İspanya’da bir gölün kurumasıyla ortaya çıkan Dolmen de Guadalperal isimli yapı İngiltere’deki Stonehenge taşlarına çok benziyor. NASA’nın da araştırma sürecine dahil olduğu yapının 7 bin yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor.
İngiltere’de her yıl milyonlarca turisti çeken ve gizemini halen koruyan Stonehenge kalıntılarının bir benzeri İspanya’da ortaya çıktı. Dolmen de Guadalperal
Bu yaz aşırı sıcaklarla mücadele eden İspanya’da Valdecanas Gölü‘nün kurumasının ardından bir gecede dik şekilde duran ve bazı şekiller oluşturan kayalar görüntülendi. Yetkililer bu kayalıklara Dolmen de Guadalperal adını verdi.
Peraleda de la Mata sahillerindeki yapay gölün dibinde 50 yıl boyunca durduğu tahmin edilen bu kaya parçaları bilim dünyasını adeta şaşkına çevirdi.
NASA ekip gönderdi
ABD Uzay ve Havacılık Ajansı NASA da ekipler göndererek incelemeye dahil olduğu taşlara Dolmen de Guadalperal ismi verildi. 7 bin yıl önce yapıldığı tahmin edilen yapıda yaklaşık 150 kaya olduğu ve bunların oval bir şekil oluşturacak bir biçimde dizildiği görülüyor.
Yaklaşık 1.8 metre yüksekliğindeki taşların yer aldığı yapının İngiltere’deki Stonehenge‘den çok daha eski olduğu belirtildi. Arkeologlar M.Ö. 4 ve 5’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen yapıda ayinlerin yapıldığı tahmin ediliyor.
1960’larda kurulan hidroelektrik santrali sebebiyle oluşan gölün altında kalan Dolmen de Guadalperal ile ilgili incelemelerin devam edeceği açıklandı.
Yetkililer gölün seviyesinin düşmesiyle birlikte kayalıkların uçlarının görüldüğünü fakat tamamen suyun çekilmesiyle birlikte kayalıkların net bir şekilde görüldüğünü duyurdu.
Anıt mezar ve Güneş Tapınağı olduğu tahmin ediliyor
Anıt ilk kez 1926’da, 1925-1927 yılları arasında Alman arkeolog Hugo Obermaier liderliğindeki araştırma ve kazı kampanyası sırasında bulundu.
Dolmen de Guadalperal’in mezarın yanı sıra bir Güneş Tapınağı olabileceği de tahmin ediliyor. Bulunan bazı parçalar arasında Roma kalıntıları olduğu belirtilen bir madeni para, seramik parçaları ve bir öğütme taş var.
Ayrıca 11 eksen, seramik, çakmaktaşı bıçak ve bakır zımba bulundu. İnşaat zamanından mezar inşaatçıları olduğu tahmin edilen bir yerleşim yeri de keşfedildi.
Diğer nesneler arasında baltaları keskinleştirmek için evler, odun kömürü ve kül lekeleri, çok sayıda çanak çömlek, değirmen ve taş vardı.
1963 yılında, Tagus nehrindeki Valdecañas barajının inşası ile rezervuarı anıtı sular altında bıraktı. Suyun altına gizlenen anıt, yalnızca su seviyesi alçalınca havadan görülebiliyordu. Son 10 yılda yaz aylarında yaşanan kuraklıklar nedeniyle Dolmen’i birkaç kez kısmen görmek mümkün olmuştu. Bu yıl ise gölün kurumasıyla anıt, suyun yüzüne tamamen çıktı.
Çoğu zaman suyun altında olması, taşları aşındırarak ve gravürlerine zarar vererek anıtı bozduğu düşünülüyor.
Hugo Obermaier tarafından yürütülen çalışmalar sırasında; 1960 yılında Alman arkeologlar Georg ve Vera Leisner tarafından yayınlanan gravürlerin reprodüksiyonları yapıldı.