AFAD Başkanı Güllüoğlu’ndan Ece Üner’e: Hukuki yollara başvuracağız

Show TV spikeri Ece Üner, İstanbul’da yaşanan deprem sonrası “Neyse ki depremde alışveriş yapacak yüzlerce AVM var” diyerek sitem etti. Üner’in sözleri üzerine Twitter’dan paylaşım yapan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, yasal yollara başvuracaklarını söyledi.

İstanbul’da geçtiğimiz Perşembe günü saat 13.59’da 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kent genelinde şiddetli şekilde hissedilen sarsıntı sonrası 4.1 ve 4.0 büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi.

Show TV Ana Haber Spikeri Ece Üner, ise aynı gün yaptığı canlı yayında toplanma alanlarının olmadığına vurgu yapınca Afet ve Acil Durum Yönetim (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu tepki gösterdi.


Ece Üner: Deprem anında alışveriş yapabileceğimiz AVM’ler var

Ece Üner, haberin sunumunda “İstanbul’da olası bir depremde bizlerin toplanma alanı olarak belirlenen 493 bölgeden 416’sına AVM, rezidans ve gökdelen inşa edilmiş. Neyse ki deprem anında alışveriş yapabileceğimiz yüzlerce AVM alternatifi var” dedi.

AFAD Başkanı Güllüoğlu Ece Üner Hukuki yollara başvuracağız

Mehmet Güllüoğlu: Hukuki yollara başvuracağız”

Üner’in canlı yayındaki sözleri üzerine AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’ndan açıklama geldi. Twitter hesabından konuyla alakalı paylaşım yapan Güllüoğlu, Ece Üner’e yönelik şunları söyledi:

“Ece Üner güya gazetecilik yapmış. Hayret bir şey! Acaba kimi aradı sordu toplanma alanı kaç tane var diye, acaba E-devlete hiç girip baktı mı? Bu nasıl bir gazeteciliktir?! Hangi yılda kaldınız? Nasıl bilgi topladınız?! AFAD olarak toplumu yanlış bilgilendirdiğiniz için hukuki yollara başvuracağız. Herkesi yaptığı işte sorumlu davranmaya, insafa, izana davet ediyorum.”

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu: İstanbul’da 2 bin 864 toplanma alanı var

İstanbul’daki 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından kentteki toplanma alanları tartışılırken AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu “İstanbul’da 2 bin 864 toplanma alanı var. Toplanma alanları park ve bahçelerden oluşuyor. Barınma alanları 130 tane ve bunlar daha geniş alanlar” ifadelerini kullandı.


Habertürk’te Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ” 1999 depreminden sonra 470 toplanma alanı belirlenmiş ancak 77 tane kalmış. Bunların çoğu da yetersiz”sözlerine “Toplanma alanı 2 bin 864 alan belirlenmiş durumda, 7 bin okul ve bahçesi var. Barınma alanı olarak isefarklı büyüklerle 130 civarında alanımız var” diyerek yanıt verdi.

“Toplanma alanlarını yerel yönetimler belirliyor”

Canlı yayında deprem dair hazırlıklara da değinen^AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu sözlerine söyle sürdürdü:

“Toplanma alanı nedir barınma alanı nedir? 1999’da toplanma ve barınma alanı 470 küsur yer belirlenmiş. İlçe belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri belirliyor. Bu alanlar değişmez alan değil. Belediye burayı ilana açabilir ama başka yerde yapar. Son yıllarda bütün ilçe belediyelerine yazılar yazdık, tüm Türkiye’ye yazdık. Topluma ilan ettik. Bunlar ‘gizli bilgi’ diye dolaşıyordu. Niye gizli bilgi olsun. Toplanma alanlarını yerel yönetimler belirliyor. Toplanma alanı ne işe yarayacak? Buralar barınma alanı değil, buluşma alanı olan yerler. Burada çok geniş barınma alanları planlıyoruz.

“Mesela Beykoz çayırı barınma alanı, stadyum yanı, İspark yanı, büyük park yanı”

Barınma alanları Beykoz Çayırı mesela. Stadyum yanı, İspark yanı, büyük park yanı, mahallelerde inşaat yapılmamış olan boş geniş alanlar. Üniversite arazileri. Millet bahçeleri. Bunlar geniş alanlar ve eğer barınma ihtiyacı olursa, vatandaşlarımız binaya girmek istemiyorum derse onlar için planladığımız alanlar.

“Ey ilçe belediyeleri bu alanların standardını değiştirin”

Biz diyoruz ki, ey ilçe belediyeleri bu alanların standartlarını değiştirin. Bazen elinde arsa oluyor, oraya belediye tesisi planlıyor. Hayır burada ihtiyaç var diyoruz. Bazı ilçelerimiz bina yoğunluğu çok fazla. İstanbul’un yoğun nüfusu ve binasıyla bir sorunu var. Kentsel dönüşüm çalışmaları o yüzden. Bu şehrin sorunları var.


Afetler önemli ve hayat memat kurumları olduğu için bundan etkileniyor. Nasıl sosyolojik sorunlar, trafik, ekonomik problemler oluşuyorsa bunların kriz anında etkisi daha büyük oluyor. 100 yıl boyunca İstanbul’da yaşanan birçok sorun var. Afetler konusu da bunda yüzleşilen bir alan. Nitekim haberleşme konusu. Niye böyle bir sorun ortaya çıktı. İnsanlar birbirini aramaya çalıştı ve bu teknoloji bunu kaldıramadı.”

TMMOB raporuna göre İstanbul’da deprem toplanma alanlarındaki yapılar: Ağaoğlu My City, Torun Center, Selenium Plaza…


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.