Nevzat Tarhan’ın Neslican Tay paylaşımına büyük tepki!

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal medyada Neslican Tay ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Tarhan’ın mesajına tepki yağdı! 

Nevzat Tarhan Neslican Tay paylaşımına büyük tepki!

Bir süredir kanserle mücadele eden ve geçen günlerde yoğun bakıma kaldırılan Neslican Tay hayatını kaybetmişti. Neslican, kansere karşı verdiği mücadeleyle Türkiye’nin bir süredir sağlığını yakından takip ettiği bir isimdi. Acı haberin ardından Türkiye yasa boğuldu. Birçok tanınan isim de taziye mesajlarını paylaştı.

Nevzat Tarhan’dan tepki çeken paylaşım

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise, Neslican ile ilgili sosyal medya hesabından tepki çeken bir paylaşımda bulundu.


Tarhan, Neslican’ın seküler dünyanın rüzgarına kapıldığını, ancak ölümle yüzleşebilmesi gerektiğini savunurken, Neslican’ın dinlerin teselli gücünden faydalansaydı, kanseri düşman gibi görmeyeceğini ileri sürdü.

Nevzat Tarhan, Neslican Tay ile ilgili şu paylaşımı yaptı:

Prof. Dr. Cem Say: “İmamdan bozma psikiyatrist”

Sosyal medya kullanıcıları ise, rektör Nevzat Tarhan’ın paylaşımının altına yüzlerce yorum yazarak, tepkilerini dile getirdi.

Radyo programcısı Zeki Kayahan Coşkun: Seküler dünyanın rüzgarına kapılmak he mi? Makam odanızdaki dev televizyon hangi dünyanın? Ya deri koltuklar? Pahalı halı döşeme? Kahve fincanlarınız niye ucuzundan değil? Masanızın üstündeki abartılı aydınlatma hangi dünyadan?Atla mı geliyorsunuz okula, lüks makam aracıyla mı?

Gazeteci Ünsal Ünlü: Hayatım boyunca duyduğum en saçma yorum! Dindar olunca kanser daha mı az etkiliyor? Misal “Dindarlar arasında kanserden ölüm azlığı” gibi bir istatistik var mı? Sizin başında olduğunuz üniversitenin öğrencileri adına da, o üniversiteye çocuğunu yollayan insanlar adına da üzüldüm.

nevzat tarhan neslican tay tepkiler ünsal ünlü naki bakır alican berkman

Prof. Dr. Cem Say da, söz konusu paylaşıma, “Hastalık düşmandır, bilimin görevi onu yok etmektir, ama kime ne anlatıyorum” diye yazdı.

Sosyal medya kullanıcıları ise, Tarhan’ın paylaşımına; “Nasıl bir psikiyatristsiniz”, “İmamdan bozma pisikiyatrist”, “Öldürülmekten korktuğu için koruma ordularıyla gezen 70 yaşında politikacılara da var mı bu ulvi laflarından?”, “Nevzat sana ötenazi uygulayalım, ölüm bilincin var nasıl olsa”, “Ölüyü bari rahat bırak, nezaketsiz Nevzat”, “Bence bir psikiyatriye görünseniz iyi olur hocam, durumunuz iyi değil” şeklinde yorumlar yaptı.

Nevzat Tarhan’dan Neslican Tay paylaşımıyla ilgili açıklama:

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tepkiler sonrası Twitter’dan bir dizi paylaşım yaptı:

Mindfulness bir bilinçli farkındalık tekniğidir, stresten kaçmak yerine yüzleşerek yönetmeyi öğretir. Deneyimden kaçmak yerine ders çıkarmayı, gözlemlemeyi ve #şimdiburada diyebilmeyi öğretir. Bilim acı ilaçtır.

Neslican Tay kızımızın acısı herkesi etkilemişti. Bu vesile ile “hastalığı düşman değil bir eğitmen gibi görme” bakışı sağlamak istemiştim. #Ölümbilinci herkese lazım, ancak önyargılara dokunmuşum.

İyi niyetli eleştirilere: 10 yıl önce rahmetli eşimi kanserin dördüncü nüksünde kaybetmiş ve o tarihten beri O’nu unutamamış biri olarak #empati yapamadığımı söyleyemezsiniz.


1- Ölüm bilinci geliştirerek mindfulness tekniği ile rahatlamayı başarmıştım bunu paylaşmalıydım.

2- Neslican Tay rabbine kavuştu, ruhu şad olsun. “Ölüm ve hastalık bizim düşmanımız değil, hayatımızın öğretmenleridir.” Yüksek bir güce inanmanın hayata anlam katma ve teselli etme gücünü yazmamı laiklikle ve bilimdışılık ile tanımlayanlara şunları söylerim.

3- İnsan psişik bir varlık ve ölüm son değildir, modern psikiyatrinin kurucularından Jung ne diyor? “İnanıyorum o halde varım.” İnanç blimsel bir alandır, sevdiklerimize dua edelim.

Defne Joy Foster’in ölümünün ardından

Dizi oyuncusu, sunucu ve eski DJ Defne Joy Foster, 2 Şubat 2011’de Ahmet Altan’ın oğlu Kerem Altan’ın Caddebostan’daki evinde ölü bulunmuştu. Astım hastası olduğu bilinen Defne Joy Foster’ın rahatsızlanmasının ardından Kerem Altan’ın “ambulans çağırmadığı” iddiası gündeme gelmiş ancak, daha sonra takipsizlik kararı verilmişti.

Defne Joy Foster ölümünün ardından

Yaşananların ardından Nevzat Tarhan, 7 Şubat 2011’de Haber 7’de kaleme aldığı yazısında, Foster’ın ölümünde “suçu” Tanzimat’a, Cumhuriyet’e ve Atatürk devrimlerine atmıştı:

“Türkiye’de sistem Halk Evleri’nin öncülüğünde bir yaşam öğretisi sundu. Evli ve 18 aylık çocuğu olan alkollü kadının başka bir erkeğin evinde kalmasını doğallaştıran anlayış sorgulanmayacak mı?

Modern yaşam tartışmaları Tanzimat’la birlikte bu toplumun hep gündeminde oldu.

Resmi ideoloji öğretisinde ‘Rol kalıp’ olarak, kadın çağdaşlık adına modern giyimli, tercihan çalışır, balolara katılır, kocasıyla dans eder, bir yudum içkisini içer, zaman zaman frikik de verir ama çocuklarının annesi sadık bir eş olarak kalır. Erkek çalışır çocuklarının eğitimine önem verir, zaman zaman sadakatsiz yapar, fakat bunu ‘Erkeğin elinin kiri’ olarak görür, içkisiz eğlenemez, eşinin sadakatsizliğine ise kesinlikle tahammül edemez.

Bu anlayış şaman kültür ve pagan kültürden kalan ‘Evlilik baba evinden koca evine geçiştir’ anlayışının modern versiyonudur. Cumhuriyetin kadına değer vermesi bunun için sadece şekilde kalmıştır.


Kadının söz hakkının sınırlı olduğu çifte standardın dikkat çektiği bir anlayış son yaşanan olayda da gözüktü.”

nevzat tarhan defne joy foster

Neslican Tay’ı öldürmeyin!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.