Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri

Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite ne gibi sorunlara neden oluyor Çocukluk çağında ortaya çıkan ve tedavi edilmediği sürece yetişkinlikte de devam eden Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu yani DEHB tüm yaşamımızı etkileyen bir nörolojik problemdir.

Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri

Genetik yönünün de olduğu bilinen DEHB’in belirli zamanlarda farklı farklı belirtilerde gösterdiği bilinmektedir. Bu nedenle bazı zamanlar tam tanıyı alamayan kişiler ile karşılaşılabilir.

Kişilerin şikayetleri arasında en belirgin olanı “Dikkat Eksikliği ve Aşırı hareketliliktir”. Bu belirtilere ek olarak ise “Dürtüsellik” kendisini gösterebilir.


Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite, erkeklerde daha çok görülüyor

Araştırmalara bakıldığında ise erkeklerde, kadınlara oranlara görülmesi 2-3 kat fazladır. Fark etme ve bir uzmandan destek alma oranı ise şikayetler artmadığı sürece azdır. En fazla görüldüğü dönem ise çocukluk çağıdır. Daha sonrasında ise onu ergenlik ve yetişkinlik takip etmektedir.

Ayrıca çocukluk çağında DEHB çözülmez ise ileriki evrelerde de kendisini aynı şekilde göstermektedir. Bu nedenle de kişilerin sosyal hayat, iş hayatı ve psikolojik olarak hasar almasına neden olmaktadır. DEHB’in yaşın çok ilerlemesi ve hareket fonksiyonlarında azalması ile yavaşladığı görülmektedir (60 yaş ve üzeri).


Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite ne gibi sorunlara neden oluyor?

DEHB tanısı almış veya sahip olduğunu düşünen kişilerde şu sorunlar görülüyor;

  • İş hayatındaki kalitede düşüş,
  • Verimli çalışamama,
  • İşi yetiştirmede zorluk,
  • Aynı anda birden fazla komutu alamama,
  • Çabuk unutma,
  • Bir işi yaparken diğer bir işe geçme ve hatırlayamama veya iki işi de sürdürememe;
  • Bir süre aynı yerde oturamama örneğin uzun süreli toplantılarda kalamama veya dinleyememe,
  • Sorunlara karşı pratik çözümler kazanamama,
  • Hızlı öfkelenme,
  • Araç kullanımında dikkatsizlik,
  • Evlilik ve sorumluluk ile ilgili kaçışlar,
  • Kendisine verilen görevi unutma veya tam anlamı ile tamamlayamama.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite ne gibi sorunlara neden oluyor?

Tedavi yöntemlerinin ise başında psikiyatrik desteğin yanında bilişsel terapiler ile tedavi hızlandırılabilir veya birleştirilebilir. Bu şekilde kişilerin günlük yaşamında ki sorunlarına belli programlarla çözümler kazandırılabilir. Görev aksatmasının engellenmesi, yaşanılan duygusal ve çift sorunlarının çözümü, sorumluluk almayı sağlama, problem çözme ve beraberinde öfke kontrolünü sağlama ve dalgınlıkların ortadan kaldırılması sağlanabilir.


Sonuç olarak Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite sorunu ile çocukluğundan beri baş edemeyen kişilerin terapiler ve ilaç tedavisi sonucunda problemlerinde gerileme ve kaybolma görüleceği gibi zamanla uyumlu duygu ve davranışa sahip olacağı bilinmektedir. DEHB belirtilerine sahip kişilerin bu problemden kaçmaması ve bir uzmandan destek almaları önemlidir.

Erken boşalma sorununu önlemek mümkün mü? (Test)


Rukiye Doğan
Uzm. Psikolog Rukiye DOĞAN. Salihli Merkez Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirdi. Lisans süresince gönüllü olarak Narlıdere Huzurevinde dinç ve geriatrik yaşlılarla çalışmış ve kişilere standardize mini mental testi uygulamıştır. İzmir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki alt kuruluşlarda stajyer psikologluk yapmıştır. İzmir Özel 2000 Çocuk Evi ve Çocuk Kulübünde kreş ve anaokulu düzeyinde ki çocuklarda görülen okul korkusu, kaygı bozukluğu, sosyal fobi, ayrılma kaygısı gibi anksiyete bozuklukları, beslenme ve yeme bozuklukları ve davranım bozuklukları yaşayan çocuklar ile çalışmış, gözlemleme fırsatı bulmuş ve aile görüşmeleri yapmıştır. Ege Üniversitesi Aile ve Çift Danışmanlığı Yüksek Lisansını tamamlamış ve Yaşam Boyu Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde çocuk ve ergenlerle çözüm odaklı çalışmakta, bireysel danışmanlık ve Aile ve Çift terapileri hizmeti vermektedir. Danışanları ile Sınav Kaygısı, Depresyon, Kişilik Bozukluğu, Takıntılı Düşünceler ve Davranışlar, Fobiler, Kaygı Bozukluğu ve Yaşam Koçluğu ve Bireysel Eğitim çalışmaları, Boşanma ve Çocuk alanlarında çalışmalar yapmaktadır.