İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki oy dağılımı: Hangi seçmen kime oy verdi?

23 Haziran seçimini en yakın bilen anket şirketi Konda Araştırma, İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki oy dağılımını analiz etti. Buna göre hangi gruptan seçmen kime oy verdi?

İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki oy dağılımı: Hangi seçmen kime oy verdi?
İmamoğlu ile Yıldırım arasındaki oy dağılımı: Hangi seçmen kime oy verdi?

KONDA Araştırma Şirketi, 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimlerine ilişkin “Sandık Analizi ve Seçmen Profilleri” raporunu sitesinden yayımladı.

KONDA Araştırma Şirketi’nin hazırladığı seçim raporuna göre, işsizler, öğrenciler ve gençler Ekrem İmamoğlu’na oy verirken, Binali Yıldırım’a oy verenlerin ise ağırlıklı olarak lise ve altı okullardan mezun oldukları kaydedildi.


Binali Yıldırım’a MHP desteğinde düşüş!

KONDA’nın 19-20 Ocak’ta adayların henüz belli olduğu dönemde, 31 Mart seçimlerinden bir hafta önce 23-24 Mart’ta ve 23 Haziran seçiminden bir hafta önce 15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği 3 farklı araştırmanın sonuçlarının kıyaslandığı raporda 31 Mart’ta MHP seçmeninin yarısı Binali Yıldırım’a oy verirken, haziran ayında bu desteğin 3’te bir oranına gerilediği tespiti yapıldı.

“İmamoğlu, öğrenciler arasında ciddi hakimiyet göstermiş”

Rapora göre, öğrenciler ve işsizlerin Ekrem İmamoğlu’na oy verdikleri görüldü. KONDA Araştırma, kişilerin çalışma durumlarına göre oy tercihlerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“İmamoğlu’nun en fazla varlık gösterdiği küme ise devlet memurları, özel sektör çalışanları ve serbest meslek sahiplerinden oluşan beyaz yaka çalışanlar olarak görülüyor. Ancak, özellikle Mart ayından sonra, İmamoğlu, İstanbul nüfusunun yüzde 10’a yakın bir kısmını oluşturan öğrenciler arasında ciddi bir hâkimiyet göstermiş.


Özellikle kararsız öğrenciler sandık yaklaşınca tercihlerinin İmamoğlu olduğunu belirtmişler. İmamoğlu’nun son dönemde oyunu arttırdığı bir diğer küme de yetişkin nüfus içindeki oranları yüzde 6-8 arasında değişen işsizler. İşsizler arasında kararsız olanların da 31 Mart sonrasında İmamoğlu’nu tercih etmeye başladığını bulgularda görebiliyoruz.”

Gençlerin tercihi ne yönde oldu?

Ekrem İmamoğlu’nun oyları her yaş grubunda 31 Mart’a oranla arttı. Ancak raporda İmamoğlu’nun gençler arasındaki oyunun yüzde 37’den yüzde 58’e çıktığına dikkat çekildi.

Yıldırım’ın oyunun ise 18- 32 yaş grubu gençler arasında yüzde 36’dan yüzde 30’a indiği ifade edildi.

Araştırmaya göre, İstanbul’un yetişkin nüfusunun yüzde 24’ünü teşkil eden üniversite mezunları içinde Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğini söyleyenlerin oranı 23 Haziran öncesinde yüzde 48’den yüzde 64’e çıktı.


İmamoğlu üniversite mezunları arasında en popüler aday olurken, daha az eğitimlilerde Binali Yıldırım’ın daha çok tercih edildiği belirlendi.

İlçe ilçe Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım kıyaslaması

Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 50’den fazla oya ulaştığı ilçeler sırasıyla;

  • Beşiktaş (yüzde 71,1)
  • Kadıköy (yüzde 67,8)
  • Bakırköy (yüzde 66,3)
  • Şişli (yüzde 59,7)
  • Adalar (yüzde 58,5)
  • Maltepe (yüzde 52,4)
  • Silivri (yüzde 51,1)
  • Beylikdüzü (yüzde 51,1)
  • Çatalca (yüzde 50,6)

Binali Yıldırım’ın en yüksek oy oranına ulaştığı ilçeler sırasıyla;

  • Sultanbeyli (yüzde 53,5)
  • Esenler (yüzde 50,1)
  • Arnavutköy (yüzde 48,4)
  • Sultangazi (yüzde 48,1)
  • Bağcılar (yüzde 46)
  • Pendik (yüzde 43,6)
  • Ümraniye (yüzde 43,2)
  • Gaziosmanpaşa (yüzde 42,7)
  • Başakşehir (yüzde 42,7)
  • Şile (yüzde 42,2)
  • Kağıthane (yüzde 41,5)

dindarlık seviyesine göre İBB aday tercihi - konda

doğum yerine göre İBB aday tercihi

etnik kimliğe göre ibb aday tercihi konda

etnik kimlik dağılımı 23 haziran istanbul seçim

imamoğlu yıldırım dindarlık seviyesi seçmen

hayat tarzı ekrem imamoğlu binali yıldırım

ekrem imamoğlu binali yıldırım oy dağılımı 23 haziran istanbul seçimleri konda

ekrem imamoğlu binali yıldırım oy dağılımı 23 haziran istanbul seçimleri konda çalışma durumuna göre

ekrem imamoğlu binali yıldırım oy dağılımı 23 haziran istanbul seçimleri konda eğitim seviyesine göre

ekrem imamoğlu binali yıldırım oy dağılımı 23 haziran istanbul seçimleri konda yaş dağılımı

ekrem imamoğlu binali yıldırım oy dağılımı 23 haziran istanbul seçimleri konda

ekrem imamoğlu binali yıldırım oy dağılımı 23 haziran istanbul seçimleri konda

Belediyeleri çalışamaz hale getirmek, AKP’nin sonunu getirecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.