Dijital Hizmet Vergisi vatandaştan da kesilebilecek!

Dijital Hizmet Vergisi kanun teklifi komisyonda kabul edildi. Verginin yurt dışındaki şirketten alınamaması durumunda tahsilat vatandaştan yapılacak.

Dijital Hizmet Vergisi vatandaştan da kesilebilecek!

Çeşitli sektörlere yönelik vergi düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından incelenerek kabul edildi. Kabul edilen vergiler arasında Google, Facebook, Apple, Netflix gibi devleri etkileyen Dijital Hizmet Vergisi kanunu da bulunuyor. Bu verginin detayları belli oldu. Maalesef vatandaş için üzücü bir detay bulunuyor.

Dijital Hizmet Vergisi nedir?

Dijital sektörden gelir elde eden yerli ve yabancı şirketler, gelirlerinin yüzde 7,5’i oranında vergi ödeyecek. Yeni vergi, şirketlerin ürün ve hizmet satışlarından elde ettiği gelirlerinin yanı sıra reklam, kiralama vs. gibi gelirleri de kapsıyor.


Ödeme esnasında vatandaştan kesilebilecek

Türkiye’de herhangi bir ikametgahı, iş yeri, veya iş merkezi bulunmayan şirketler de Dijital Hizmet Vergisi ödemek zorunda. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’de varlığı bulunmayan bu şirketlerden Dijital Hizmet Vergisi’ni alamadığı durumlarda şirketle ilgili işlemlere taraf olan ya da ödemeye aracılık edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutabilecek.

Örneğin Türkiye’de mülkü bulunmayan bir şirketten alışveriş ödeme esnasında banka aracılığıyla vatandaştan hem KDV hem de Dijital Hizmet Vergisi alınacak. Banka aracılığıyla vergi tahsilat yöntemi, yabancı dijital mağazalarda KDV için uygulanıyordu. Şimdi üstüne Dijital Hizmet Vergisi ekleniyor.


Türkiye’den büyük gelir elde eden şirketleri kapsıyor

İlgili hesap döneminden önceki hesap döneminde, Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi hizmetlere ilişkin, Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon avrodan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az olanlar Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf olacak.

Türkiye’de, dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan her türlü reklam hizmetleri, sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler ile kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetlerinden elde edilen hasılat, Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi olacak.

Uygulanmayacak hizmetler


Alışveriş yapılabilen, izlenilebilen, dinlenebilen, okunan, Telgraf ve Telefon Kanununun ulusal çapta kamuya açık mobil elektronik haberleşme hizmetleri üzerinden Hazine payı ödenen hizmetler; Bankacılık Kanunu kapsamındaki bazı hizmetler; Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun, Ar-Ge merkezlerinde Ar-Ge faaliyetleri neticesinde oluşturulan ürünlerin satışı ile münhasıran bu ürünler üzerinden sunulan hizmetlerden elde edilen hasılat Dijital Hizmet Vergisi’nden istisna olacak ve bu hizmetlerden elde edilen hasılat muafiyete ilişkin hadlerin tespitinde dikkate alınmayacak. (Donanım Haber)

Konaklama Vergisi de vatandaştan tahsil edilecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.