Koronavirüs biyolojik saldırı mı? Salgın durdurulamıyor!

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 80’e yükseldi. Yetkililer yaklaşık 3 bin kişinin virüsle enfekte olduğunun tespit edildiğini duyurdu.

Koronavirüs biyolojik saldırı mı? Salgın durdurulamıyor!

Koronavirüs biyolojik saldırı mı? Salgın durdurulamıyor!

ABD, Avustralya ve Tayland’ın da aralarında bulunduğu yabancı ülkelerde de en az 42 vaka olduğu biliniyor. Çin’in dışında şimdiye kadar ölüm haberi gelmedi.


Çin Başbakanı Li Kegiqnd, virüsün ortaya çıktığı yer olan Hubei eyaletinin başkenti Wuhan’ı bugün ziyaret etti. Çin hükümetinin virüsün yayılmasına karşı aldığı önlemler kapsamında birçok kente giriş çıkışlar ya tamamen ya kısmen yasaklandı. Yaklaşık 60 milyon Çinli bu kısıtlamalardan etkilendi.

Çinli yetkililer ülkede 2 bine yakın kişiye bulaşan yeni corona virüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de insandan insana bulaştığını açıkladı.

Yaban hayvan ticareti yasaklandı

Pazar günü bir açıklama yapan Çinli yetkililer, her türlü yaban hayvanı ticaretinin yasaklandığını duyurdu. Virüsün hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülüyor fakat bunun nasıl olduğu henüz tespit edilmiş değil.

Yeni bulgular: Koronavirüs kuluçka döneminde de bulaşıcı!

SARS’ın aksine yeni corona virüsünün kuluçka döneminde dahi bulaşıcı olabildiğinin altını çizen Ma, virüsün semptomlarının hemen görülmeyebildiğini, bunun da salgını önleme çalışmalarını zorlaştırdığını ifade etti. Wuhan kentine ülkenin farklı noktalarından bin 350 sağlık personelinin gönderildiğini dile getiren Çinli yetkili, bu sayının ilerleyen günlerde daha da artacağını belirtti.

Durum sanıldığından daha vahim! Biyolojik saldırı mı?

T24’ten Füsun Sarp Nebil’in yazısına göre; Whatsapp üzerinden yayılan bir sesli mesajda, Çin’de tahsilini sürdüren bir tıp öğrencisinin Wuhan’daki salgının sanıldığından ve resmi olarak açıklandığından çok daha büyük olduğunu söylediği aktarılıyor.

Başka bir not daha var; o da şehrin içinden geçen nehirdeki bir yılan cinsinin çok sevilen yemekler arasında olduğu ve bu nehirde bir füze başlığı bulunduğu şeklinde. Özetle bu ses kaydı, virüsün bir biyolojik saldırı olduğunu söylüyor. (1)

Wuhan’ın Çin’in en üretken güneydoğu bölgesinin -yani Çin’in ekonomik güç merkezinin- tam ortasında stratejik bir konumda olan bölgenin, kolayca tasarlanmış hastalık yayılım vektörleri nedeniyle biyolojik saldırı için seçildiği yazılıyor. Bunun da Çin’in ekonomik ve finansal sektörlerini felç etmek isteyen bir Anglo-Amerikan kara operasyonu olduğu iddia ediliyor. (2)

Koronavirüs Çin’in geliştirdiği bir silah mı?

Dany Shoham isimli İsrailli bir biyolojik savaş uzmanının görüşlerine göre; Koronavirüs’ün Çinlilerin kendi biyolojik silah programından üretildiğine dair bilgiler veriyor. Buna göre Radio Free Asia isimli radyo Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde ölümcül virüslerle çalıştığının raporlandığı aktarılıyor. (3)


Koronavirüs belirtileri neler?

Koronavirüs semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor.

MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

Tedavisi var mı?

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

Aşı geliştirmek için çalışılıyor

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden yapılan açıklamada, yeni corona virüsüne karşı bir aşı geliştirilmesi için çalışıldığı bildirildi. Merkeze bağlı Viral Hastalıklar Önleme ve Kontrol Enstitüsü’nün başkanı Xu Wenbo, şuan virüsün izole edildiğini ve üremesiyle ilgili tahlillerin yapıldığını belirtti.

Nasıl yayılıyor?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü yazısında Çin’de başlayarak yayılan koronavirüs benzeri mikropların en çok havaalanları ve uçaklarda barındığından bahsederek, korunmak için yapılması gerekenleri 10 madde ile sıraladı.

Müftüoğlu’nun, “Uçakta virüs kapmamak için 10 öneri” başlıklı yazısında yer verdiği o maddeler şöyle:

  1. Koridorda değil pencere kenarında oturmaya çalışın.
  2. Tuvaletlere yakın koltuklardan uzak durun.
  3. Arkadaki değil öndeki koltukları tercih edin.
  4. Öksüren, aksıran, hapşıran biri varsa maske takmasını isteyin.
  5. Oturduğunuz koltuğun kollarını ve önündeki servis tablasını dezenfektan bir ıslak kâğıt mendil ile dikkatlice temizleyin.
  6. Koltuğunuzun üzerindeki üfleyici havalandırma butonunu çalışır hale getirin.
  7. Hijyenik bir “maske” takmanın size de önemli bir korunma sağlayacağını bilin.
  8. Seyahat süresince elinizi ağzınıza, burnunuza temas ettirmemeye ve temiz tutmaya özen gösterin.
  9. Uzun yolculuklarda bağışıklığınızı azaltabilecek yanlışlardan (alkol, uykusuzluk) uzak durun.
  10. Seyahat öncesinde bağışıklığınıza güç verin: Çiğnenebilir probiyotik tabletler/pellorgonium, kara mürver ve ekinezya özleri, propolis spreyleri ve damlaları, N asetil sistein tabletleri, D vitamini damlaları…

Kaynak:

  1. Washington Post – As families tell of pneumonia-like deaths in Wuhan, some wonder if China virus count is too low
  2. State of the Nation – Wuhan Coronavirus Pandemic Bioengineered: Who’s behind it, why now and why China?
  3. Top-News – New corona virus linked to Chinese biological warfare program!

Corona virüsünde korkutan yeni bulgular!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.