.

Üstelik Nimet Abla’nın şubesi olan bayiler de meydana çıktı ama insanların tercih ettiği nokta orijinal Nimet Abla, yani Eminönü Meydanı. Nimet Abla’nın tarihçesi ve Eminönü Meydanı’nın İstanbul’un en merkezi ve tarihi noktalarından biri oluşu, oranın bu kadar tercih edilmesinin ve gündelik yaşamın bir parçası haline gelmesinin sebepleri arasında yer almaktadır.

Ayrıca Nimet Abla’nın bir internet sitesi var, Google’da bir mekân olarak görünüyor ve İstanbul’da gezilecek yerler arasında adı geçiyor. Bu özelliğiyle de kent yaşamına kendi insan trafiğini ve akışını katıyor” diye konuştu.

En çok medyadan duyuldu

“Nimet Abla’yı nereden duydunuz?” sorusuna en çok verilen iki cevabın “Medya (tv haberleri)” (yüzde 51.4) ve “Arkadaş ve akraba tavsiyesi” (yüzde 29.7) olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, şunları söyledi: “Yani bunlar aslında “geleneksel” olarak nitelendirebileceğimiz iletişim kanalları.

Nitekim Nimet Abla’nın tarihçesine bakıldığında, “Talih Nimet Abla’dan Doğuyor” başlıklı gazete haberiyle ünlendiğini görüyoruz. Yani sosyolojide “geleneksel medya” denen gazete, radyo, televizyon gibi araçların etkili olduğu eski toplumsal yapının bir parçası olarak ortaya çıkmış.

Öte yandan, ‘sosyal medya’ da üçüncü sırada yer alan, en çok verilen cevap. Yani geleneksel medyayla ortaya çıkmış olmasına rağmen yeni medyada da önemli yeri olduğunu anlıyoruz. Buranın turistik veya popüler bir nokta haline gelmiş olması bunu doğuran ana sebeplerden biri olarak değerlendirebilir.”

Özellikle yılbaşı biletleri buradan alınıyor

Ankette katılımcılara “Başka bayilerden yılbaşı piyango bileti almayı düşünür müsünüz veya aldınız mı?” sorusunun da yöneltildiğini belirten Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Bu soruya katılımcıların yüzde 32.4’ü evet, yüzde 67.6’sı ise hayır cevabını vermiştir. Bu cevaplardan da görüldüğü üzere insanların büyük bir kısmı sadece özellikle yılbaşı piyango biletlerini Nimet Abla’dan almayı tercih ediyor. Yani şans temel faktör olsa da şansın kaynağı piyango oyunu olmaktan ziyade Nimet Abla’nın kendisi ve oradan bilet alma pratiği” diye konuştu.

İkramiyenin nasıl değerlendirileceği belirsiz

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, ikramiye çıkarsa nasıl değerlendirileceği sorusuna gelen cevapların önemli bir kısmının belirsizlik ve kararsızlık içerdiğini belirterek “Diğerlerinde ise öne çıkan ana temalar; aile ile ilgili harcamalar ve amaçlar, bireysel harcamalar ve amaçlar,yurt dışı seyahat harcamaları, yardım ve bağış gibi toplumsal ve diğerkâm amaçlar yer almaktadır” dedi.

Yüzde 32 büyük ikramiyeyi bekliyor

Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, “Bu sene yılbaşı piyango çekilişinden kazanmaya yönelik beklentiniz nedir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 32.4’ünün büyük ikramiye” cevabını verdiğini belirterek bunu yüzde 10.8 ile 100 bin TL, yüzde 8.1 ile 10 bin TL ve , yüzde 8.1 ile amorti yanıtının izlediğini kaydetti.


Eminönü Meydanında bulunan Nimet Abla Piyango Bayisi önünde yüz yüze görüşme yöntemiyle kuyrukta bekleyen 37 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışmasına yaşları 17-51 arasında 20 erkek ve 17 kadın katıldı.

Astroloji 2019 yıllık burç yorumları: İş, para ve kariyer


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.