Enfeksiyonlara karşı propolis ve probiyotik takviyeleri

Hastalıklardan korunmak için beslenme son derece önemli. Sonbahar döneminde doktor tarafından belirlenmiş probiyotiklerin ve beta glukan, propolis gibi bazı bağışıklık artırıcı maddelerin alınması faydalı olacaktır.

Enfeksiyonlara karşı propolis ve probiyotik takviyeleri
Enfeksiyonlara karşı propolis ve probiyotik takviyeleri

Havaların bir gün sıcak, bir gün ise yağışlı ve serin olduğu sonbahar aylarında, soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında artış gözleniyor. Okullarda ve iş yerlerinde kolayca salgın haline gelebilen enfeksiyonlarla ilgili Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir uyarıyor: “Korunma yöntemleri arasında; uygun ve düzenli şekilde beslenmek, yeterli sıvı tüketilmesi, özellikle öksüren ve aksıran çocukların birbirinden uzak tutulması sayılabilir.”

Batıgöz Sağlık Grubu’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, sonbaharda artan enfeksiyonlarla ilgili bilgiler verdi…


Sonbaharın gelmesiyle birlikte okulların açılması, havaların soğuması ve kapalı ortamların kalabalıklaşması nedeniyle özellikle üst solunum yolu hastalıkları daha fazla görülüyor. Aralık ayına doğru gribal enfeksiyonlarda da artış bekleniyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonları içinde farenjit (yutak iltihabı), tonsillit (bademcik iltihabı), sinüzit (sinüs iltihabı), otit (kulak iltihabı), rinit (burun iltihabı) ve soğuk algınlığı daha fazla görülüyor.

Bunların çoğu virüs kaynaklı enfeksiyonlar olduğu için aslında antibiyotik tedavisine gerek kalmıyor. Bakteriyel olanlardan örneğin Beta mikrobu için gerekli testler yapılarak tespiti ve antibiyotik verilip verilmeyeceği ön görülebilir.

“Okulların açılması ve ortamların kalabalıklaşması, enfeksiyon bulaşma riskini artırmaktadır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, “Bu ortamlarda, nem oranının ve ısı farkının değişmesi mikropların çoğalmasını sağlıyor. Okul ve kreşlerde bağışıklık sistemi düşük olan çocuklarda, enfeksiyon görülme riski sonbahar aylarında daha da artıyor” dedi.

C Vitamini, çinko ve propolis takviyesi yapın

“Korunma yöntemleri arasında; uygun ve düzenli şekilde beslenmek, yeterli sıvı tüketilmesi, özellikle öksüren ve aksıran çocukların birbirinden uzak tutulması sayılabilir. Bu konuda ailelere büyük görev düşmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, aileleri uyardı:


Bu hastaların özellikle okul veya kreşe yollanmaması, diğer çocuklara bulaşmaması açısından çok önemlidir. C vitamini ve çinko takviyesi yapılmalıdır. Eğer daha önce astım gibi tekrarlayan akciğer enfeksiyonları olan ve astım, şeker hastalığı ve kalp hastalığı tespit edilen çocuklarda grip aşısının uygulanması oldukça önemlidir.

Bu arada beta glukan, propolis gibi bazı immün sistemi koruyan ve bağışıklık artırıcı maddeler var. Doktorunuzun uygun gördüğü preparatlar, ilaçlar uygulanabilir. Korunma yöntemleri arasında uygun şekilde giyinilmesi, çok sıcak tutacak giysilerden kaçınılması ve pamuklu giyeceklerin tercih edilmesi önemlidir.

Protein ve probiyotik alımını artırın

Çocukların beslenmesi, özellikle de kahvaltı çok önemlidir. Kahvaltının mutlaka yaptırılması, her gün bir yumurta yenilmesini ve üzüm pekmezi gibi bağışıklığını arttıracak besinlerin tüketilmesini öneriyoruz.

Ayrıca mandalina, portakal gibi C vitamininden zengin takviyelerin alınmasını öneriyoruz. Bunun dışında el temizliği çok önemli. Ellerin sıklıkla yıkanması bulaşma riskini azaltacaktır.

Ailelerin, çocuklarında enfeksiyon belirtileri olduğu zaman çocuklarını hemen izole etmeleri gerekir. Ev istirahati, bakım, bol sıvı alınmasını öneriyoruz. Bu izolasyon ve dinlenme sadece kendi çocuğunuz için önemli değil, diğer çocukların sağlığı için de gereklidir.


Beslenme alışkanlığında protein içeriğinin biraz daha artırılması, besin kalorisinin zenginliğine dikkat edilmesi ve bol sıvı almasını oldukça önemlidir. Yine sonbahar döneminde doktor tarafından belirlenmiş probiyotiklerin alınması da tavsiye edilir.

Propolis nedir? Arı tutkalı propolisin faydaları neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.