İBB Meclisinde damat gerilimi – İmamoğlu: Haddini bil, elini de indir!

İBB Meclisi’nin kasım ayı oturumunda damat gerilimi yaşandı. İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, Berat Albayrak için “damat” ifadesini kullanınca tansiyon yükseldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ben meclis başkanıyım. Haddini bil sakin ol, elini de indir sakin ol” diyerek AKP’lileri uyardı.

İBB Meclisi kasım ayı oturumlarının ilk bileşimi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplandı. Oturumda partilerin grup başkanvekillerinin gündeme ilişkin konuşmaları sırasında damat gerilimi yaşandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan konuşmasında Haydarpaşa ve Sirkeci garı ihalesinin Hezarfen Danışmanlık Şirketi’ne adeta “altın tepside sunulduğunu” belirterek; “Bu eğreti ihalenin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.


Boğaziçi’ndeki imar yetkisinin İBB’den alınıp Cumhurbaşkanlığına bağlanmasına da tepki gösteren Özkan, “İstanbul halkı kendi deyimleriyle ‘İstanbul’a ihanet eden’ zihniyete dur deyip şehri yeni bir anlayışa emanet etmişken, milli iradeye yapılan bu saygısızlığı hak etmiyor” diye konuştu.

Damat gerilimi

İYİ Parti’li Özkan’ın konuşmasında Türkiye’deki ekonomik durumu eleştirirken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan “damat” şeklinde bahsetmesi üzerine gerginlik yaşandı.

AKP’li meclis üyelerinin “damat” ifadesine tepki göstermesi üzerine İmamoğlu meclis üyelerini uyardı. Meclis üyelerine yerlerine oturmalarını söyleyen İmamoğlu üyelerin bağırarak tepki göstermeye devam etmesi üzerine “Biraz daha bağırın” dedi.

“Haddini bil, elini indir, sakin ol!

ekrem imamoğlu haddini bil, elini indir, sakin ol! damat gerilimi

Ekrem İmamoğlu “İçeride grup başkanvekillerinin toplantısında saat sınırlaması ile ilgili -müsaade edin ama- saat sınırlaması konusunda sınırlamaya gerek yoktur kararı verilmiştir. Bir müsaade edin. Niye bağırıyorsunuz bir sakin olun…. Kim dedi onu ‘sen de bağırıyorsun’ anlamadım. Ben bağırmıyorum ben meclis başkanıyım. Haddini bil sakin ol, elini de indir sakin ol. (AKP Grup başkanvekili Tevfik Göksu’ya) Sayın grup başkanvekili terbiye sınırlarını aşan üyeni uyar, ben uyarmayı bilirim. Lütfen.

Grup başkanvekili arkadaşlar konu sınırlamasını da kabul etmedi. Saat sınırlamasını da kabul etmedi. Ben de buna uyum sağlıyorum. Eleştiriniz var ise grubunuzda konuşursunuz, grup başkanvekilleriniz getirir ona göre düzeltiriz. Arkadaşımızın size göre hakaret ettiği konu var ise birazdan grup başkanvekili zaten konuşacak. Hakaret ettiği bir husus varsa cevap verir sakin olun. Bağırarak cevap verme hususunda hiçbir yetkiniz yok, anlamlı da değil. Kimse sizi duymuyor” dedi.

“Damadın dediği gibi”

Özkan konuşmasına devam etti ve “damadın dediği gibi” ifadesini yeniden kullandı. AKP’li üyeler “Damat diyemezsin” diye tepki göstermeye devam ettiler.

Özkan “Çocuğunu kışın ısıtamamış bir babanın onuru gevrek gevrek gülerek yapılmış yumurta hesabından daha evladır. İtibarlı devlet nasıl olur bilir misiniz? İtibarlı devlet şatafatlı sofralarda ejder meyvesi içenlerin değil çocuklarına süt alamadı diye intihar eden babaların olmadığı devlettir” diyerek konuşmasını bitirdi.


İBB Meclisi damat gerilimi - İmamoğlu: Haddini bil, elini de indir!

“Kendi Grup Başkanvekilinize saygısızlık yapıyorsunuz”

İmamoğlu, AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’yu konuşmasını yapmak üzere kürsüye çağırdı. Ancak meclis üyelerinin Özkan’a tepkileri devam edince İmamoğlu “Arkadaşım çok ayıp sözler kullanıyorsunuz. ‘CHP’nin tetikçisi’ bilmem ne… Hiç yakışmıyor. Grup başkanvekilinize saygısızlık yapıyorsunuz. Başkanvekiliniz orada söz alıyor ve siz ona saygısızlık ediyorsunuz. Sanki sizi temsil edecek cümle kuramayacakmış gibi davranıyorsunuz. Grup başkanvekili tecrübesi ile gereken cümleleri kuracaktır” diyerek Göksu’ya söz verdi.

“Kent Ormanı’nı biz yaptık”

Göksu da konuşmasında Kemerburgaz Kent Ormanı açılışı ve iptal edilen Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesini eleştirdi. Kemerburgaz Kent Ormanı’nın açılışı için hazırlanan ilanlarda kullanılan “imara değil halka açıyoruz” ibaresine tepki gösteren Göksu “Siz kent ormanı ile ilgili biten bu çalışmayı elbette açma hakkına sahipsiniz bundan biz onur duyarız çünkü biz yaptık. Fakat her şey alenen ortadayken ‘imara değil halka açıyoruz’ derseniz bir yalan ve iftira ile kampanyaya başlarsanız başka yaptığınız bütün açılışların da ruhunu yok edersiniz. Soruyorum ‘bu kent ormanını kim imara açmak istiyor da siz durdurdunuz?’ Kent ormanı AKP tarafından yapıldı, bitirildi, İmamoğlu tarafından açıldı” dedi.

“PR yapıyorsunuz”

Göksu, iptal edilerek “temel atmama töreni” düzenlenen Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesi ile ilgili de “Temel atmama töreni şunu gösteriyor: Biz 6 aydır İBB yönetimindeyiz, bugüne kadar atacak herhangi bir temelimiz olmadığı için bari temel atmamayı icraat haline getirelim. Bunu da PR’a dönüştürelim. Temel atmama törenini önce şaka zannettim, şaka olmadığını görünce CHP adına üzüldüm. Halkı çağırdınız kimse gelmediği için ‘yapraklar sizi alkışladı” dedi. “Neresinden düzelteyim bilmiyorum” diyen Göksu, projenin maliyetinin 1.5 milyar TL değil 632 milyon lira olduğunu, ağaçların kesilmeyeceğini, tesisin yer altına yapılacağını ve üst kısmın halka açık yeşil alan olacağını söyledi. Göksu, ileri biyolojik arıtma tesisinin İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında da bulunduğunu belirterek “Eğer bu ileri biyolojik arıtma tesisi fazlaysa ve iptal edecekseniz sayın başkan neden taahhüt ettiğiniz” diye sordu.

“İBB ihaleye girmeyi beceremedi”

Göksu, Haydarpaşa ve Sirkeci Garı ihalesi ilgili Özkan’ın eleştirilerini de “İBB bir ihaleye bile girmeyi beceremedi. İBB 100 lira, diğer adam 300 lira veriyor. Bakanlık doğru olanı yapmış, en yüksek teklifi verene vermiştir” dedi. Özkan’ın Boğaziçi’nin yönetimimin Cumhurbaşkanlığına devredilmesine ilişkin eleştirilerine de Göksu “Bugünün meselesi değil. Cumhurbaşkanımızın 2017’de konuya ilişkin açıklamaları var. İBB’nin Boğaziçi ön görünümünde plan yapma yetkisi yok, yasa İBB’ye sadece denetleme yetkisi vermiş” diye konuştu.

“Adınızı ağzınıza alırken edebinizi takınacaksınız”

“Damat” tartışmasıyla ilgili ise Göksu “Cümleye bakınız ne kadar ayıp bir şey. ‘Damadın dediği gibi’. Siz de birisinin damadısınızdır. Bilmiyorum. Damat dediğiniz kişi bu ülkenin Hazine ve Maliye Bakanıdır. Önce bu ülkenin Hazine ve Maliye Bakanını ağzınıza alırken edebinizi takınacaksınız. Edepli olacaksınız” yorumunu yaptı.

“Niye açılmadı diye siz hesap sorun”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Göksu’nun eleştirilerine tek tek yanıt verdi. Kemerburgaz Kent Ormanı ile ilgili eleştirilere İmamoğlu “Birincisi ‘imara değil halka açıyoruz’ çok güzel bir cümle. Hiçbir kısmı yalan değil.. İkincisi ‘açıyoruz’ o da doğru. Yalan neresinde belli değil. Üçüncüsü bu orman Allah’ın lütfu bir orman yüzyıllardır var olan. Orman Bakanlığı da İBB’ye devretmiş. Az önce sizin kurumlar arası devir ile ilgili bence yılların tecrübesi bir belediye başkanı olarak söylememeniz gereken -Sirkeci garı ve Haydarpaşa garı ile ilgili fikrinizden bahsediyorum- inanarak düşünmediğiniz bir şeyi söylediğinizi düşünüyorum. Bu benim kalbimden geçen. Çünkü ben bazen Allah’a havale etmeyi çok severim. Bunu da vicdanınıza havale ediyorum. Orman ne güzel kurumlar arası tahsis edilmiş de kardeşim 6 sene geçmiş. Açıldı diyorsunuz. Ne açıldı bilmiyorum. Biz gittiğimizde ne personeli vardı ne kapısı vardı ne de kullanılıyordu. Ama 2.5 ayda hazırlık yaparak müteahhitle ilgili bir takım finansal sorunları da çözerek 29 Ekim’de 1.6 milyon metrekarelik kısmını açtık. Geri kalanı da seneye bu vakitlerde açacağız. Niye açılmadı diye bir önceki yönetimi hesap sorarak sorun. Benim size tavsiyem bu. Niye açılmadı diye sorun. Ne düşünüldü diye hesap sorun” yanıtını verdi.

“Durdurduğum dosyayı ben biliyorum”

Silahtarağa Biyolojik Arıtma Tesisi ile ilgili eleştiriler hakkında da İmamoğlu şunları söyledi:

“Büyük bir motivasyonla sayın bakan yardımcısı da açıklama yaptı. Motivasyonunu da anlamış değilim. Sanki biz ileri biyolojik arıtmaya karşıymışız gibi cümleler kurdunuz. Biz ileri biyolojik arıtmaya karşı değiliz. Yerine ve bölgesine karşıyız. Neymiş ileri biyolojik arıtmadan elde edilecek su ile Haliç’teki yeşil alanlar sulanacakmış. Ben bu brifleri aldım hem eski İSKİ yönetiminden hem yeni İSKİ yönetiminde aldım. Eski yönetimden 2 arkadaş bizimle devam ediyor. Buradaki sulama ihtiyacının 40 katı bir tesis planlanıyor. Biz ileri biyolojik arıtma tesisi planlıyoruz. Paşaköy’de Başakşehir’de planlıyoruz. Bize sunulan dosyada maliyeti 1.1 milyar. Durdurduğum dosyayı ben biliyorum. 600 milyon lira değil. Yanlışlarınızı düzelteyim. 2.5 milyon nüfus yanlış. İstanbul ile ilgili böyle bir şey söylemedim. O bölgede 2.5 milyon dahi artsa dedim. Bahsettiğimiz bölgenin hem Yenikapı hem Baltalimanı ileri biyolojik arıtma tesisi var. Yapılmış Allah razı olsun.”

“İroniyi anlayamamışsınız”


“Yapraklar beni alkışlıyor” sözüyle ilgili de “İroniyi anlayamamışsınız. Orada 77 bin metrekarelik ağaçlık alan var ve projenin içinde. Orada da yanlış bilginiz var. O yeşil alanın tümü heba olacaktı, İGDAŞ genel müdürlük binası yıkılacaktı, spor tesisleri yok olacaktı. Yeni İGDAŞ binası yapılacaktı. Hem arazinin değeri hem yıkılıp yeniden yapılacakların değeri toplamda 1.5 milyar liralık israfa sebep olacaktı. Biz ileri biyolojik arıtma tesisi yapmayacağız demiyoruz ki, yapacağız. İki tane yerimiz var. 3 de olabilir. Ama burada yanlış. Bu orada ben tören yapmadım, millete ders olsun diye öyle bir pano astım. Halkı davet etmedim böyle bir şey yok. Sadece resmi arkadaşlarımla oradaydım. İbret olsun diye üzücü bir olayı anlattım. Biz orada müzik çalıp tören yapmadık, kimse ile dalga geçmedik. İbret olsun diye….Tümüyle yanlış bir projedir. Yanlışa yanlış demeyi öğrenelim. Bilgi almak mı istiyorsunuz İSKİ genel müdürlüğü orada istediğiniz heyeti kurun. Sizi orada genel müdür dahil size brif vermeye hazırdır. İstediğiniz heyeti kurun. Sizin kullandığınız ifadelerin tümü yanlış ifadelerdir sayılar dahil, mekanlar dahil, ihale ilgili rakamlar dahil” diye konuştu.

Kemal Özkiraz (Avrasya Araştırma): AKP 2020’de bölünecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.