Denizli Acıpayam deprem fırtınası: 100 sarsıntı gerçekleşti

Denizli Acıpayam’da meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki 20 saniye süren depremden sonra adeta bir deprem fırtınası yaşandı. 4 büyüklüğünün üstünde birçok deprem oldu. İrili ufaklı 100 deprem gerçekleşti…

Denizli Acıpayam deprem fırtınası: 100 deprem gerçekleşti

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde sabah 09.34’de meydana gelen ve yıkıma neden olan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre ML 5.6 (MW 5.7) büyüklüğündeki depremin ardından ilçede 48 artçı deprem daha oldu. İlçede sabah erken saatlerden bu yana farklı büyüklüklerde ve derinliklerde meydana gelen depremlerin çoğu hissedilmedi.

Acıpayam’da öncü depremler bir gün önce gece 02:25’te 2.5 büyüklüğünde başladı. 24 saat içinde en büyüğü 3.6 olmak üzere çoğu hissedilmeyen 16 küçük sarsıntı oldu. Bu sabah saatler 09:34’ü gösterdiğinde ise 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremden sonra 100 adet sarsıntı gerçekleşti.


Adeta deprem fırtınası

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) verilerine göre Acıpayam ilçesinde artçı depremler yaşanmaya devam ediyor. Sabah 09.34’de meydana gelen ve resmi verilere göre 50 konutta hasar meydana gelen ve 30 evin yıkılmasına neden olan depremin ardından 15:56’ya kadar bölgede 100 deprem daha yaşandı.

denizli acıpayam son depremler

Büyük bölümünün şiddeti az ve derinliğinin fazla olmasından dolayı hissedilmeyen artçı depremlerin sayısının ise 48 olduğu öğrenildi. Ayrıca depremlerin 1.9’dan başlayarak 3.2 büyüklüğe kadar çıktığı aktarıldı.

Camilerden anonslar yapılıyor: Evlere girmeyin!

Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından merkez üssüne yakın konumdaki Yeniköy, Karahöyük, Uçarı, Gedikli ve Yeşildere Mahallelerinde hasar tespit çalışması devam ediyor.

Bölgede 50’ye yakın evde hasar oluşurken Karahöyük köyünde bir evde çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü. Deprem sırasında panik ile camdan atlayan bir kişi ile baygınlık geçirenlerin de bulunduğu bazı vatandaşlar Acıpayam ve Serinhisar Devlet Hastanelerine kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirtildi.

Video: Denizli’deki deprem İstanbul’u tetikler mi?

Hasar tespit çalışmaları devam ediyor

5.7 büyüklüğünde depremin yaşandığı Denizli’nin Uçarı Mahalle Muhtarı Serkan Aydın, 120 hanelik köyde 15 evin yıkıldığını, 3 kişinin de yaralandığını söyledi.

Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremin en fazla zarar verdiği mahallelerin başında gelen Uçarı’da vatandaşlar evlere girmemeleri hususunda anonslarla uyarılıyor. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği 120 hanelik mahallede 15 ev yıkılırken, 20’den fazla ev de zarar gördü.


3 kişinin yaralandığını belirten Mahalle Muhtarı Serkan Aydın, “Yaralılardan biri evin içindeymiş, diğer ikisi de dışarıya kaçarken her ikisinin de başına kiremit düşmüş, durumları ağır değil tedavileri hastanede yapılıyor. Ahırlarımızın duvarları yıkıldı. Ekipleri bekliyoruz” diye konuştu.

15 hayvan enkaz altında kaldı

15 hayvan enkaz altında kaldı deprem

Karahöyük Mahallesi’nde bir evde çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Aynı köyde yıkılan bir ahırda enkaz altında kalan 15 büyükbaş hayvanın kurtarılması için çalışma yürütülüyor. Öte yandan Kızılay Ege Bölge Afet Yönetim Müdürlüğü de bölgeye çadır, battaniye ve jeneratör gibi acil yardım malzemelerinden oluşan bir tır sevk etti.

Camilerden anons

Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük’te camilerden “evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması” konusunda uyarılar yapıldı. Mahallede evinin büyük bölümü yıkılan İbrahim Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah hayvanlarını gütmeye götürürken yerin sarsılmasıyla büyük korku yaşadıklarını, koşarak eve döndüğünü söyledi.

Aslan, “Evimizin yarısı yıkıldı, eşim depremden sonra baygınlık geçirdi, hastaneye kaldırdık. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Ev girilecek gibi değil.” dedi. Acıyapam Devlet Hastanesi, deprem sonrası güvenlik nedeniyle tahliye edildi. Hasar tespit çalışmasının ardından hastaların yeniden hastaneye sevk edileceği öğrenildi. Bu arada Aydın’ın Karacasu ve Denizli’nin Serihisar ilçelerinde de deprem nedeniyle eğitime bugün ara verildi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan bölgede
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan bölgede

Öğrenciler depreme derste yakalandı

Derste deprem konusunu işlerken depremi yaşayan öğrenciler dışarı çıkarak güvenli alanlarda toplandı. Merkez üssü Acıpayam ilçesi olan 5.7 büyüklüğündeki deprem yaklaşık 20 saniye sürdü.

Deprem sırasında büyük panik yaşandı. Depremin hemen ardından okullarda korku dolu anlar yaşanırken sınıflar boşaltılarak öğrenciler okul bahçelerinde güvenli alanlara toplandı. Küçük yaştaki bazı öğrencilerin ise yaşadıkları korkudan dolayı ağladıkları gözlendi.
Özel bir lisenin coğrafya öğretmeni, derste deprem konusunu işlerken deprem olduğunu ve hemen dışarı çıktıklarını belirtti.


Depremde ölü ya da yaralı olup olmadığı ile ilgili açıklama yapılmadı. Acıpayam’da ise vatandaşlar sokaklara döküldü.

Celal Şengör: Edremit’te 7 büyüklüğünde deprem bekliyorum


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.