ECDC’den korkutan açıklama: Corona salgını yaz aylarında bitmeyecek!

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) corona salgını ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı: Sanıldığı gibi yaz aylarında bitmeyecek! Nisan ayının ortasında Avrupa’da yoğun bakım ünitelerinde yer kalmayacak ve virüs daha hızlı yayılacak.

ECDC den korkutan açıklama: Corona salgını yaz aylarında bitmeyecek!

ECDC’den korkutan açıklama: Corona salgını yaz aylarında bitmeyecek!

ECDC’den yapılan açıklamada; beklentinin aksine corona virüsü salgınının yaz aylarında ortadan kaybolmasının beklenmediği belirtildi.


Reuters’ta yer alan habere göre; Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), yaz aylarında corona virüsünün yayılmasının duracağı iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

Merkez tarafından yapılan açıklamada, corona virüsünün yayılmasına karşı hızlı davranmadıkça, özellikle Avrupa ülkelerinde Nisan ayının ortasına kadar yoğun bakım ünitelerinde yer kalmayacağı ve virüsün daha hızlı yayılacağı ifade edildi.

Merkez, virüsün sıcak ve nemli koşullarda daha az tehlikeli olmadığını belirterek, yaz aylarında virüsün etkisini kaybedeceğine ilişkin hiçbir bilimsel veri olmadığını duyurdu.

Öte yandan ECDC’nin raporunda virüsün, Singapur gibi yüksek nemli tropik yerlerde daha hızlı yayıldığı belirtildi.

ECDC, enfekte bireylerin izolasyonuna önem verilmesini, iş yerlerindeki çalışmaların ve okullardaki eğitimin ertelenmesinin, virüsün yayılmasına karşı önemli önlemler olduğunu vurguladı.

CDC’den uyarı: Corona virüsü yüzeylerde beklenenden çok daha uzun yaşıyor!

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yeni tip corona virüs (Covid-19) yüzeylerde, daha önce açıklanandan çok daha uzun süre yaşayabildiğine dikkati çekti. Japonya ve California’daki yolcu gemilerinde, tahliyeden 17 gün sonra bile kabinlerde virüsün izine rastlandığını bildirdi.

CDC’nin yeni raporunda, daha önce yüzeylerde 3 gün yaşadığı tahmin edilen virüsün, bundan beş kat daha uzun süre canlı kaldığı belirtildi.

Raporda, Japonya’nın Yokohama kenti açıklarında karantina süresi dolduktan sonra yolcuların tahliye edildiği gemide, 17 gün sonra kabinlerde koronavirüs izlerine rastlandığı kaydedildi.


Uzmanlar, Japonya’daki Diamond Princess ve California’daki Grand Princess yolcu gemilerinde, tahliyelerden 17 gün sonra dahi, virüsü kapan ve hastalık belirtisi gösteren ile belirti göstermeyen yolcuların odalarında koronavirüs izleri buldu.

Kartonda 24 saat, plastik yüzeyde ise 2-3 gün tehlike saçıyor!

Corona virüsünün ortaya çıkmasıyla beraber birçok kişi virüsten korunmanın yollarını araştırıyor. Merak edilen bir başka soru da corona virüsün yüzeylerde ne kadar süre yaşadığı…

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip corona virüsün yapıştığı yüzeye göre ömrünün değiştiği, ayrıca havada da birkaç saat yaşadığı ortaya çıktı. Hapşırıkla birlikte yayılan damlacıklar üç saate kadar havada asılı kalıyor. Kartonda 24 saat, plastik yüzeyde iki-üç gün tehlike saçıyor.

3 saate kadar havada kalabiliyor!

Amerikan New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan [1-2] araştırmaya göre COVID-19, bakır yüzeylerde dört saate, plastik ve çelikte iki-üç güne, karton üzerinde de 24 saate kadar yaşıyor. Ayrıca insan hapşırdığında aerosol gibi havaya yayılan damlacıklar da üç saate kadar havada kalabiliyor.

Bu da hastalığın niye bu kadar bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. ABD’de yapılan kapsamlı araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, UCLA ile Princeton Üniversitesi uzmanları tarafından yürütüldü. Uzmanlar, enfekte olmuş bir kişiden aldıkları COVID-19 virüsünü gündelik hayatta kullanılan çeşitli yüzeylere aktararak dayanma süresini ölçtü.

Başlıca önlemler

Araştırmacılar, bu çalışma sonucunda genel olarak COVID-19 virüsünden korunmak için yapılan uyarıları teyit etti. Buna göre hastalığın bulaştığı kişilerle temas edilmemeli. Göz, burun ve ağza dokunulmamalı. Öksürürken mendille ağız kapatılmalı. Daha sonra bu mendil çöpe atılmalı. Sıkça dokunulan yüzeyler ev temizliğinde kullanılan malzemelerle temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.

DSÖ’den ibuprofen uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs şüphesi bulunan kişilerin ibuprofen yerine parasetamol kullanmasını önerdi. DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade ederken, doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ibuprofen yerine parasetamolü tercih edebileceğini belirtti.

Bununla beraber Lindmeier, parasetamol kullanımında ise kesinlikle önerilen doza uyulması gerektiğinin altını çizdi ve doz aşımının karaciğer için tehlikeli olduğunu söyledi.

Grip, soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklara karşı kullanılan ibrufen etken maddeli ilaç, Nurofen ve Advil gibi iltihap sökücü ilaç markaları adı altında satılıyor. Bu arada Nurofen’in İngiliz üreticisi Reckitt Benckiser’in sözcüsü; “İbuprofen’in reçetesiz kullanımı ile COVID-19’un ağır seyretmesi arasında kanıtlanmış herhangi bir bilimsel kanıt olduğuna inanmıyoruz” dedi. Sözcü, DSÖ ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile yakın işbirliğini sürdürdüklerini ve gelişmeler konusunda bilgi vereceklerini de kaydetti.


Kaynak: 

  1. John Hopkins University. Hub.jhu.edu. “How long can the virus that causes Covid-19 live on surfaces?” (March 20, 2020). https://hub.jhu.edu/2020/03/20/sars-cov-2-survive-on-surfaces/
  2. The New England Journal of Medicine. Massachusetts Medical Society. “Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1” (March 17, 2020). https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

Koronavirüs hakkında bilinmesi gerekenler: Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu yanıtladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.