Sarımsak suyu ve faydaları

Sarımsağın tarihi, neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Bakteri ve mantar karşıtı özellikleri ile en değerli besinlerden biri olan sarımsak, “doğal antibiyotik” olarak da bilinmektedir. Mutfakta pek çok yemeğin içerisinde kullandığımız sarımsak; mutfağın dışında da çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan en güçlü besinlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Sarımsak suyu ve faydaları

Sağlığa faydaları evrensel olarak kabul edilen sarımsak; sindirim sistemi ve dolaşım sistemine yararları, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi, kan basıncını düşürmesi ve kalp hastalıkları ile savaşması ile de tanınmaktadır. Vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcı olmaktadır. Bir yemeğin hazırlık aşamasında yer alan temel malzemelerden biri olmasına rağmen; suyu ve çayı ile de yukarıda saydığımız pek çok sağlık problemine olumlu katkılar sağlamaktadır.

Sarımsağın ve sarımsak suyunun tıbbi alanda da kullanımı mevcuttur!

Soğan, pırasa ve Frenk soğanı ile aynı aileden gelen sarımsak, dünyanın pek çok farklı bölgesinde yetişen bir bitkidir. Sarımsağın taneleri ve suyu, mutfağın dışında tıbbi alanlarda da kullanılmaktadır. Başta solunum sistemi rahatsızlıkları ve kalp ve kan sistemi ile ilgili pek çok durumda kullanılan sarımsak; tansiyon ve kolesterol problemleri, daralmış arterlere bağlı kan akışında azalma, damar sertleşmesi ve kronik kalp hastalıkları üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

Sarımsağın; mide kanseri, kolon kanseri, prostat ve akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerinin önlenmesinde de yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Keskin kokusu ile tanınan sarımsak; kronik kalp hastalıklarından korunmanıza, kan basıncını kontrol altında tutmanıza, soğuk algınlığı ve öksürük gibi durumların tedavi edilmesinde de kullanılmaktadır.

Sarımsağın besin değerleri

Ortalama 4 gram ağırlığında olan bir sarımsak tanesinin neredeyse hiç kalorisi yoktur. Bir diş sarımsak yerseniz, toplamda ortalama 4-5 kalori alırsınız. Çok az miktarda yiyeceğiniz için de, sarımsağın günlük kalori alımınızda fark edilir bir fark yaratma olasılığı yoktur.

Sarımsağın kalorisi, karbonhidratlardan gelmektedir; ancak, yine kalorisi çok düşük olduğu için sarımsaktaki karbonhidrat miktarı da çok düşüktür.

Sarımsak yağ ve protein içermez. Ayrıca az miktarda vitamin ve mineral bulunur. Bir diş sarımsak, az miktarda C vitamini ve biraz da manganez içermektedir. Bir diş sarımsak ayrıca; ortalama 2 mg potasyum ve 9 mg kalsiyum içermektedir.

Sarımsak suyunun faydaları:

Sarımsak; C vitamini, B6 vitamini, fosfor, manganez, çinko, kalsiyum ve demir gibi temel vitamin ve mineraller içermektedir. Ayrıca, karbonhidrat ve pantotenik asit de içermektedir. Bakteri karşıtı ve antiseptik özellikleri bulunan sarımsak, tarihte savaş zamanlarında askerlerin yaraları için de kullanılmıştır. Sarımsak ayrıca; iyot, klor, kükürt gibi mineralleri de bol miktarda içermektedir. Genel olarak sarımsak suyunun faydaları şöyle sıralanabilir:

Tansiyonu Düşürür

Doğal bir bitkisel içerik olan sarımsak; stres seviyelerini, özellikle de yüksek tansiyon belirtilerini hafifletmek için etkili bir ilaçtır. İçerdiği alisin bileşeni, kan basıncında bir artış olması durumunda, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olmaktadır. Sarımsak ayrıca, tromboz gibi durumlarla savaşmada ve önlenmesinde de etkilidir.

Sivilce Oluşumunu Engeller

Dünya üzerinde, ortalama her iki kişiden biri yaşamının bir noktasında sivilce problemleri ile karşılaşmaktadır. Sarımsak; bal, zerdeçal gibi diğer yatıştırıcı bileşenler ile birlikte kullanıldığında, sivilce probleminde oldukça etkili bir bileşendir.

Bazı Kanser Türleri İle Savaşır

Sarımsağın faydaları üzerine yapılan çalışmalar; mide, kolon, prostat ve meme kanseri riskini azaltmak için oldukça faydalı olduğunu öne sürmektedir. Kanserli hücrelerin oluşumunu engellemeye yardımcı olan sarımsak; memelerde kist ve tümör gelişimi riskini azaltıcı etkileri ile de tanınmaktadır.

Sindirim Sistemi İçin Faydalıdır

Sarımsak suyunu düzenli olarak içmek, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Mide yolundaki iltihaplanmalar, şişlik ve benzer rahatsızlıklar, sarımsak suyu tüketimi ile başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.

Soğuk Algınlığı ve Öksürüğe İyi Gelir

Çiğ sarımsak ve sarımsak suyu, öksürük ve soğuk algınlığının tedavisinde etkili bir bileşendir.

Kanın Temizlenmesine Yardımcı Olur

Her gün sarımsak suyu tüketmek, kanın olabildiğince temiz kalmasına yardımcı olmaktadır. Vücutta detoks etkisi yaratan sarımsak, vücuttaki toksinlerin atılmasına da katkı sağlamaktadır.

Şeker Hastalığı İle Mücadele Eder

Dünya üzerindeki ölümlerin en temel nedenlerinden biri olan şeker hastalığı; kontrol altında tutulmadığında böbreklere, sindirim sistemine, kalbe ve gözlere zarar vermektedir. Düzenli olarak sarımsak suyu tüketimi, şeker hastalığı ile mücadelede de etkili bir yöntemdir.

Sarımsak suyu nasıl hazırlanmalı, nasıl içilmeli?

Yukarıda saydığımız bir dizi sağlık problemi ve kronik hastalıkların tedavisinde etkili bir bileşen olan sarımsak ile hazırlayacağınız sarımsak suyu, evde kolayca hazırlanabilir. Keskin bir koku ve yoğun bir lezzete sahip olan sarımsağı tek başına tüketmek biraz zor olabilir. Sarımsak suyu hazırlarken, aşağıdaki malzemeler ile birlikte kullanabilirsiniz:

  • 1 orta boy havuç,
  • 1 orta boy elma,
  • 1 küçük parça zencefil,
  • 1 tutam maydanoz

Yapmanız gereken; 3-4 diş sarımsağı yukarıdaki malzemeler ile birlikte su dolu bir kapta birleştirdikten sonra blender’dan geçirmektir. Blender’dan geçirdikten sonra suyunu süzerek aç karna tüketebilirsiniz.

Kaynak 1

Kaynak 2

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.