Kanal İstanbul protokolü: İBB’nin 1 milyar liralık arazisi tahsis edilecekmiş!

Ekrem İmamoğlu’nun çekildiği Kanal İstanbul protokolü detayları ortaya çıkmaya başladı. İBB ile iki bakanlık arasında 2018 yılında imzalanan Kanal İstanbul protokolü ile İBB’ye ait 1 milyar TL  değerinde olan 37 adet taşınmazın proje için tahsis edilmesinin planlandığı ortaya çıktı.

Kanal İstanbul protokolü ekrem imamoğlu İBB 1 milyar liralık arazisi tahsis edilecekmiş!

Kanal İstanbul protokolü: İBB’nin 1 milyar liralık arazisi tahsis edilmiş.

Kanal İstanbul Avrupa Yakası Yeni Şehir Alanı’nda kurum ve kuruluşların yürütecekleri işlemlerin belirlenmesi amacıyla 1 Ağustos 2018 tarihinde İBB-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü tartışması devam ediyor.


İmamoğlu’nun o dönem belediye meclisinden yetki almadan imzalanan ve mahkemelik olan protokolden 23 Aralık 2019 günü çekildiklerini açıklamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, “İBB’nin meclis kararı olmadan tek taraflı çekilme hakkı olmadığını” söylemişti.

“16 milyon insanın bize emanetine ihanet etmedik”

İBB Başkanlık binasında Kanal İstanbul için dün (25 Aralık 2019) düzenlediği basın toplantısında Bakan Kurum’a yanıt veren İmamoğlu, “Protokol hukuksuzdu, çünkü atanmış İBB Başkanı tarafından, yetkisiz şekilde imzalanmıştı. Yetkili organ kararı olmadan imzalandığı için zaten hukuken geçersizdir. Sakattır. Sonradan şekli, şartı tamamlamak için meclis kararı alma yoluna gidilmiştir. Ama bu durum, hukuksuzluğu ve yetkisizliği ortadan kaldırmaz.

Geçersiz bir protokolün Meclis tarafından onaylanmış olması, o protokolü geçerli kılmaz. Dolayısıyla hukuka aykırı bu işlemi geri almak, benim yetkim dahilindedir. Ben de bunun için meclis kararı gerekmeyeceğini iyi biliyorum. Bir derse dönüyor konuşmalarımız ama Sayın Bakan’ın demeci tümüyle bilgisizlik ürünüdür. 23 Haziran’da, millet bize demiş ki; ‘Tüm yanlışlara, eksikliklere bir göz at. Bu şehirde yapılan birtakım yanlış hareketleri analiz et.’ Bu bakımdan hem hukuksuzluğu giderdik hem de 16 milyon insanın bize emanetine ihanet etmedik” dedi.

Kanal İstanbul protokolü ile milyarlık tahsis yapılacaktı

İmamoğlu, tartışmalı protokolde İBB adına çok sayıda maliyet üstlenilmesinin de söz konusu olduğunu dile getirdi. İmamoğlu’nun bahsettiği maliyetlerin başında da proje alanı içerisinde kalan İBB ve İSKİ’ye ait taşınmazların, Kanal projesi için tahsis edilmesi geliyor. Sözcü’den Özlem Güvemli‘nin haberine göre, İBB’den verilen bilgiye göre Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait bugünkü piyasa değeri 1 milyar 49 milyon 140 bin 337 TL olan toplam 37 adet taşınmaz, Kanal İstanbul için kanuna aykırı şekilde tahsis edilecekti.


Kanal İstanbul protokolü ile İBB nin 1 milyar liralık 37 arazisinin tahsis edildiği ortaya çıktı!

Tahsislerin kanuna aykırılığı ile ilgili şu bilgiler verildi:

• Belediyemizin mali durumu ve hizmet öncelikleri dikkate alındığında böyle bir tahsisin yapılması kamu zararı doğuracağından kanuna aykırıdır.

• İBB ve İSKİ’ye ait taşınmazların Kanal Projesi için tahsis edilmesi ancak Belediye Meclisinin kararı ile gerçekleştirilebilecek yükümlülükler olup, salt belediye başkanınca imza altına alınan protokol hükümleri ile bu tahsislerin gerçekleştirilmesi hukuken mümkün değildir.

• Tahsis 25 yılı geçmemek üzere yapılabilir. Oysa Kanal İstanbul ve Yenişehir projesinin sürekliliği dikkate alındığında bu maddeye istinaden proje için İBB tarafından taşınmaz tahsisi mümkün değildir.

• Özellikle Kanal İstanbul etrafında oluşturulacağı ve henüz projenin ayrıntıları bilinmemekle birlikte ticarete, satışa ve kiralamaya konu edileceği anlaşılan Yenişehir için yapılacak tahsis, herhangi bir kamu kurumunun ‘asli görev ve hizmetleri için’ yapılmış olmayacağı ve taşınmazın devir ve tahsis amacının belediyenin görev ve sorumluluk alanıyla da örtüşmesi gerektiğinden, böyle bir tahsisin yapılması mümkün değildir.


• Tahsisin ‘kamu kurum ve kuruluşlarına’ yapılması gerekirken, protokolde ‘kanal projesi için’ tahsis edileceği belirtilmekte, herhangi bir kamu kurum ve kuruluşuna tahsisten söz edilmemektedir. Bu durum da adı geçen kanun hükmüne aykırıdır.

Erdoğan’dan İmamoğlu’na: Kanal İstanbul kararı sana ait değil!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.