Türkiye’de dindarlık oranı: Optimar siyasal kimlik anketi

Optimar Araştırma, 26 ilde yaptırdığı anket kapsamında katılımcılara “Siyasal kimlik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?” diye sordu.

Türkiye de dindarlık oranı: Optimar siyasal kimlik anketi
Türkiye’de dindarlık oranı: Optimar siyasal kimlik anketi

Optimar Araştırma Şirketi, 26 ilde yaptırdığı anket kapsamında katılımcılara “Siyasal kimlik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?” diye sordu. Katılımcıların yüzde 25.2’si bu soruya “Atatürkçü”, yüzde 9.7’si “Muhafazakar” yanıtını verdi.

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Optimar Araştırma Şirketi’nin 13-15 Temmuz 2019 tarihleri arasında, 26 ilde gerçekleştirdiği anketin bazı sonuçlarını okurlarına aktardı.


Özkök’ün “23 Haziran sonrasında dindarlık ne durumda Atatürkçülük ne oldu” başlığıyla Hürriyet’te yayımlanan yazısı şöyle:

SONUÇ 1: Her zaman olduğu gibi anketin siyasi tercih sonuçlarına değinmiyorum.

Ama ‘Türkiye’de yükselen değerlerin’ ne olduğunu anlatan bölümünü aktaracağım.

SORU: ‘Siyasal kimlik olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?’

İşte cevaplar:

  • (1) Atatürkçü: Yüzde 25.2
  • (2) Milliyetçi: Yüzde 22.1
  • (3) Demokrat: Yüzde 11.3
  • (4) Muhafazakâr: Yüzde 9.7
  • (5) Dindar: Yüzde 7.8
  • (6) İslamcı: Yüzde. 4.5

Bu rakamların ortaya koyduğu gerçek şudur:

23 Haziran sonrası Türkiye’de yükselen ilk 3 ana değer ‘Atatürkçülük’, ‘milliyetçilik’ ve ‘demokratlık’tır.

2010’lu yılların başında, bir sosyolog olarak görüşümü şöyle yazmıştım:

‘Türkiye’de İslami anlamda bir muhafazakârlığın geleceği yoktur.’

Buyurun kararı siz verin.


SONUÇ 2: TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ OLAYI NE

Optimar anketinin bir başka sonucu da şu:

SORU: ‘Sizce bugün Türkiye’nin en önemli olayı nedir?’

Şimdi dikkat edin…

Bu soru, Türkiye tarihinin en kanlı darbe girişiminin yapıldığı 15 Temmuz’un üçüncü yıl dönümünde soruluyor.

Yani kamuoyu, o konuda oluşturulan çok yaygın bir kampanyanın etkisinde.

İnsanların cep telefonlarında, 15 Temmuz akşamı yapılacak mitinge davet mesajları dolu… İşte böyle bir günde bu soruya verilen cevaplar şunlar:

  • Yüzde 51.8: İstanbul seçimleri.
  • Yüzde 34.3: Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 krizi.
  • Yüzde 5.9: G-20 Zirvesi.
  • Yüzde 2.6: Ali Babacan’ın AKP’den istifası.

SONUÇ: Demek ki İstanbul seçimleri bütün Türkiye’nin en önemli meselesi haline gelmiş.


Bu da seçimi tekrarlatmanın nasıl büyük bir taktik hata olduğunu açıkça gösteriyor.

KONDA: AKP’nin çekirdek seçmeni yüzde 27’ye düştü!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.