Tolkien: John Ronald Reuel Tolkien’in yaşam hikayesi ve filmin konusu

Yeni bir dünya hayal ederken bizim dünyamızı değiştirdi… Aşk, kardeşlik ve cesaret dolu bir yaşam… Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi gibi ünlü yapıtlarının yaratıcısı, fantastik edebiyatın efsanevi yazarı, John Ronald Reuel Tolkien’in yaşam öyküsü…

Tolkien: John Ronald Reuel Tolkien'in yaşam hikayesi
Tolkien: John Ronald Reuel Tolkien’in yaşam hikayesi

Ünlü ingiliz yazar J.R.R. Tolkien’in yaşamını konu alan ABD yapımı Tolkien filmi geçtiğimiz hafta ülkemizde vizyona girdi. Filmin dünya çapındaki ilk gösterimi 3 Mayıs’ta, İngiltere’de yapılmış ve beğeniyle karşılanmıştı. Özellikle büyük yazarın hayranları tarafından merakla beklenen yapım ile ilgili izleyici yorumları olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılmış durumda. 20 milyon bütçeyle çekilen yapımın bugüne kadar tüm dünyadaki toplam hasılat yaklaşık olarak 7 milyon dolara erişti.

Tolkien; dekor, kostüm ve görüntü yönetimi açısından üzerinde özenle çalışılmış bir yapım. İngiltere’nin o dönemki sosyal yapısı ve aile ilişkileri ayrıntılarıyla yansıtılmış, sınıfsal farklılara değinilmiş. Öykü; 19. yüzyılın sonlarında Yazar’ın çocukluk döneminde başlıyor, huzur dolu ve yumuşak müzikler eşliğinde sık sık geçmişe dönüşler yaparak ilerliyor ve Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra hızlı atlamalar ile Hobbit’in kaleme alındığı döneme gelerek sona eriyor.


Tolkien filmin konusu ne?

J.R.R. Tolkien Orta Dünya’yı nasıl yarattı?

Film, Tolkien’in yaşamının ayrıntılarını sergilemekten çok yaşadıkları ile kitaplarında yazdıkları arasında çok güçlü bir bağ olduğu üzerinde durarak Yazar’a ilham kaynağı olan belli noktaları anlatmış. Tolkien; Silmarillion, Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi gibi ünlü yapıtlarının öykülerini bağlılık ve fedakarlık üzerine kurulu dostluklar, eşi benzeri görülmeyen kahramanlıklar, olanaksız aşklar, savaşın neden olduğu acı ve yıkım gibi temaların etrafında örmeye özen gösterir.

Karısı Edith Bratt ile, Silmarillion’daki Beren ile Luthien veya Yüzüklerin Efendisi’ndeki Arwen ile Aragorn arasında olduğu gibi, olanaksız görünen ama mutlu sonla noktalanan bir aşk yaşadığı görülüyor; bugünün dünyasında artık göremediğimiz, oldukça dokunaklı bir aşk hem de… Lise yıllarında tanıştığı üç arkadaşı ile ‘kardeşlik’ olarak değerlendirdiği son derece yakın bir bağ kuruyor ve bu dostlarından ikisi Birinci Dünya Savaşı’nda yaşamını yitiriyor; tıpkı kitaplarında savaş ve çarpışmalar yüzünden ölen nice asil ve masum insanlar gibi.

Bunlara ek olarak kitaplarında kullandığı çeşitli isim ve kavramlar ile ilişkili ufak ama çok tatlı sürprizler de var. Evlenmeden önce henüz sevgili olarak görüştüğü Edith’i davet ettiği konserde çalınan yapıtın Wagner’in Yüzükler Serisi olması, Orta Dünya’yı henüz çocukken annesinin kendisine okuduğu fantastik öyküleri dinlerken kafasında canlandırdığı gibi yüzünüzde gülümseme uyandıran birçok ayrıntı göreceksiniz.

Büyük Yazar’ın yaşamı serüven filmlerini aratmayacak kadar sürükleyici.

Film için J.R.R. Tolkien’in dünyayı kasıp kavuran kitaplar yazdıran parlak zihninin şekillenme öyküsü denebilir. Tolkien’in yaşamını biliyorsanız, yine de izlemenizi öneririm. Zira, film bize bildiklerimizi beyazperdede görme zevkini sunuyor. Tolkien’in kitaplarına ilgi duymuyorsanız, yine de seyretmenizi öneririm.

Büyük Yazar’ın yaşamı romanlara konu olacak türden heyecanlı ve hareketli olması nedeniyle oldukça etkileyici. Sinema sanatı adına çok parlak bir yapım olmasa da konusu ve yapım kalitesi nedeniyle seyredilmeyi hakeden bir film diyebilirim. Daha iyi olmalıydı ama yine de yapıtı beğenenler arasındayım.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Tolkien’in tanıtım filmini izleyebilirsiniz.


Künye:

TOLKIEN

Yapım Yılı: 2019

Yapım: ABD

Yönetmen: Dome Karukoski

Senaryo: David Gleeson, Stephen Beresford

Müzik: Thoman Newman


Oyuncular: Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Derek Jacobi

Fragman:

Moneyball: Kazanma Sanatı


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.