ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye’ye yaptırım tasarısını onayladı

ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı oylandı. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı. Yaptırım tasarısında silah ambargosunun yanı sıra Erdoğan ve ailesinin mal varlığının listelenmesi de yer alıyor.

ABD Senatosu Türkiye ye yaptırım tasarısını onayladı

ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerce hazırlanan yaptırım tasarısını görüştü. Yapılan oylamada, Türkiye’ye yönelik yaptırım öngören tasarı, 18 evet, 4 hayır oyuyla kabul edildi.

Şimdi ne olacak?

Ekim ayının sonunda ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarı Kongre’nin üçüncü ayağı olan Senato‘da da onaylanırsa ABD Başkanı Trump‘ın onayına gidecek.


Türkiye’ye yaptırım tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nden üçte iki çoğunluğun çok üzerinde olan bir rakamla (403’e 16) kabul edilmişti.

Ancak tasarı 100 kişilik Senato‘dan da üçte iki çoğunluktan fazla oyla geçerse, ABD Başkanı Donald Trump’ın “veto yetkisi” ortadan kalkıyor.

Yaptırım tasarısı içeriği ne?

Yaptırım tasarısında, Türkiye’den bakanlara yaptırımlar uygulanması, Halkbank -ya da kapatılması halinde varlıklarının devredileceği yeni kurulacak kurumun- yaptırıma tabi olması, Türkiye’ye ABD tarafından silah ambargosu uygulanması ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve aile efradının tüm dünyadaki net mal varlıklarının Amerikan kurumları tarafından araştırılıp listelenmesi yer alıyor.

Tasarının ayrıntıları şöyle;

Görevleri doğrudan yazılarak yaptırım uygulanması istenen üst düzey yetkililer:

• Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
• Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar
• Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler
• İkinci Ordu komutanı
• Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
• Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
• Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez


Listelenmesi istenen diğer yetkililer:

Tasarıda, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ayrıca 30 gün içinde Türkiye’den şu kişileri de listelemesi istendi;

• Suriye operasyonuna karar veren (tasarıda işgal diye geçiyor) Türk yetkililer
• Operasyonu uygulayan Türk komutanlar
• Operasyonu kolaylaştıran Türk yetkililer

Bu kişilere uygulanacak yaptırımlar:

• Mal varlıklarının dondurulması
• ABD’ye (New York’taki BM çalışmaları hariç) vize verilmemesi
• Mevcut Amerikan vizelerinin iptal edilmesi

Erdoğan ve ailesinin mal varlığının listelenmesi

Tasarıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik doğrudan bir yaptırım yer almıyor. Ancak Erdoğan ve yakın aile fertlerinin (eşi, çocukları, ebeveynleri ve kardeşleri) mal varlıklarının (taşınmazlar, yatırımlar, işlerinden edindikleri kazançlar) net mal varlığnıın değerinin, yasanın çıkmasından sonra en geç 120 gün içinde ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Hazine Bakanı ve Ulusal İstihbarat Ajansı’yla koordinasyon içinde çıkarılması ve Kongre’nin ilgili komitelerine sunulması da istendi.

Silah ambargosu

• Türkiye’ye silah sevkiyatı ve hizmetleri durdurulacak (NATO görevleri ya da Türkiye’de konuşlu Amerikan personelin yer aldığı faaliyetler buna istisna tutuldu)

ABD Başkanı Trump’ın yasalardan gelen sevkiyata ilişkin istisna yapma hakkı da bu yasa ile Türkiye için kısıtlandı.


• Suriye’de kullanılmak üzere Türkiye’ye silah satan üçüncü şahıs ve şirketler (Bu konuda da ABD Dışişleri’nden her 60 günde bir güncellenecek liste hazırlanması istendi. İstisna olarak da NATO görevleri koyuldu.)

Her yönüyle F-35 ve S-400 krizi: CAATSA yaptırımları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.