Schengen vizesi başvuru ücreti 80 Euro’ya yükseliyor!

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, vize başvuru ücretlerinin 80 Euro’ya yükseltilmesine onay verdi. Schengen vizesi almak isteyenler için 6 önemli değişiklik geliyor!

Schengen vizesi başvuru ücreti 80 Euro'ya yükseliyor!
Schengen vizesi başvuru ücreti 80 Euro’ya yükseliyor!

Avrupa Birliği Konseyi, üye ülke büyükelçilerinin vize kurallarının güncellenmesine ilişkin düzenlemeyi onayladığını açıkladı.

Buna göre, Avrupa Birliği’nin (AB) 100’ün üzerinde ülke vatandaşına uygulamakta olduğu seyahat vizesi ücretlerinde değişiklik yapılacak.


Bu kapsamda AB ülkelerine vize başvurularında alınan 60 Euroluk ücret, 80 Euroya çıkarılacak.

AA’nın haberine göre; yeni kurulacak bir mekanizmayla vize ücretleri 3 yılda bir yeniden düzenlenecek. Vize başvuruları seyahatten 6 ay öncesine kadar yapılabilecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu’nun (AP) onay vermesi gerekiyor.

Schengen vizesi almak isteyenler için 6 önemli değişiklik:

1- Vize başvurularında karar süresi 15 günden 10 güne düşecek.

2- Başvurular seyahatten 3 ay yerine 6 ay önce yapılabilecek.

3- Elektronik başvuru yapılabilecek. Vize başvuru sahiplerinin fiziki olarak konsolosluklarda bulunmaları gerekmeyecek. Konsolosluklara sadece parmak izi için çağrılacaklar.

4- Schengen ülkelerine giriş ve bu ülkelerde kalış kurallarını ihlal etmeyen vize sahiplerine sonraki başvurularında çok girişli vize verilecek. Çok girişli vizelerin süreleri, kurallara uyma sicili pozitif olanlar için kademeli olarak bir yıldan beş yıla yükseltilecek.

5- Kısa süreli kalışlar için dış kara ve deniz sınırlarında, geçici nitelikte, sezona bağlı ve sadece giriş yapılan ülke için geçerli vizeler verilebilecek. Turizmi destekleme amacı taşıyan bu tip vizelerin geçerlilik süresi azami 7 gün olacak.

6- Vize ücretleri 20 Euro’luk artışla 60 Euro’dan 80 Euro’ya yükselecek.

Schengen vizesi nasıl alınır? Başvuruda nelere dikkat edilmeli?

Schengen vizesi nasıl alınır? Başvuruda nelere dikkat edilmeli?

1- En önemli kriter güven

Schengen üyesi ülkelere yapılan vize başvurularında inisiyatif tamamen konsolosluklar ve büyükelçiliklere aittir. Vize yetkililerinin Schengen vize başvuru sahiplerinde en çok önem verdikleri konu ise güvendir.


Vize yetkilisi başvuru sahibinin Türkiye’de bir işi, kurulu düzeni, mal varlıkları olduğunu bilir ve yabancı bir ülkeye yerleşmeyeceğine kanaat getirirse, o kişinin Schengen vizesi alması kolaylaşır. Ancak başvuru sahibinin Türkiye’de düzenli bir işi yoksa, bankada gösterdiği para azsa vize yetkilisi bu kişinin kendi ülkesinde kalacağını düşünür ve vizesine ret verebilir. Bu nedenle vize başvurusu sırasında ne iş yaptığınızı (İşe Giriş Bildirgesi, SGK Hizmet Dökümü gibi) mutlaka belgeleriyle ispat edin.

2. Evrak hazırlama işini ciddiye alın

Schengen vize başvurularının en önemli aşaması, vize başvuru evraklarının hazırlanmadır. Başvurular sırasında sunacağınız evrakların eski tarihli ve hatalı olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde Schengen vizeniz olumsuz sonuçlanabileceği gibi vize işlem süreniz de uzayabilir. Ayrıca evrakların ne çok fazla ne de eksik hazırlanmaması önemlidir. Mesela; maddi kaynaklarınızı gösteren, araç ruhsatı, arsa tapusu ve kira kontratı gibi belgeler sizin Türkiye ile bağınızı güçlü göstereceğinden Schengen vizesi almanızı kolaylaştırabilir.

Vize evraklarından en önemlisi de vize talep dilekçesinin yazılmasıdır. Seyahat planınızı, seyahat tarihlerinizi ve seyahat masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı İngilizce olarak anlattığınız dilekçe, Schengen vize başvrunuzun daha kolay ve olumlu sonuçlanmasını sağlayabilir.

3. Banka hesap özetiniz sağlam olmalı

Özellikle turistik amaçlı vize başvurularında, vize yetkilileri bankada gösterilen para miktarına ve hesap hareketlerine önem verirler. Bu nedenle Schengen başvurusu yaparken maaş bordonuzu ve seyahatinizi karşılamaya yetecek kadar paranızın olduğu (hatta fazlası daha iyi olur) banka hesap özetinizi göstermeniz kolay vize almanızda etkili olabilir. Eğer banka hesabınızda az miktarda para varsa ve hesap hareketleriniz güçlü değilse vize almanız zorlaşabilir. Tam tersi bankada gösterebileceğiniz para miktarı fazla ise başvurunuz olumlu sonuçlanabilir.

4. Eski Pasaportlarınızı sunmayı unutmayın

Schengen vize işlemleri sırasında, vize yetkilisinin olumlu karar vermesinde sizin eski pasaportlarınız ve daha önce almış olduğunuz Schengen vizelerinin de etkisi çok olacaktır. Başvurunuz sırasında varsa eksi pasaportlarınızı sunabilirseniz daha kolay vize alabilirsiniz.

5. Seyahat arkadaşlarınızın Schengen vize fotokopilerini sunun

Eğer seyahate eşiniz, bir arkadaşınız veya akrabanız ile çıkacaksanız ve onun da Schengen vizesi varsa, siz Schengen vizei başvurusu yaparken bunları mutlaka sunmalısınız. Arkadaşlarınızın vizeleri sizinde aynı süreli bir Schengen vizesi almanızı sağlayabilir.

6. Mülakatta sakin olun

Schengen vize işlemleri esnasında bazı ülkelerin vize yetkilileri gerekli gördükleri takdirde başvuru sahibini mülakata çağırabilmektedirler. Öncelikle mülakata çağrıldıysanız mutlaka zamanında gidin. Mülakat sırasında başvuru sahibinin verdiği bilgilerin konsolosluğa sunduğu evraklarla örtüşmesi gerekmektedir.

Eğer vize yetkilisi beyanlar arasında uyuşmazlık fark ederse mülakat sırasında başvuru sahibini sıkıştıracak sorular sorabilir. Bu nedenle mülakata gittiğiniz zaman sakin olun, doğru bilgiler verin, bu bilgilerin sunduğunuz evraklarla uyuşmasına özen gösteriniz.

7. Seyahat sağlık sigortası, otel ve uçak rezervasyonlarınızı mutlaka yaptırın

Schengen vize başvurularının olmazsa olması Seyahat Sağlık Sigortası, uçak ve otel rezervasyonlarıdır. Vize başvurusu sırasında bu belgelerinizden birinin eksik olması vizenizin olumsuz sonuçlanabileceği anlamına gelmektedir.

Hatta seyahat sağlık sigortanız seyahat süresi kapsamınızdan daha uzun ise uzun süreli Schengen vizesi alma ihtimaliniz bile olabilir.

Uçak ve otel rezervasyonlarının ise gerçek olması önemlidir. Vize yetkilileri rezervasyonlarınızı kontrol etmek için beyan ettiğiniz oteli arayıp doğrulama yapabilirler.


Eğer otel rezervasyonunuz onaylı değilse Schengen vizeniz olumsuz sonuçlanabilir. Eğer bu evraklarınızı eksiksiz bir şekilde sunarsanız Schengen vizesi almanız daha kolay olabilir.

Schengen içindeki ülkelerde serbest dolaşım fırsatı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.