Yeni Zelanda katliamcısı Tarrant’ın Türkiye ziyaretleri

Yeni Zelanda’da camiye silahlı saldırı düzenleyen Brenton Tarrant’ın Türkiye ziyaretlerinin detayları ortaya çıktı.

Yeni Zelanda katliamcısı Brenton Tarrant Türkiye ziyaretleri mercek altında

Yeni Zelanda katliamcısı terörist Brenton Tarrant’ın, Kazıklı Voyvoda’nın Fatih Sultan Mehmed Han’ın emriyle 4 yıl esir tutulduğu ve sürgün hayatı yaşadığı Tokat Kalesini ziyaret ettiği tespit edildi. Ayrıca terörist iki kez yaptığı Türkiye ziyaretinde İzmir’il Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti’ni de ziyaret ettiği iddia ediliyor.

Saldırgan ilk olarak Türkiye’ye 13 Mart’ta geldi. 13-15 Mart tarihleri arasında İstanbul’da kalan Tarrant, 15-16 Mart tarihleri arasında ise Tokat’a geçti. Tarrant, Tokat’ta bulunan Kazıklı Voyvoda’nın Fatih Sultan Mehmed Han’ın emriyle 4 yıl esir tutulduğu ve sürgün hayatı yaşadığı Tokat Kalesi’ni ziyaret etti. Saldırganın kaldığı otelin Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde bulunan bir şehir oteli olduğu belirlendi. Tarrant, 17 Mart’ta ise geri döndü.


İkinci Türkiye ziyareti

Tarrant ikinci Türkiye ziyaretini ise 13 Eylül-25 Ekim tarihlerinde yaptı. İzmir ziyaretinde Selçuk’ta bulunan Efes ve Meryem Ana Evi’ni ziyaret etti. Tarrant kayıt sistemi olmayan pansiyonlarda kaldığı belirlendi.

Hangi şehirlere gitti?

Tarrant, Türkiye’de İstanbul, Tokat, Ağrı, Mersin, İzmir, Sivas, Konya ve Ankara’ya gitti.

Yeni Zelanda’da 15 Mart’ta Christchurch şehrinde bulunan Hagley Park bölgesindeki Al Nur Camisi ve Linwood Camisi’ne yapılan 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırının failinin Türkiye ziyareti izleri araştırılıyor. Saldırıyı yapan Brenton Tarrant’ın Türkiye ziyareti sırasında Tokat’a da geldiği belirlendi.

Tokat ziyareti

18-19 Eylül 2016’da Tokat’ta bulunan 4 yıldızlı Tower Otel’de 403 nolu odada konaklayan Brenton Tarrant’nın burada kimlerle irtibata geçtiği ve ne için geldiği Tokat İl Emniyet Müdürlüğü tarafından araştırılıyor. Ayrıca Brenton Tarrant’ın burada Kazıklı Voyvoda’nın 4 yıl sürgün kaldığı ileri sürülen Tokat Kalesi’ni ziyaret ettiği de iddia ediliyor.


İzmir ziyareti

İzmir polisinin, terörist Tarrant’ın gittiği tüm yerleri mercek altına aldığı öğrenildi. Teröristin Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti’ne gittiği değerlendiriliyor. Brenton Tarrant’ın İzmir’de bulunduğu Selçuk ilçesine gittiği öğrenildi. Teröristin Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti’ne gittiği değerlendirildiği bildirildi.

Facebook: Yeni Zelanda katliamına ilişkin 1.5 milyon videoyu sildik

Facebook, Yeni Zelanda’daki cami katliamına ilişkin 24 saat içinde yüklenen 1.5 milyon videonun silindiğini açıkladı.

Facebook’un Twitter hesabından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Saldırı sonrası ilk 24 saat içinde dünya çapında paylaşılan 1.5 milyon saldırı videosunu sildik. Bu 1.5 milyon videonun 1.2 milyonu doğrudan yükleme sırasında doğrudan bloke edildi.”

Yeni Zelanda saldırganı Brenton Tarrant, 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı Facebook’tan canlı yayınlamıştı.


Facebook, ayrıca saldırı videosunun kurgu programlarıyla editlenmiş ve rahatsız edici görüntülerin kesildiği versiyonlarının da trajediden etkilenen insanlara ve yerel otoritelerin endişelerine saygıdan kaldırılmakta olduğunu duyurdu.

Yeni Zelanda’da cami katliamı yapan saldırgan 43 gün Türkiye’de kalmış


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.