İstanbul’da gerçekleşen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan korkutan açıklamalar… Prof. Dr. Ziyadin Çakır: Normal seyre uygun değil! – Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Endişe verici! – Prof. Dr. Cenk Yaltırak: İnanılmaz bilgiler içeriyor. – Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: 7 büyüklüğündeki depremin alıştırmasıdır!
Uzmanlardan deprem yorumları…
“İnanılmaz bilgiler içeriyor”
Jeofizik uzmanı Prof. Dr. Cenk Yaltırak depremin haritasını paylaşarak, meydana gelen küçük depremlerin ‘inanılmaz bilgiler’ içerdiğini ancak 20 yıldır bu bilgilerin okunmasını sağlayacak altyapının sağlanmadığını ifade etti.
Yaltırak depremin meydana geldiği fayın nispeten daha küçük depremler üreten bir fay olduğunu belirterek konunun gündeme gelmesi açısından önemine dikkat çekti.
Deprem konusunda hükümetlerin ve belediyelerin yeterince önlem almadığını kaydeden Prof. Yaltırak şu ifadeleri kullandı;
• Bu deprem Los Angeles’ta olsaydı semt semt bu depremin nasıl hissedildiği kaydedilmişti, zeminin ve binaların nasıl davrandığına dair bilgiler toplanmıştı. Ama maalesef bizde toplanmadı. Çünkü böyle bir sistem yok.
• Bu depremler inanılmaz bir bilgidir. Bu depremler binaların teker teker etüt edilmesini gereksiz kılardı. 20 yıldır bunu yapmadık.
AFAD’ın ve Kandilli’nin verilerinin sınırlı olduğunu kaydeden Yaltırak, “Bana göre Marmara’nın kıyılarında yüzlerce istasyon olması gerekiyor. Bunların hepsinin kaydedilmesi ve modelleme yapılması gerekiyor” dedi.
“7 büyüklüğündeki depremin alıştırmasıdır”
İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise; “Bu depremle gelecekte aynı konumda 7 ile 10 km derinde olacak M7 ile M7.2’lik depremin alıştırmasıdır” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul depremini değerlendirdi. sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ercan, şunları belirtti:
• Sabah Tekirdağ kolunun batı uçunda 17 tane depremcikle deprem fırtınası oluşmuştu.
• Aynı kolun göbeğinde bu kez 4.8’lik küçük bir deprem oluştu.
• Bu depremle gelecekte aynı konumda 7 ile 10 km derinde olacak M7 ile M7.2’lik depremin alıştırmasıdır.
• 2045’deki ana depremi görünceye dek bu büyüklükte depremlerin olması beklenir. Ardından büyük bir deprem beklemiyorum.
“Bu deprem normal seyre uygun değil”
İTÜ Öğretim Üyesi Profesör Dr. Ziyadin Çakır, “Bugün meydana gelen deprem normal seyre uygun değil. Dikkatli olunmalı. Bu deprem ciddi bir uyarı, büyük depremi tetikleyebilir. Ana fayın üzerinde meydana geldi. Önlemler alınmalı, sonucu çok ciddi bir afet olabilir.” ifadelerini kullandı.
“Endişe verici”
YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise “Bu bölgenin aylar öncesinde canlı olduğunu söylemiştik. Bu depremin büyüklüğünün hasar oluşturması mümkün değil. Depremler sadece kendini hatırlatıyor. Bundan sonra daha büyük deprem olacak demek bir kehanettir ama gelecekte eninde sonunda büyük depremler olacaktır. Bu depremlerde aday bölge üzerinde meydana geldiğinden endişe verici.” açıklamasında bulundu.
Diğer uzmanların açıklamaları için tıklayın