Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)

Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri… Türkiye’de çalışanların % 85’inin mesleğinden memnun olmaması mutsuz bir hayatı beraberinde getiriyor. Enneagram Metodolojisi üzerine inşa edilen CharacterIX Kişilik Envanteri ile doğru meslek tercihi mümkün.

CharacterIX Kişilik Envanteri: Bu testi çözmeden mesleğinizi seçmeyin!
Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)

Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)

Bireylerin kişilik özelliklerini, yetkinliklerini, imkân ve potansiyellerini, nasıl ve ne şekilde kullandıklarını, motivasyon ve stres kaynaklarını gösteren benzersiz bir analitik raporlama sunduklarını anlatan Raporlama Analisti Aykut Yıldırım; böylece en doğru mesleki yönlendirmeyi yaptıklarını söyledi.


Meslek seçimi testi: CharacterIX Kişilik Envanteri (Enneagram Metodolojisi)

25 dakikada 136 yetkinlik ölçümünün yapıldığı sistemin % 100 yerli olduğunun da bilgisini veren Yıldırım, testlerin başarılı olabilmesi için kişilerin kültürel ortamında üretilmesi gerektiğini ifade etti.

İnsanlar gün geçtikçe daha da mutsuzlaşıyor. Hem uzmanlar hem de araştırma şirketleri konunun gittikçe ciddileştiğini belirterek önlemler alınması gerektiğini vurguluyorlar. Son olarak 2019 Dünya Ekonomik Forumu’nda gündem maddesi olan ‘Mutsuzluk’un adeta bir salgın gibi yayıldığı ifade edildi. Uluslararası araştırma şirketi Gallup’un sunduğu rapor, özellikle çalışanların ne kadar mutsuz olduğunu ortaya koydu. Rapora göre dünya genelinde çalışanların % 87’si, Türkiye’de çalışanların da % 85’i mutsuz bir hayat sürdürüyor. Bu mutsuzluğun en büyük nedeni meslek memnuniyetsizliği…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre de insanların % 80’i kendilerini mutlu hissetmedikleri meslekleri yapıyorlar. Haftanın en az 5 günü, günde en az 8 saatin sevilmeyen bir işin yapılarak geçirilmesi elbette tüm hayatı etkiliyor. Manevi boyutunun yanı sıra bu mutsuzluğun dünya ekonomisine yıllık maliyeti yaklaşık 500 milyar dolar.

Gelecek yolculuğuna bilimsel katkı

CharacterIX Kişilik Envanteri ile bireylerin kişilik özelliklerini, yetkinliklerini, imkân ve potansiyellerini, nasıl ve ne şekilde kullandıklarını, motivasyon ve stres kaynaklarını gösteren benzersiz bir analitik raporlama sunduklarını anlatan Raporlama Analisti Aykut Yıldırım, sistemin kişilerin özellik ve davranışları hakkında en doğru ve isabetli sonuçlar veren Enneagram Metodolojisi üzerine inşa edildiğini söyledi.

Bu sonuçlara göre mesleki yönlendirme yapıldığını belirten Yıldırım, “Tüm 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerin analizleri yapılmış durumda. Ve her yıl yaklaşık 23 bin bölüm inceleniyor, tekrar gruplara ayrılıyor. Raporumuzda tüm mesleklerin bilgisi var” dedi.

Hedefi olmayanın niyeti de olmuyor

Türkiye’de genç nüfusun farkındalığının çok düşük olduğunu anlatan CharacterIX Kişilik Envanter kurucu ortağı Psikolojik Danışman Dilek Yücedağ, önce kişilerin kendi potansiyellerini fark etmesi gerektiğini ve bunun sonrasında bir hedef oluşturmaları gerektiğini söyledi.


3 yıl önce Okan Üniversitesi ile başladıkları proje kapsamında bugüne kadar 12 bin okulda 100 bine yakın öğrenciye testi uyguladıklarını ifade eden Yücedağ, yüksek oranda olumlu sonuçlar aldıklarını ve öğrencilerin “Benim böyle bir özelliğim olduğunu bilmiyordum” dediklerini açıkladı.

Yücedağ, “Öğrenciler kendilerini tanıyamadıkları ve kendilerine bir hedef koyamadıkları için bir şey yapmaya da niyetlenemiyorlar, hevesleri olmuyor” diye konuştu.

Böyle bir yönlendirmeye velilerin de çok ihtiyaç duyduğunun altını çizen Yücedağ, “Öğrenciler için ‘Çok akıllı bir çocuk ama ders çalışmıyor’ gibi ifadelerin ne öğrenciye ne veliye ne de okula faydası var” dedi.

136 yetkinlik ölçülüyor

Sistemin % 100 yerli olduğunun öneminden bahseden Yıldırım da şu bilgileri verdi: “Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatr ve Nöropsikolog Nevzat Tarhan, ‘Yurt dışında üretilen kişilik testleri ve yalan makineleri bu topluma uymuyor’ diyor. Çünkü bir test, kendi kültürel ortamında üretilmeli.

Yurt dışından envanter alınması ve ciddi paralar akıtılmasının gereği yok. Üstelik diğerleri 2 sayfalık rapor sunarken biz 40 – 50 sayfa rapor sunuyoruz. Bu da bize özgü bir metodoloji. 136 tane yetkinlik ölçümü başka hiçbir envanterde yok. Kişisel SWOT analizi de veriyoruz. Yani tamamen bize özgü ve yerli bir envanter ile gelecek yolculuğunuza bilimsel katkı sağlıyoruz.”

25 dakikada çözülüyor

Okullarda yapılan testlerin birçoğunun günümüze uyarlanıp yeniden tasarlanması gerektiğini de  ekleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Genel olarak ‘Doktor olmalı’ kelimesi yanlıştır mesela. Orada anahtar kelime şu olmalı:

‘Çocuk doktoru mu olmalı, cerrah mı?’ İkisi birbirine taban tabana zıt. Amerika’da ilgiler üzerinden geliştirilen sistem tutuyor. ‘Çiçek ekmeyi seviyor musun?’ diyorlar, cevap ‘Evet’ ise ‘Ziraat okuyabilir’ diyorlar. Ancak Türkiye’de ilgiler 30 yaş civarında anlaşılıyor.


Biz genetik yapıyı da işin içine katarak, kişinin doğal yapısını analiz ederek meslekleri atadığımız için önerilerimizle 12’den vurabiliyoruz. Bizim algoritmamızda  boyutsal meslek yaklaşımı var ve boyutsal analiz yapılabiliyor. Mesleğin analizinden ve kişilik örüntüsünden yola çıkılıyor. İki analiz birleştirilerek mesleki yönelim ataması yapılıyor.”

Enneagram nedir? 9 kişilik tipinden hangisine aitsiniz? (Test)


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.