Tutankamon tabutu 97 yıl sonra ilk kez görüntülendi

Mısır’ın Altın Firavun lakaplı firavunu Tutankamon tabutunun dış bölümü 97 yıl sonra ilk kez görüntülendi. Bulunduğu 1922’den beri ilk defa restorasyon çalışmaları için gün yüzüne çıkarılan 3 bin 300 yıllık tabutun üzerindeki işlemeler firavun hakkında birçok bilgi veriyor.

Tutankamon tabutu 97 yıl sonra ilk kez görüntülendi

Antik Mısır’ın 18’inci kralı Tutankamon’un tabutunun dış bölümü ilk kez görüntülendi… 8 yaşından 19 yaşına kadar ülkeyi yöneten ve Altın Firavun lakabıyla bilinen Tutankamon tabutunun dış yüzeyi restorasyon çalışmaları dolayısıyla yıllar sonra gün yüzüne çıkarıldı.

1922’de bulunduktan sonra sterilizasyon çadırında tutulan ve o zamandan beri sadece yetkili personelin gördüğü tabutun dış yüzünün fotoğrafını uluslararası ajanslar dünyaya servis etti. Tabutun dışındaki tahta parça üzerine ince bir şekilde işlemeler yapıldığı görülüyor.


97 yıl boyunca sağlam bir şekilde kalan tabutun Kahire açıklarında tutulduğu belirtilirken yetkililer, “Tabutun en iç kısmı saf altından, orta kısmı ahşaptan yapılmış. Kakmalar da çok renkli camdan imal edildi” ifadesini kullandı.

antik mısır firavun tutankamon tutankhamon tutankamun laneti mezarı tabutu

3.300 yıllık tabutun dış yüzeyinin ilk defa çıkarıldığı belirtilirken, “1922 yılında İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından keşfedilen mezar, Antik Mısır döneminde bir soyluya ait ilk mezardı” açıklamasını yaptı. Restorasyon ve inceleme işlemleri sonrasında tabutun Kahire Müzesi’nde sergileneceği belirtildi.

antik mısır firavun tutankamon tutankhamon tutankamun laneti mezarı tabutu

Tutankamon laneti

Mısır Hanedanı’nın 18. firavunu olan Tutankamon aslında Mısır tarihindeki önemli hükümdarlardan biri değildir ve 19 yaşında aniden hayatını kaybetmiştir. Onu bu kadar ünlü yapan 1922 yılında Krallar Vadisi’ndeki mezarlığının keşfedilmesidir.

antik mısır firavun tutankamon tutankhamon tutankamun laneti mezarı tabutu

Tutankamon mezarı keşfedildiğinde mezar hiç soyulmamış ve hazinesi yerli yerinde duruyordu. Bu Tutankamon’u diğer firavunlardan ayıran önemli özelliklerinden birisiydi fakat en önemlisi değildi. Çünkü en önemli özelliği mezarının açılmasıyla birlikte ortaya çıkan lanet dedikodularıydı.

Mezarın keşfi

antik mısır firavun tutankamon tutankhamon tutankamun laneti mezarı tabutu

İngiliz arkeolog Howard Carter 1 Kasım 1922 günü Krallar Vadisi’nde hiç kazılmamış bir alan keşfeder ve şaşırtıcı bir şekilde bunun bir giriş olduğunu fark eder. 26 Kasım’da kızı Lady Evelyn ile birlikte içeri girmeyi başaran Carter, gördüklerine inanamaz.

Mezar Mısır firavunu Tutankamon’a aittir ve firavunun mumyasının olduğu altın sandukanın yanında paha biçilmez hazineler durmaktadır.

antik mısır firavun tutankamon tutankhamon tutankamun laneti mezarı tabutu

Bu keşifle birlikte esrarengiz olaylar da birbirini seyretmeye başladı.

1) Carter’ın çok sevdiği, uğurlu kanaryası nereden geldiği belli olmayan bir kobra yılanı tarafından yendi. Kobra yılanı Mısır hükümdarlarının simgesi olarak kabul edilir.

2) Mezarlığın bulunmasından birkaç hafta sonra kazıların finansal desteğini sağlayan İngiliz Lordu Carnavron’un sağlık durumu kötüye gitmeye başladı. Kan zehirlenmesi olduğu açıklanan Lord kısa bir süre sonra vefat etti. Eş zamanlı olarak Lord’un köpeği Susie’nin de ulumaya başladığı ve öldüğü söylendi. Lord’un ölümüyle birlikte lanet dedikoduları da şiddetlendi.

Bu dedikoduların en temel dayanağı ise Firavun’un mezarındaki hiyeroglif yazısıydı. Yazı şöyle diyordu:


“Firavunun mezarına her kİm dokunursa ölümün kanatları onu saracaktır.”

Howard Carter kimdir
Howard Carter

3) Amerikalı milyarder George Jay Gould, mezarı ziyaret etti ve aynı gün aniden ateşlenerek öldü.

4) A. C. Mace, Arkeolog Carter’ın yardımcılarından birisiydi. Ateş nöbetlerine tutulunca işi bıraktı ve 1928’de öldü.

5) Richard Bethell ise Arkeolog Carter’in bir diğer yardımcısıydı ve 45 yaşında kan dolaşımı yetersizliğinden öldü.

6) Radyolojist Archibald Reid, Tutankamon’un kaç yaşında olduğunu bulmak için X ışınları ile mumyada incelemeler yapıyordu. İngiltere’ye döndükten kısa bir süre sonra öldü.

7) Lord Carnavron’un arkadaşı da cenazeye katılmak için geldiği Mısır’da, firavunun mezarını görmeye gitti ve 12 saat sonra yüksek ateşten öldü.

Bu ölümlerin ardından mezarlarda zehir üreten bir tür bakterinin olabileceği iddia edildi ancak bu hiç bir zaman kanıtlanamadı.

antik mısır firavun tutankamon tutankhamon tutankamun laneti mezarı tabutu

Lanet dedikoduları Tutankamon’un mezarına olan ilgiyi iyice artırdı.

Tutankamon’un mezar kalıntıları 1972 yılında Londra’da ve daha sonra Amerika’da sergilendi ve bu süre zarfında da gizemli ölümler yaşandı.

Mısır Eski Eserler Bölümü Müdürü Dr. Gamaleddin Mehrez, bütün bu gizemli ölümlerin insanları tedirgin edebileceğini, ancak lanete kesinlikle inanılmaması gerektiğini söylemişti. Mehrez’in bu sözlerinin üzerinden dört hafta geçti ve 52 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşanan bu olayların üzerinden yıllar geçti fakat Mısır’ın en genç firavunlarından Tutankamon’un şöhreti gündemden hala düşmedi. Bu gizemli mezar hala birçok soruyu bünyesinde barındırıyor.

Tutankamon Mezar Odası

tutankhamon mezar odası
Tutankamon Mezar Odası girişi

Mısır’da yaşamış firavunlardan Tutankamon’un mezarı bulunduğunda, kapısı bu şekilde kilitlenmiş haldeydi. M.Ö. 1323 yılında ölen Firavun Kral Tutankamon’un mezarı 1922’de keşfedildiğinde, kapısındaki halatlarla bağlanmış ve mühürlenmiş kilit, aradan geçen 3245 yıla rağmen hala sağlamdı. Kapının üstündeki mühürlü kilit, İngiliz kaşif Howard Carter’ın ekibindeki fotoğrafçılar tarafından böyle görüntülendi.

tut ank amon


Tutankamon’un mezarı iki odadan ve ilk odaya inen bir merdivenden oluşuyordu. İlk odada bir at arabası, Tutankamon’un tahtı ve bunlar gibi Tutankamon’un hayattayken kullandığı paha biçilemez eserler vardı.

tutankhamon mezar odası

tutankhamon mezar odası hazineler

tutankhamon mezar odası

tutankhamon mezar odası

tutankhamon mezar odası

Keops Piramidi’nin altındaki gizemli dev boşluk


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.