İBB iştiraki BELTUR AŞ’de 175 kişinin iş akdi feshedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden BELTUR AŞ’de 175 trol işten çıkarıldı.  Belediyeden gönderilen  kısa mesajla iş akitlerine son verildiği duyuruldu. Mesajda 4857 sayılı kanunun 17. maddesi hatırlatıldı ve işçilerin tüm haklarının ödeneceği ifade edildi.

İBB nin iştiraki BELTUR da 175 kişi işten çıkarıldı
İBB’nin iştiraki BELTUR AŞ’de 175 kişi işten çıkarıldı

İBB yönetimi, Medya AŞ’deki, 184 personelin 50’sinin işine geçtiğimiz pazartesi günü son vermişti. İşten çıkarılan şahısların ak trol olduğu ve Ekrem İmamoğlu aleyhine yalan haberlerle düzenlenen kara propaganda kampanyalarına destek verdikleri öğrenilmişti. İşine son verilenler, kendilerine gerekçe gösterilmediğini ve haksız işten çıkarmalar olduğunu belirterek, İBB binasının önünde basın açıklaması yapmıştı.

İBB, Medya AŞ’deki düzenlemenin ardından zarar eden diğer bir iştirak olan BELTUR’a da el attı. Şirket çalışanı 175 kişinin daha iş akdi feshedildi.


Şirketlerden 24 Haziran seçim çalışmalarına kaynak aktarıldığı  iddia edilmişti

Şirketlerden 24 Haziran seçim çalışmalarına kaynak aktarıldığı  iddia edilmişti. İBB’li Meclis üyeleri, Mevlüt Uysal’ın 24 Haziran seçimlerinde bu şirketleri açık olarak siyasi emelleri için kullandığı anlaşılıyor. İstanbul halkı bunun hesabını 31 Mart seçimlerinde elbette soracaktır” demişlerdi.

İBB’de 30 şirketinden 11’i iflasın eşiğinde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 30 şirketinden 11’i 2018 yılının üçüncü çeyreğinde toplam 94 milyon 543 bin lira zarar etmişti.

Zararlara ilişkin olarak İBB şirketlerinin mali durumunu takip eden CHP’li İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, İBB’nin iflas bayrağını çektiğini savunarak, “Biz hükümetin yanlış ekonomi politikalarına karşı önlem alsın, İstanbulluların parası çarçur edilmesin, kaynakları halk için kullansın, yurttaşlarımıza hizmeti ucuz ve kaliteli getirsin, buna katkı yapacağımızı İBB Mecliste defalarca söyledik. Ancak İBB Başkanı Uysal bizi dinlemedi, daha seçileli bir yıl oldu ama İBB ve şirketleri borca batırmış, iflasa sürüklemiştir” açıklamasında bulunmuştu.

İşte zarar eden o şirketler ve borçları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 30 şirketinden 11’i 2018 yılının üçüncü çeyreğinde toplam 94 milyon 543 bin lira zarar etmişti.


ibb iştirakleri şirketleri kar zarar
BELTUR AŞ’nin 195 milyon 566 bin lira cirosu olmasına rağmen 1 milyon 817 bin lira zararı görünüyor.

EN ÇOK ZARAR EDEN ŞİRKET ŞEHİR HATLARI A.Ş

İBB’nin verdiği yanıta göre; 30 şirketten 11’i üçüncü çeyrekte toplam 2 milyar 192 milyon 744 bin lira hasılat elde ederken, 94 milyon 543 bin lira zarar etti. Bilançoya göre; en çok zarar eden şirketlerin ilk sırasında 18 milyon 469 bin liralık zarar ile Şehir Hatları A.Ş yer aldı. İkinci sırada yer alan İSPARK da 17 milyon 949 bin lira zarar etti. Verilen yanıta göre; Metro A.Ş 15 milyon 790 bin, Spor A.Ş 11 milyon 443 bin, Medya A.Ş 10 milyon 585 bin, Bimtaş 6 milyon 907 bin, İsyön 6 milyon 424 bin, İston AŞ 2 milyon 656 bin, Otobüs A.Ş 2 milyon 178 bin, Beltur 1 milyon 817 bin, Uygulamalı Gaz AŞ 325 bin lira zararda.

“İflasa sürükleniyorlar!”

İBB şirketlerinin mali durumunu takip eden CHP’li İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, İBB’nin iflas bayrağını çektiğini savunarak, “Biz hükümetin yanlış ekonomi politikalarına karşı önlem alsın, İstanbulluların parası çarçur edilmesin, kaynakları halk için kullansın, yurttaşlarımıza hizmeti ucuz ve kaliteli getirsin, buna katkı yapacağımızı İBB Mecliste defalarca söyledik. Ancak İBB Başkanı Uysal bizi dinlemedi, daha seçileli bir yıl oldu ama İBB ve şirketleri borca batırmış, iflasa sürüklemiştir” dedi.

Sağlam, İSPARK gibi bütün hasılatı nakit olan, nakit akışı bu kadar yüksek şirketin batık durumda olmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Seçim çalışmalarında mı kullanıldı?

Şirketlerden 24 Haziran seçim çalışmalarına kaynak aktarıldığını öne süren Sağlam, “Üçüncü çeyrek, 24 Haziran seçimlerinden sonraki dönemi kapsıyor. Mevlüt Uysal’ın 24 Haziran seçimlerinde bu şirketleri açık olarak siyasi emelleri için kullandığı anlaşılıyor. İstanbul halkı bunun hesabını 31 Mart seçimlerinde elbette soracaktır” diye konuşmuştu.

Sağlam şöyle devam etti:


“Yarım milyondan fazla İstanbul’unun suyu ve doğal gazı kesik. Ulaşım çok pahalı, sabah kartına 5 lira yükleyen işçi ve öğrenci bir simit yiyip günü tamamlayarak akşam eve dönmeye çalışırken; İBB Başkanı Uysal bir şekilde yurttaşlarımızın parasını hiç etmiştir. Bu kul hakkı yemektir. Bu adaletsizliktir. Başta trafik ve ulaşım olmak üzere İstanbul’un bütün sorunlarını biz çözeceğiz. Halkımız ile birlikte yöneteceğiz.”

Ekrem İmamoğlu: Vakıflara giden 357 milyon lirayı kestik!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.