Suriyeli mülteciler: Elbet biz de denize gireceğiz!

Suriyeli mülteciler plaj yasaklarına tepki gösterdi. Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih, “Suriyeliler öyle yapmasın, böyle yapmasın’ demek insan hakları noktasında bir sıkıntı yaratır” derken, Suriye Türkmenleri Meclisi Eski Başkanı Samir Hafez ise, “Suriyelilerin sıcak havalarda denize girmeye hakkı yok mu?” diye tepki gösterdi.

Suriyeli mülteciler: Elbet biz de denize gireceğiz!
Fotoğraf: Arşiv (İstanbul Büyükçekmece sahillerinde Suriyeli mülteciler)

Bursa’nın Mudanya ilçesi’nin Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Suriyelilerin sahil şeridinde bulunmasını ve denize girmesini yasaklamıştı. Benzer bir karar Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde de yaşanmıştı. Suriyeli mülteciler bu kararlara tepki gösterdi.

“Elbet biz de gezeceğiz, denize gireceğiz”

Milliyet gazetesinden Çiğdem Yılmaz’ın haberinde görüşlerine yer verilen Fatih Şam Yetimler Derneği’nin müdürü Suriyeli Mehdi Halil; kimseyi rahatsız etmeyi amaçlamadıklarını söylerken, “Bizlerin kimseye zarar verdiği yok. Evet Türkiye bize kucak açtı. Biz de burada yaşıyoruz. Yaşarken de elbet gezeceğiz, denize gideceğiz. Ama bazı insanlar bundan rahatsız oluyor. Sıcak ve herkes gibi biz de denize girmek istiyoruz. Bizim amacımız kimseyi rahatsız etmek değil. Suriye’de güvenliğimiz tam anlamıyla sağlanıp, savaş bittiğinde gideceğiz” dedi.


“Artık Türkiye’de 3 buçuk milyon Suriyeli var. Burada binlerce doğum yapıldı. Gidecek yerleri kalmadı”

Uluslararası Arap Akademisyenleri Derneği Onursal Başkanı Samir Hafez, “İnsanlar sürekli “Neden kendi ülkesinde kalıp savaşmıyor?’ diyor. Oysa Türkiye’de yaşayan 100 bin Suriyeli savaşmak istiyor fakat savaşmaları için para lazım. Bir kişinin savaşması için ayda 500 dolar lazım. Bazı şehirlerde Suriyelilerin denize girmesi yasaklandı. ‘Denizlere girmesinler denildiğinde Suriyelilerin birçoğu durumu farklı anladı. Suriyeliler ‘Acaba parklara da mı gitmeyelim, sokağa da mı çıkmayalım endişesi yaşamaya başladı. Suriyelilerin bu sıcak havalarda denize girme ya da park ve bahçelere gitme hakkı yok mu? Artık Türkiye’de 3 buçuk milyon Suriyeli var. Burada binlerce doğum yapıldı. Gidecek yerleri kalmadı” değerlendirmesinde bulundu.


“Suriyeli mülteciler gezmeye gelmedi”

İzmir Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih ise şöyle konuştu:


“Biz Suriyeliler topraklarımızdan savaş nedeniyle çıkıp geldik. Fakat son zamanlarda sürekli, ‘Suriyeliler nargile kafelerden çıkmıyor, Suriyeliler parklarda, Suriyeliler denize girmesin’ söylemleriyle karşılaşıyoruz. Bayram dönemlerinde sürekli insanlar, ‘Bayramda Suriye’ye gidiyorlar’ diyorlar ama o topraklara bayram tatili için gitmiyor. Gidip doğup, yaşadığı yerlere bakıyorlar. Eğer yaşam alanları müsaitse ve gerekli alt yapı varsa Suriye’ye geri dönecekler, bunlar kontrol amaçlı gidilen ziyaretler. Suriyeliler buraya gezmeye gelmediler. Sürekli olarak, ‘Suriyeliler öyle yapmasın, böyle yapmasın, eğlenmesin demek de insan hakları noktasında bir sıkınt yaratır. Çünkü insan hakları, her bireyin, eğlenme, dinlenme gibi hakkının olduğunu söylüyor.”

Nihal Olçok’tan Süleyman Soylu’ya Suriyeli yanıtı: Yapmayın lütfen acıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.