Başarılı girişimcilerin 5 ortak özelliği

Liderlik etkinliği Business Booster’da başarılı girişimcilerin en önemli ortak özelliklerinin değerlendirildiği bir rapor açıkladı.

Başarılı girişimcilerin 5 ortak özelliği

E2Talent tarafından toplanan 800 girişimci profilinin analiz edildiği araştırma, başarılı girişimcilerin 5 kilit özellikten yüksek puan aldığını gösteriyor.

Başarılı girişimcilerin ortak özellikleri şöyle sıralanıyor:

1- Başarıya yönelme


2- Etkileme ve yönlendirme

3- Risk alma eğilimi

4- İç kontrol odağı

5- Ekip çalışması

ESADE Business School ile yürütülen bu araştırmanın, üst düzey yöneticilerin ve yatırımcıların iş kararlarını destekleme konusunda sürdürülebilir enerji girişimcilerinin yetkinliklerine odaklanan ilk araştırma olduğu düşünülüyor.

Sürdürülebilir enerji alanında kadın girişimciler

Araştırma, sürdürülebilir enerji alanında kadın ve erkek girişimcilerinin puanları arasında belirgin bir fark olmadığını gösteriyor. Ancak girişimci profillerinin yalnızca yüzde 10’unun kadınlara ait olması “Kadınların girişimci olmasını engelleyen nedir?” sorusuna dikkat çekmeye devam ediyor.


Kadın girişimcilerin özellikle, dönüştürücü liderlik kategorisinde erkeklerden daha yüksek puan almış olsa da girişimsel öz yeterlilik konusunda yaptıkları değerlendirmelerde erkek katılımcılara göre kendilerine daha az güvendikleri görülüyor. Araştırma ayrıca kadınların erkeklere kıyasla yönetme becerileri konusunda kendilerine güvenlerinin daha yüksek ancak finansal uzmanlık konusunda daha düşük olduğunu gösteriyor.

EIT InnoEnergy İnovasyon Direktörü Elena Bou, raporu paylaşırken yaptığı açıklamada şu sözleri ifade etti:

“Girişimciler ve startup’lar için doğru bir dinamiği olan doğru bir ekibe sahip olmak başarı durumunu belirleyebilir. E2Talent aracımızı, yüzlerce sürdürülebilir enerji startup’ının, enerjide dönüşümlerini hızlandıracak tamamlayıcı ekipler oluşturmasına yardımcı olmak için kullandık.

Burada topladığımız veriler, bugün Business Booster’da, Avrupa’da başarılı bir sürdürülebilir enerji girişimcisi olma konusunda çok ilginç iç görüler paylaşmamızı sağlıyor. Kadın ve erkek girişimciler veya Avrupa’da faaliyet gösteren girişimcilerin bulunduğu ülkeler arasında belirgin farklılıklar olmadığını söylemekten mutluluk duyuyorum. Bu olumlu sonuç, çok daha fazla insan için enerji görünümüne etkide bulunma fırsatı olduğunu gösteriyor.”

Girişimsel başarıda lokasyonun rolü

Araştırmada, toplamda 9 ülkeden analiz edilen profillerle lokasyona bağlı farklılıklar da değerlendirildi. Analizler, bölgesel yetkinliklerde çok küçük farklılıklar olduğunu girişimcilerin, güçlü ve zayıf yönlerin paylaşıldığı beş yeterlilik değerlendirmesinde ise benzer profiller çizdiğini gösterdi.

E2Talent aracı ile yapılan ekip değerlendirmesi, yatırım kararlarını bildirmek, işletmede farklı roller üstlenmek için ekip üyelerinin girişimcilik yetkinliklerini değerlendirmek isteyen tüm sürdürülebilir enerji şirketleri veya yatırımcılarının kullanımına açık.


Raporun tamamı: An analysis of entrepreneurial competencies in sustainable energy start-ups in Europe

Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.