Alman turistlerin yüzde 80’i Türkiye’de tatil yapmak istemiyor. Tagesspiegel gazetesinin anketine göre birçok Alman vatandaşı, siyasi nedenlerle Türkiye’ye seyahat etmek istemiyor.
Türkiye’deki siyasi durum nedeniyle Almanların çoğunluğunun ülkeye seyahat etmek istemediği bildirildi. Almanya’da yayımlanan Tagesspiegel gazetesinin yaptırdığı ankete göre Almanların yaklaşık yüzde 80’i Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünmediğini söyledi. Yüzde 66,8’i ise kesinlikle Türkiye’ye gitmeyeceğini belirtti.
Soru sorulan her beş kişiden biri yaşanan gelişmelerden etkilenmediğini ve Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünebileceğini söyledi. Anket, Civey araştırma şirketi tarafından 6 Mart – 12 Mart tarihleri arasında 5 bin 47 kişinin katılımıyla yapıldı.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre 2018 yılında Almanya’dan Türkiye’ye giden turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 26 artış göstererek 4,5 milyona ulaşmıştı. Türkiye, Almanlar için İspanya ve Yunanistan’ın ardından en çok tercih edilen yurt dışı tatil destinasyonu konumunda bulunuyor.
Almanya-Türkiye ilişkileri son günlerde Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Almanların Türkiye’ye seyahatlerinde gözaltına alınabileceğine yönelik açıklamaları ve Alman gazetecilerin basın kartlarının süresinin uzatılmaması nedeniyle gerilmişti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ne demişti?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 3 Mart 2019 tarihinde yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:
“Avrupa’da, Almanya’da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya’da, Bodrum’da, Muğla’da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içeri girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye’de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil.”
Almanya Dışişleri Bakanlığı bunun üzerine Türkiye’ye yönelik seyahat tavsiyelerini güncellemiş, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanan Türkiye’ye yönelik seyahat tavsiyelerinde “Türk hükümetinin, Alman medyasının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarına yönelik yeni tedbirler almasının ihtimal dışı bırakılamayacağı” ifadesi yer almıştı.
Öte yandan aralarında Almanların da bulunduğu birçok yabancı gazetecinin süresi dolan basın kartlarının yenilenmemesi de Almanya’da tepkiyle karşılanıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’de yabancı basın mensuplarına akreditasyon verilmemesini eleştirmişti.
Türkiye’de görev yapan ve basın kartlarının süresi uzatılmayan iki Alman gazeteci, hafta sonunda Türkiye’den ayrılmak zorunda kalmıştı. Bu gazetecilerden biri daha sonra basın kartının yenilendiğini ve önümüzdeki günlerde Türkiye’ye döneceğini duyurdu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’dan Süleyman Soylu açıklaması: Anlam kargaşası yaşandı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “terör örgütü toplantılarına” katılıp Türkiye’ye gelenlere yönelik “tedbir” aldıkları ve havalimanlarında tutuklanacakları yönündeki ifadesi konusunda “anlam kargaşası” yaşandığını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen dünyanın en büyük turizm fuarı Uluslararası Turizm Fuarı’nda (ITB) Türkiye’nin turizmdeki 2019 hedefleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Ersoy, İçişleri Bakanı Soylu’nun Almanya’da tartışma yaratan sözlerine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, bu sözlerin “farklı anlamlara çekildiğini” ve Dışişleri Bakanlığı tarafından gereken, “doğru açıklamanın” yapıldığını söyledi.
Sınır kapılarında Alman turistlerin tutuklanması iddiası
Sınır kapılarında Alman “turistlerin tutuklanmasına” ilişkin olarak, “Açıkçası böyle bir şeyin Türkiye’de söz konusu olması mümkün değil” diyen Turizm Bakanı Ersoy, Soylu’nun sözlerinin çarptırıldığını ve anlamından koparılarak aktarıldığını ifade etti.
Almanlarla Türkler arasında çok eskiye dayanan dostluk ilişkileri bulunduğunu da belirten Ersoy, “Biz Almanları seviyoruz ve biliyoruz ki Almanlar da bizi seviyor” dedi. Türkiye’de turizmin başlamasında ve gelişmesinde Almanların çok önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Bakan Ersoy “Almanları her daim ülkemizde görmek ve ağırlamak istiyoruz” şeklinde konuştu. Ersoy, Almanya’dan bu yıl 5 buçuk milyon turist beklediklerini de sözlerine ekledi.
Hedef 70 milyon turist
Basın toplantısında Türkiye’nin 2019 ve daha sonrası için stratejilerini de anlatan Turizm Bakanı Ersoy, hedeflerinin kısa süre içinde yılda 70 milyon turist ağırlamak olduğunu söyledi. Türkiye’nin artık “elit turist” denen, sadece her şey dahil konaklamayan, Türkiye’nin sunduğu çeşitlilikten yararlanan ve daha fazla harcama yapan turistler için cazip bir ülke olması gerektiğini ifade eden Ersoy, Türkiye’ye gelen uçaklardaki Business sınıf koltuk sayısının arttırılacağını vurguladı.
Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin dünya mirası açısından önemine dikkat çeken Ersoy, Türkiye’de bundan böyle arkeolojik kazıların 12 ay boyunca devam edeceğini bildirdi. Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye’nin arkeolojik zenginliklerinin yüzde 90’ı hala toprak altında, bizim gezip gördüğümüz sadece varolanın yüzde 10’u” dedi.
Turizmin deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığının da altını çizen Bakan Ersoy, Gaziantep ve Hatay mutfaklarının UNESCO gastronomi listesine alındığını, aynı çalışmanın Adana, Kastamonu, Ege ve İç Anadolu mutfakları için de yapılacağını dile getirdi.
(Kaynak: DW Türkçe)