Konsensus: Babacan ve Davutoğlu, İYİ Parti gibi çıkış yapamaz!

Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı, Davutoğlu ve Babacan önderliğinde kurulacağı belirtilen partilere ilişkin analizlerini paylaştı; “İYİ Parti gibi çıkış yapamazlar. Şu an seçim olsa yüzde 3-4’ler seviyesinde kalırlar. Ayrı parti kurarlarsa, ayrı ayrı yok olur giderler.

Konsensus: Babacan ve Davutoğlu, İYİ Parti gibi çıkış yapamaz!

AKP’nin kurucu üyeliğinden istifa ederek yeni parti çalışmalarına başlayan Ali Babacan ve birkaç ilde konferanslar vererek AKP’nin politikalarını eleştiren Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı ifade edilen partilerin toplumdaki karşılıklarının ne olacağı da merak ediliyor.

Yeniçağ’da Tolgahan Karaoğlu’na konuşan Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı, Babacan ve Davutoğlu tarafından kurulacağı ifade edilen partilerin toplumda karşılığının nasıl olacağına dair açıklamalarda bulundu.


Babacan ve Davutoğlu’nun kuracağı partilerle ilgili henüz herhangi bir araştırma yapmadıklarını ifade eden Murat Sarı; belirli bir oranda AK Parti’den ve CHP dahil diğer partilerden oy alabileceklerini ama yeterli oranda olmayacağını söyledi.

Şu an seçim olsa yüzde 3-4’ler seviyesinde kalırlar

— Şu aşamada oylarının çok düşük düzeyde kalırlar gibi görünüyor. Bu senenin sonunda ya da önümüzdeki sene bir seçim yapılsa yüzde 3’lerde, 4’lerde kalacaklarını düşünüyorum. Çok yüksek bir oy alacaklarını zannetmiyorum. Tabii bekleyip görmek lazım çünkü konjonktür çok hızlı değişiyor. Bundan sonraki süreçte neler olacağını kestirmek zor.

Davutoğlu ve Babacan, kamuoyunda istedikleri düzeyde gündem oluşturamadıkları için geri çekildiler. Şu aşamada bekleyip görmek lazım diye düşünüyorum.


Ayrı parti kurarlarsa, ayrı ayrı yok olur giderler

Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan birlikte hareket edecek gibi görünmediklerine dikkat çeken Murat Sarı şöyle konuştu:

— Çünkü biliyorsunuz. Ali Babacan ve Abdullah Gül birlikte hareket ediyor. Abdullah Gül Dışişleri Bakanı idi, Ali Babacan bir ara Dışişleri Bakanlığı yaptı. Ahmet Davutoğlu da Dışişleri Bakanlığı yapmıştı. Bunlar en azından belirli konularda ayrı görüşleri olan siyasetçiler. Birleşirler mi bilemiyoruz tabii bu siyaset, ama ayrı ayrı parti kurarlarsa ayrı ayrı yok olur giderler.

Engellemeler mağduriyet algısı oluşturabilir

Murat Sarı, İYİ Parti’nin kuruluş aşamasında Meral Akşener’e yapılan engellemelerin bir benzerinin Ahmet Davutoğlu’na da yapıldığını ifade ederek Davutoğlu’nun, Yavuz Oğhan’ın Youtube kanalına çıkmasının ardından Oğhan’ın RS FM’deki programlarına son verildiğini hatırlatarak bu gibi engellemelerin seçmende mağduriyet algısı oluşturabileceğine dikkat çekti.

O boşluğu İYİ Parti doldurur


— Bence oynadıkları yer Meral Akşener ve partisi İYİ Parti tabanı. ‘Muhafazakarlık’ görüşünü içinde barındıran merkez sağdan seçmen alırlarsa alacaklar. Orada boşluğu bence İYİ Parti doldurmuş vaziyette. İşleri bu açıdan zor. Çünkü benim gördüğüm kadarıyla Davutoğlu ve Babacan da kendilerini merkez sağa konumlandırıyorlar. Bununla birlikte ilk girdiği seçimde yüzde 10 barajına yaklaşmış bir siyasi parti var oynadıkları konumda. Bu açıdan da işlerinin zor olduğu söylenebilir.

KONDA: AKP’nin çekirdek seçmeni yüzde 27’ye düştü!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.