İbuprofen ilaçlar corona etkilerini kötüleştiriyor mu? Parasetamol mu almalı?

Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘ibuprofen’ uyarısı: COVID-19 şüphesi bulunan kişiler ibuprofen kullanmamalı. İbuprofen ile aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın seyrini kötüleştirebildiğinden şüpheleniliyor.

İbuprofen ilaçlar corona etkilerini kötüleştiriyor mu? Parasetamol mu almalı?

İbuprofen ilaçlar corona etkilerini kötüleştiriyor mu? Parasetamol mu almalı?

Avrupa’da Corona virüsünün hızla yayıldığı ülkelerden Fransa’da doktorlar, salgınla mücadelede Parasetamol içeren ilaçların kullanılmasını tavsiye etti. Fransa Sağlık Bakanı da Ibuprofen türü ilaçların hastalığı kötüleştirebileceğini belirtti.


Ateş düşürücü ilaçların kullanımı önerilmiyor:

Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar (NSAID’ler); ateş düşürücü, ağır kesici ve kan pıhtılarını engellemek için kullanılan bir grup ilaç. Bu ilaçların çoğu, ülke çapında reçetesiz satılıyor ve aktarılan belirtilere karşı insanlar günlük olarak bu ilaçları kullanıyorlar.

Corona virüsünün neden olduğu hastalık, standart gribe benzer belirtiler gösterdiği için COVID-19 olan insanlar baş ağrılarını azaltmak ya da ateşlerini düşürmek için NSAID türü ilaçlar kullanabiliyorlar. Bununla birlikte Fransız doktorlar, COVID-19 tedavisinde NSAID kullanılmasının hastanın durumunu kötüleştirebileceğini belirtiyorlar.

Fransa Sağlık Bakanı: Ibuprofen yerine Parasetamol içeren ilaçlar ateş düşürücü olarak kullanılmalı

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran da bir tweet atarak insanların potansiyel olarak COVID-19’a sahip olmaları durumunda belirtileri NSAID’lerle engellemeye çalışmamaları gerektiğini söyledi. Bakan, Ibuprofen yerine Parasetamol içeren ilaçların ateş düşürücü olarak kullanılmasını tavsiye etti.

Bu ilaçlar, Corona virüsüyle enfekte olmuş vücudun doğal tepkisi olarak gelişen iltihap yaratıcı tepkiyi engellemeye çalışmıyor. İltihabın ve ateşin engellenmesi, hastalığın şiddetinin maskelenmesine ve bağışıklık sistemimizin virüsle mücadeledeki kapasitesinin azalmasına neden olabilir.

Parasetamol aynı zamanda baş ağrısı gibi ağrıları da iltihap yaratma sürecini engellemeden azaltıyor. Bununla birlikte her tür ilaçta olduğu gibi Parasetamol’ün de suistimal edilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Fransız doktorlar bu keşfi yoğun bakıma alınan hastalarda yapmış. Özellikle hastalığı şiddetli geçiren genç hastalarda yüksek dozlarda NSAID alımı görülmüş. COVID-19’un şiddetli biçimlerini geçiren hastaların daha çok NSAID alıp almadığıysa bilinmiyor. Toulouse Hastanesi’nin Farmakoloji Bölüm Başkanı Jean-Louis Montastruc, ateş veya enfeksyion durumunda iltihap önleyici ilaçların komplikasyon riskini yükselttiğini söyledi.


Fransız hükûmeti ocak ayında da Parasetamol ve Ibuprofen içerikli ağrı kesicilerin risk yaratacağı durumlarda hastaların eczacılara danışması gerektiğine hükmetmişti.

Dünya Sağlık Örgütü: Covid-19 şüphesi bulunanlar Ibuprofen içerikli ilaçları kullanmamalı!

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklama da Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran’ın açıklamasını destekler nitelikte.

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, koronavirüse benzer semptomlara sahip olan kişilerin doktora danışmadan ibuprofen grubundaki ilaçları kullanmamasını önerildi.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Christian Lindmeier, Cenevre’de gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Hala daha fazla somut kanıta ihtiyaçları olduğunu belirten Lindmeier “Bu süre zarfında belirtileri gösteren kişilerin doktora danışmalarını, doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ise ibuprofen yerine paracetamolü tercih etmelerini önerdiklerini” belirtti.

Lindmeier paracetamol kullanımının da dozunun aşılmaması gerektiğini ve kesinlikle önerilen doza uyulması gerektiğinin altını çizdi. Lindmeier, doz aşımının karaciğer için tehlikeli olduğunu da tekrar vurguladı.

Reading Üniversitesi’nden Prof. Parastou Donyai: “Bir solunum yolu enfeksiyonu sırasında ibuprofen kullanımının hastalığın kötüleşmesine veya diğer komplikasyonlara yol açabileceğini gösteren birçok çalışma var.” (Güncelleme: 18 Mart 2020)


Kaynaklar:

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.