Türkiye’de 14 Şubat ne ifade ediyor? Gerçek aşka, ilk görüşte aşka inanan var mı? Metropoll Araştırma, Sevgililer Günü anketi sonuçlarını açıkladı.
Metropoll anketi: Türkiye’de 14 Şubat ne ifade ediyor?
28 ilden toplam 1926 kişinin katıldığı ankette, “Sevgililer gününü kutluyor musunuz?; Gerçek aşka inanıyor musunuz? İlk görüşte aşka inanıyor musunuz? Evliklik hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorular yöneltildi.
Türkiye’de 14 Şubat ne ifade ediyor?
Ankette katılanların yüzde 38,4’ü 14 Subat’ın Sevgililer Günü olduğunu bildiğini ifade ederken, yüzde 40’lık bir kesim için bu günün özel bir anlamı olmadığı görülüyor.
Soruya cevap verenlerin yüzde 2,2’si Sevgililer Günü’nü bir “para tuzağı” olarak tanımlıyor. Diğer taraftansa yüzde 2,4’lük bir kesim için 14 Şubat özel veya mutlu hissettiren bir gün olarak değerlendiriyor.
Sevgililer Günü’nü sadece yüzde 30,9’luk kesim kutluyor
Türkiye’nin yaklaşık üçte biri Sevgililer Günü’nü kutlarken, yüzde 66,4’ü kutlamıyor. Ankette, 18 – 34 yaş grubu ile üniversite seviyesi ve üzeri eğitim sahibi olanlar arasında Sevgiler Günü’nü kutlama pratiğinin yükseldiği görülüyor.
Gerçek aşka inananların oranı yüzde 50
Ankete katılanların yarısının “gerçek aşka” inandığını belirtirken, yüzde 45’lik bir kesim böyle bir kavrama inanmadığını ifade etti.
“Evet” yanıtını verenler, 18 ve 34 yaş arası gençler arasında yüzde 58’e yakın bir çoğunluk. Benzer şekilde, üniversite ve üzeri eğitimliler arasında yaklaşık yüzde 57’lik bir oranla, gerçek aşka inanlar çoğunlukta.
‘İlk görüşte aşka’ inananların sayısı daha az
Ankette “ilk görüşte aşka” inanıyor musunuz sorusuna ise, yüzde 34,5’lik bir kesim “evet” dedi, yüzde 59,7’lik bir kesim de buna inanmadıklarını belirtti.
Erkeklerin yüzde 36’sı ilk görüşte aşka inanırken, kadınlarda bu oran yüzde 33.
Evli olanların yarısı “görücü usulü veya aile aracılığıyla” tanıştı
Ankete katılanlar arasında evli veya biriyle beraber olanlara “nasıl tanıştınız?” sorusuna yüzde 49’luk kesim “Görücü usulü veya Aile aracılığıyla” yanıtını verdi.
Yüzde 22,4 de bu soruya “Arkadaş çevresi aracılığıyla” derken, iş yerinde tanışanların oranı yüzde 7,9 oldu.
“Sosyal medya/ internet” üzerinden başlayan beraberliklerin daha nadir olduğu ortaya çıkıyor.
Evliliğe nasıl bakıyoruz?
Ankete katılanların yüzde 63’üne yakını, “Evlilik olmazsa olmazdır” fikrine sahip.
Aynı şekilde, “Günümüzde evlilik çok da şart değildir” ifadesine, “Katılmıyorum” yanıtı verenler de yaklaşık yüzde 62 oranında.
“Çiftler evlenmeden beraber yaşayabilir” ifadesine katılmadığını söyleyenler yaklaşık yüzde 72 seviyesinde.
Ayrıca geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen “Bekarlık vergisi” fikrine karşı çıkanlar da, yüzde 81,3’lük bir çoğunluk; bekarlığı vergilendirmeyi destekleyenler ise yüzde 7,6’da kalıyor.
Türkiye’de kadınlar 24,8, erkekler ise 27,8 yaşında evleniyor
TÜİK, ilk evlilik yaşı ortalamasına ilişkin en son 2018 verilerine göre kadınlarda ilk evlilik ortalama 24,8 yaşında olurken, erkeklerde ise 27,8 olarak kayda geçti.
Bu veriler ışığında Türkiye’de erkeklerin kadınlardan ortalama 3 yıl daha geç evlendiğini söylemek mümkün. Ancak ortalamanın 30’dan düşük olması, ilk evliliklerin çoğunun 30 yaşından önce yapıldığı anlamına geliyor.
Beykoz Üniversitesi gençlerin aşka bakışı araştırması
Beykoz Üniversitesi’nin 14 Şubat Sevgililer Günü için yaptığı geleneksel “Aşk” anketi sonuçlandı. “Gençlerin Aşka Bakışı 2020” anketi kapsamında 1.152 üniversite öğrencisine aşka bakışları soruldu.
Gençlerin yüzde 41.2’sine göre aşk, “sevgi ve saygı” iken, yüzde 36.6’sına göre aşk için yapılabilecek en büyük çılgınlık “tüm imkanlarından vazgeçmek” oldu. Ankete göre gençlerin en beğendiği aşk dizisi son dönemin en beğenilen yapımlarından Afili Aşk olurken, en beğenilen aşk filmi ise Mucize 2: Aşk… Gençler, dizilerdeki en beğendikleri aşk sahnesini Mucize Doktor dizisinde Ali ve Nazlı’nın birbirlerine dokunmadan dans ettikleri sahne olarak ifade ettiler.
Aşka yüklenen anlam değişti
Ankete katılan gençlerin yüzde 47.5’i ilk aşklarını 16 yaşın altındayken yaşarken, şu anda birine aşık olduğunu ifade eden gençlerin oranı yüzde 38.4 oldu. Gençlerin Aşka Bakışı 2020 Anketi Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz önderliğinde gerçekleştirildi.
Anketi değerlendiren Prof. Dr. Nüket Güz, söz konusu anketi geçmiş yıllarda da gerçekleştirdiğini hatırlatarak; “Bu araştırmayı ilk olarak 2006 yılında Doç. Dr. Seher Er ile birlikte yaptık. 2006 yılında gençler aşkın anlamını yüzde 12 oranında “sevmek”, yüzde 6 oranında “tarifsiz duygu”, yüzde 5 oranında “tutku”, yüzde 3 oranında “acı – tatlı, yüzde 1 oranında “güven – para” olarak tarif ederken, 2020 yılında gençlerin 41.2’sine göre aşk, “sevgi ve saygı”, yüzde 27.3’üne göre dünyanın en tatlı mutluluğu; yüzde 12.1’ine göre ise zamanın durması” diyor.
Aşklarını yüz yüze ifade ediyorlar
Prof. Dr. Güz, 2006 yılında gençlerin sevdiklerine ilan – ı aşk etmek için yüzde 67 oranında “söz”ü yani yüz yüze iletişimi tercih ettiğini söylerken, “2020 yılında da gençlerin yüzde 35.1’i aşık olduğu kişiye hislerini yüz yüze ifade edeceğini belirtiyor. Güz, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu noktada ilginç olan şu: 2016 yılında gençler, hislerini yüzde 25 oranında telefon aracılığıyla iletmeyi tercih ederken, 2017 yılında yeniden 11 yıl öncesinin tercihlerine dönülerek aracılı iletişim yüzde 14.2 ile en düşük yoğunluklu seçenek olmuş. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında ise aracılı iletişim tercih edilen bir seçenek değil. Gençler hislerini yüz yüze iletemiyorlarsa, davranışlarıyla belli etmeyi ya da “itiraf etmeyip içlerinde yaşamayı” tercih ediyorlar.”
“Kalbim yerinden çıkacak gibi atıyor”
Gençlere göre aşk, en iyi kalpte hissediliyor. Ankete katılan gençlerin yüzde 34.5’i aşık olduğunu kalp çarpıntısından anladığını belirtiyorlar. Gençler “Onu görünce kalbim yerinden çıkacak gibi atıyor” diye bu durumu ifade ediyorlar.
Aşık olan gençlerin yüzde 16.1’i uyku uyuyamadığını ve sürekli onu düşündüklerini anlatıyorlar. “Gençlerin Aşka Bakışı 2020” konulu ankete göre, gençlerin yüzde 26.7’si aşık oldukları kişiye “aşkım” diye hitap ettiklerini söylerken, “sevgilim” diyenlerin oranı ise yüzde 18.7.
Gençlerin yüzde 36.2’sine göre, aşk için yapılabilecek en büyük çılgınlık, tüm imkanlarından vazgeçmek. Aşık oldukları kişi ile bir çılgınlık yaparak gizlice evlenebileceklerini söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 26.1.
En beğenilen aşk dizisi: Afili Aşk
“Gençlerin Aşka Bakışı 2020” konulu anketi, üniversite gençliğinin televizyon ve sosyal medyadaki aşk beğenilerini de ortaya koydu. Beykoz Üniversitesi öğrencilerinin en beğendiği aşk dizisi yüzde 19.5 oy oranıyla son dönemin sevilen dizisi Afili Aşk olurken, en beğenilen aşık çift yüzde 18.5 oranıyla dizinin karakterleri Ayşe ve Kerem oldu.
Ferhat ile Şirin yüzde 11.9 oranıyla en beğenilen ikinci dizi olurken, dizinin karakterleri Banu ve Ferhat da yine yüzde 13 oranıyla dizlerde en beğenilen aşık çiftler arasında ikinci sırada yer aldı.
En beğenilen aşk sahnesi: Nazlı ile Ali’nin Dansı
Gençlerin dizilerde en beğendiği aşk sahnesi ise Mucize Doktor dizisinde Ali ve Nazlı’nın birbirlerine dokunmadan dans ettikleri sahne oldu. Gençlere açık uçlu olarak sorulan bu soruya yüzde 27 oranında Mucize Doktor dizisindeki Nazlı ile Ali’nin dansı yanıtı verildi.
Bir aşk dizisi olmamasına karşın verilen bu yanıt, gençlerin aşka olan naif bakış açısını göstermesi bakımından önem taşıyor.
Sosyal medyada en beğenilen çift: Pelin – Anıl Altan
Anket sonuçlarına göre sosyal medyada en çok beğenilen aşık çift, Pelin – Anıl Altan çifti olurken, Arzum Onan – Mehmet Aslantuğ ise oyların yüzde 21.6’sını alarak ikinci sırada yer aldı. Fahriye Evcen – Burak Özçivit çifti ise oyların yüzde 20’sini alarak en beğenilen üçüncü çift oldu.
En beğenilen aşk şarkıları: Emircan İğrek “Nalan” ve Zeynep Bastık “Felaket”
Gençlerin en beğendiği aşk şarkısında Emircan İğrek’in “Nalan” ve Zeynep Bastık’ın “Felaket”şarkıları yüzde 17.8 ve yüzde 17.0 oranlarıyla birinciliği paylaşırken, Yalın’ın seslendirdiği “Deva Bize Sevişler” parçası yüzde 9.6 ile ikinciliğe yerleşti.
En beğenilen aşk filmi: Mucize: Aşk 2
Üniversite gençlerinin en beğendiği aşk filmi yüzde 33’lük tercih oranıyla, başrollerini Mert Turak ve Biran Damla Yılmaz’ın paylaştığı Mucize Aşk:2 oldu. Başrollerini Murat Boz ve Seda Bakan’ın paylaştığı Öldür Beni Sevgilim ise yüzde 20.4 oranla ikinci sırada yer aldı.
En beğenilen aşk şiiri: “Lavinia”
Üniversiteli gençlerin en beğendiği aşk şiiri bu yıl da yüzde 32.0’lık oy oranıyla Özdemir Asaf’ın “Lavinia” isimli şiiri olurken, Cemal Süreya‘nın Piyale şiiri ise yüzde 18.8 oranında oy alarak ikinci sırada yer aldı.
“Hiçbir şeyden vazgeçmem!”
Beykoz Üniversitesi’nin “Gençlerin Aşka Bakışı 2020” anket çalışması sonuçlarına göre gençler, aşık oldukları kişi için sahip oldukları hiçbir şeyden vazgeçmek istemiyorlar. Ankete katılan gençlere aşık oldukları kişi için ailelerinden mi, paradan mı yoksa okul ya da işlerinden mi vazgeçecekleri sorulduğunda, gençlerin yüzde 51.9’u hiçbirinden vazgeçmeyeceklerini, yüzde 23.7’si ise paradan vazgeçebileceklerini belirttiler.
En güzel armağan ne?
Ankete katılan gençlerin yüzde 35.8’ine göre aşık oldukları kişiye verilebilecek en güzel armağan, el emeği bir ürün. Ankete katılan gençlerin yüzde 24.8’i, aşık olunan kişiye verilebilecek en güzel armağanın “kitap” olduğunu düşünürken, mücevher ise verilebilecek en güzel armağanlar arasında yüzde 8’lik oranla üçüncü sırada yer aldı.
Gençlere göre aşkın simgesi…
Gençlere sorulan “Sizce aşkın simgesi nedir?” sorusuna verilen yanıtlar genellikle “kalp” oldu. Ayrıca gençler bu soruya, kırmızı, toprak kokusu, gökkuşağı, kelebek, su ve sevgilim yanıtlarını da verdi.
Künye: Beykoz Üniversitesi – İnternet ortamında gerçekleştirilen ankete 17 – 27 yaş arasındaki 1.152 üniversite öğrencisi katıldı. Katılımcıların yüzde 48.9’u kadın, yüzde 44.7’si erkek ve yüzde 6.3’ü LGBTİ bireylerden oluştu. Ankete katılanlar bu çalışmayı, “tüm cinsiyetlere karşı saygılı” olarak nitelendirdi.