Prostat büyümesi ve idrar yapma zorluğu fitoterapi ile tedavi ediliyor

Üroloji ve erkek sağlığı uzmanları, prostat sorununun pek çok nedene bağlı olarak çıkabileceğini, Fitoterapi gibi yüz yıllardır kullanılan farklı tedavi seçeneklerinin olduğunu belirtiyor.

Prostat büyümesi ve idrar yapma zorluğu fitoterapi ile tedavi ediliyor
Prostat büyümesi ve idrar yapma zorluğu fitoterapi ile tedavi ediliyor

Halk arasında prostat büyümesi olarak bilinen Prostat Hiperplazisi erkekler arasında en sık görünen fonksiyon bozukluklarından biri.

İlk olarak idrar yapma zorluğuyla ortaya çıkan bu bozukluğun tedavisine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Cerrahi Hastanesi Üroloji ve Erkek Sağlığı Uzmanı Dr. Tuncay Taş, her idrar yapma zorluğunun prostat büyümesi anlamına gelmediğini, idrar yapma güçlüğünün onlarca sebebi olduğunu söyledi.


Prostat büyümesi ihmal edilmemeli!

İdrar yapma zorluğunun birçok sebebi olmakla beraber en başlıca nedenini BPH (Benign Prostat Hiperplazisi) yani prostat büyümesi olduğunu söyleyebiliriz.

BPH’ın genetik ya da yaşam koşullarına bağlı olarak gelişen bir nedeni yok ama bu bezin büyümeden, erken teşhis ile kontrol altına alınabildiğini her fırsatta hastalarımıza anlatıyoruz.

Özellikle doktor kontrolüne çok sık gitmek istemeyen ya da teşhis yöntemlerinden çekinen hastalarımızın ileri görüntüleme teknikleriyle prostatlarının durumunu görmelerini sağlayabiliyoruz. Prostat büyümesinin önlemi alınmaz ise hiç idrar yapamama ve buna bağlı olarak böbrek yetmezliğine kadar giden bir sürecin olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Dünyada fitoterapi seçeneklerine yönelim var

Fitoterapi tedavi yaklaşımlarının son zamanlarda gözle görülür bir şekilde arttığını belirten Dr. Tuncay Taş, yeni tedavi yaklaşımlarına dair şu bilgileri verdi:

Son yıllarda prostat tedavisinde İtalya, Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde doktorların reçete ettiği, hastaların kullandığı birçok fitoterapi ürünü olduğunu takip ediyoruz. Örneğin İtalya’da prostat hastalarının %50’sinden fazlasında bu ürünler reçeteleniyor.


erkeklerde Prostat büyümesi ve idrar yapma zorluğu

Fitoterapi ürünlerinin yan etkileri, kimyasal ilaçlara göre çok daha düşük

Fitoterapi ürünlerinin yan etkilerinin kimyasal ilaçlara göre çok daha düşük olduğunu belirten Dr. Tuncay Taş, bu tedavilerin yan etkilerinin düşük olmasının, polifarmasi durumunda (birden fazla hastalığa yönelik çoklu ilaç kullanımı durumu) özellikle 50 yaş üzeri erkeklerde prostata bağlı şikâyetlerin gerilemesini kolaylaştırdığını ifade ediyor.

Bitkisel tedavi ile fitoterapi karıştırılıyor

Bilinçli tedavinin önemine dikkat çeken Taş, dünyada yükselen bir grafiği olan fitoterapi yöntemlerinin birçok bilimsel platformda yerini aldığına dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı;

Bu ajanları üretmek kolay olmadığı gibi çok da maliyetli. Fitoterapi bir bilim dalıdır. İnsanlar bitkisel ilacın daha kolay ve ucuz olduğunu düşünerek büyük bir yanılgıya kapılıyor. Fitoterapötik ürün üretmek, Farmakolojik ürün üretmekten çok daha zor.

fitoterapi bitkisel

Bir bitkinin yetiştirilme koşulları, çiftçi tarafından üretilmesi, toplanması ve sonrasında bunu doğru çevre koşulları, risk analizleri, teknoloji ve standartları kullanarak bilimselliği kanıtlanmış bir ürün haline getirmek bir bilgi birikimi ve tecrübe gerektiriyor.

Aktarlardan alınan, neye yaradığı bilinmeyen ve prostata iyi geldiği söylenen birçok bitkinin tıkanıklığa, mesane problemlerine neden olduğunu ve hatta böbrek değerlerini olağanın dışına çıkardığını görüyoruz.

Bilimsel platformda etkinliği bildirilmiş fitoterapötik ajanlar tercih edilmeli

Prostat tedavisinde klinik etkisi gösterilmiş, bilimsel otoriteler tarafından kabul görmüş tedavi kılavuzlarında önerilmiş fitoterapötik ajanların olduğuna dikkat çeken Dr. Tuncay Taş;


“Hasta tarafından kullanılacak ürün ne olursa olsun, ürologların kontrolünde ve reçetesinde olmalı, bilimsel alt yapısı kuvvetli, klinik çalışmaları yapılmış ürünler tedavi takvimine alınmalıdır. Afrika eriği olarak bilinen Pygeum, Sabal meyvesi olarak bilinen Saw Palmetto yağı ve kabak çekirdeği yağı gibi bitki ekstratlarının, hastaların idrar yapma zorluğunu gözle görülür bir şekilde azalttığını görüyoruz. Hastalar tedavi seçenekleri hakkında kulaktan dolma değil, hekimleri üzerinden bilgi alarak tedavilerini takip edebilirler” dedi.

Mesane kanseri belirtileri neler? İdrarda kan geliyorsa dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.