Bebeği sütten kesmek için ne yapılmalı?

Bebeği sütten keserken asla yapmayacağımız yöntemler arasında bebeği memeden tiksindirme ve korkutma vardır. Memeye acı sürme, korkunç gösterme, herhangi bir şey ile kapatma çocuk açısından korkulu bir durumdur. Çünkü bebek açısından anne sütü doyum sağladığı yapıdır bu açıdan korkutmak çocukta travma yaratmaktadır. Çocuk ile anne arasında bağın bağımlılık olarak değişmemesi için sağlıklı olarak emzirmenin sonlandırılması gerekmektedir.

Bebeği sütten kesmek için ne yapılmalı?

Bebeğin sütten kesilme aşamasında diş çıkarmaması, o an için hastalık geçiriyor olmaması, taşınma veya kreşe başlama ayrıca da tuvalet eğitiminin aynı anda ilerlememesi gerekmektedir. Sütten kesme aşamasında direkt olarak bir süre bu duruma odaklanılması gerekmektedir. Bu aşamada bebek travmatize olmayacak ve duygusal olarak adım adım hazır olacaktır.

Sütten kesme aşamasında öncelikle annenin hazır olması gerekmektedir ve odak noktası bebeğin bir süre sonra bu noktaya alışacağıdır. Bu nedenle de anne sütten kesme konusunun sağlıklı bir adım olacağına odaklanmalıdır. Annenin bebeği emzirmeden kesme noktasında başarısız oldukça bir sonra ki aşamada baştan başlaması önemli olacaktır.


Öncelikle birden kesmeye odaklanılmalıdır. Bu aşamada çocuğa artık sütün gelmediği ve bir daha gelmeyeceği bu nedenle de artık emme olmayacağı sürekli olarak bildirilmelidir. Eğer anne veya bebek ilk 5 günde bu durumu sık sık bozuyorsa; her gün bir öğünü kısaltarak emzirmeyi bir haftalık veya 10 günlük aşamada bitirmektir.

Çocuğun günde ne kar emdiği belirlenmeli ve bir öğünün her gün kademe kademe atlanması sağlanmalıdır. Örneğin bebeğinin bir günde 5 defa emiyorsa ilk gün 4, ikinci gün 3 şeklinde emzirme süresi verilmelidir. Bu aşamada çocuk emme evresinde ek gıdasına devam etmelidir.

Bu aşamada bebek emmek isterse şu an süt olmadığını ve süt olduğunda kendisine söyleyeceğinizi belirtmeli ve asla çocuğun meme ile temasını sağlamamalısınız.


bebek çocuk gece emmesi

Çocuklar açısından en büyük bağ gece emmesidir.

Bu nedenle gece emmesinin çocuk açısından son evrede kesilmesi gerekmektedir. Aşama aşama keserken şuan en son gece emmesini keseceğinizi unutmayın. Bu aşamada çocuktan memeyi kestiğiniz için başka bir nesneyi emme ihtiyacı çocukta oluşabilir bu konuda asla siz öneride bulunmayın (örneğin emzik verme, biberon verme olmamalıdır). Bebek kendisi emmek isterse örneğin parmak emme veya yastık ucu emme durumunda üzerine 1 hafta 10 gün gidilmemelidir.

Çocuk memeye yöneldiğinde artık büyüdüğünün ve bu nedenle de sütün bittiğinin vurgulanması gerekmektedir.

Bu aşamada bebeğinize sevgi gösterin, sabırlı olun ve ağlamalarının normal olduğunu unutmayın, Asla çok fazla ağlıyor veya inatlaşıyor diye o öğün emzirmeyi denemeyin. Bu aşamada amacımızın emzirmemek olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle bebeğinizin göğsünüzü açmasını sağlamayın. Bu konudan net ve ısrarcı olun. Sütün hazır olmadığını ve gelmeyebileceğini bildirin.


Çocuk emmek istedikçe yemek ve doyumunu sağlayacak başka yiyecekleri ona verin ve yemek istemezse zorlamayın acıktıkça yiyeceklere olan isteği artacaktır. Bu süreci maksimum 1 hafta – 10 günlük aşamada tamamlamanız gerekmektedir.

Bebekler için doğru battaniyeyi seçmenin püf noktaları


Rukiye Doğan
Uzm. Psikolog Rukiye DOĞAN. Salihli Merkez Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirdi. Lisans süresince gönüllü olarak Narlıdere Huzurevinde dinç ve geriatrik yaşlılarla çalışmış ve kişilere standardize mini mental testi uygulamıştır. İzmir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki alt kuruluşlarda stajyer psikologluk yapmıştır. İzmir Özel 2000 Çocuk Evi ve Çocuk Kulübünde kreş ve anaokulu düzeyinde ki çocuklarda görülen okul korkusu, kaygı bozukluğu, sosyal fobi, ayrılma kaygısı gibi anksiyete bozuklukları, beslenme ve yeme bozuklukları ve davranım bozuklukları yaşayan çocuklar ile çalışmış, gözlemleme fırsatı bulmuş ve aile görüşmeleri yapmıştır. Ege Üniversitesi Aile ve Çift Danışmanlığı Yüksek Lisansını tamamlamış ve Yaşam Boyu Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde çocuk ve ergenlerle çözüm odaklı çalışmakta, bireysel danışmanlık ve Aile ve Çift terapileri hizmeti vermektedir. Danışanları ile Sınav Kaygısı, Depresyon, Kişilik Bozukluğu, Takıntılı Düşünceler ve Davranışlar, Fobiler, Kaygı Bozukluğu ve Yaşam Koçluğu ve Bireysel Eğitim çalışmaları, Boşanma ve Çocuk alanlarında çalışmalar yapmaktadır.