Dolar TL 6.90’ı aştı! Corona salgını belirsizliği tetikleyici!

Haftaya 6.80 lira seviyelerinden başlayan Dolar TL kuru gün içinde 6.90 lirayı aşarak Ağustos 2018’den sonraki en yüksek seviyelerine ulaştı!

dolar tl 6.90 usd try corona salgını

Dolar TL 6.90’ı aştı! Corona salgını belirsizliği tetikleyici!

Döviz kurlarındaki yukarı yönlü trend sürüyor. Güne 6.80 lira seviyelerinden başlayan dolar gün içinde 6.90 lirayı aşarak Ağustos 2018’den sonraki en yüksek seviyelerinde olmaya devam etti.


Dünya’nın aktardığı habere göre analistler, son dönemde gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en zayıf performanslardan birini sergileyen Türk Lirası’nda satış baskısının henüz Amerikan Merkez Bankası (Fed), IMF veya başka bir uluslararası kurum ile swap hattının açılmamış olmasına bağlıyor.

Dış finansman tarafında TL’nin istediği desteği henüz bulamamış olması doların rekor değerlere çıkmasına neden oluyor.

Salgın belirsizliği de tetikleyici

Corona salgınına karşı tüm hükümetlerin Türkiye dahil merkez bankaları aracılığıyla birçok tedbir açıklamasına rağmen salgının yaratacağı hasar ve ne zaman biteceğine yönelik belirsizlik TL’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan para birimlerinden çıkışı tetiklemeye devam ediyor.

Reuters’e konuşan bir analist, dış finansman ihtiyacına dikkat çekerek, “Türkiye’nin henüz dış finansmanını garanti altına alamamış olması ve önümüzdeki döneme ilişkin endişeler TL’de önemli bir baskı unsuru. Birçok analist dış finansman bulunamaması halinde piyasa koşulları içinde kabul görmeyen adımlar atılabileceğine yönelik endişe var” dedi.

Vatandaş gelir kaybı nedeniyle tedirgin!

Türkiye daha fazla finansman arayışındayken, evlerde temizlik için çalışanlar başta olmak üzere günlük ücret karşılığında çalışan birçok kişi, corona salgını nedeniyle işten çıkarılanları desteklemek için oluşturulan finansal güvenlik programının dışında kalma riskiyle karşı karşıya.

Türkiye’de corona virüsü vaka sayısı 65,111’e ulaştı, toplam ölüm sayısı 1,403 oldu. Bu artış işletmeleri milyonlarca sözleşmeli personele ücretsiz izne çıkarmaya veya işten çıkarmaya zorlayan çeşitli kısıtlama adımlarını tetikledi.

Dünya genelinde yaşanan ve Türkiye’yi de etkileyen corona salgını nedeniyle işten çıkarmaların üç ay yasaklanmasına ve bu sürede oluşacak gelir kaybının bir kısmının daha İşsizlik Sigortası Fonu’ndan teminini öngören kanun teklifi, işdünyasının görüşünün ardından bu hafta TBMM gündemine gelecek.

Buna göre işveren isterse işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek ancak bu durumda işçiye günlük 39 lira ödenecek. Ayrıca 15 Mart’tan sonra ücretsiz izne çıkarılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere de aynı miktarda ödeme yapılacak. Bu giderler İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Ancak ev temizliği yapan kişiler, berberler küçük perakendeciler ve otobüs şoförleri gibi ücretlerini nakit olarak elden alan yüz binlerce kişi çoğunlukla bu kanun teklifinin kapsamının dışında kalıyor. CHP kapsam dışı kalan kişilerin 2 milyona ulaşabileceğini belirtiyor.

Yetkililer daha fazla kesimi kapsayacak düzenlemelerin de çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, bir diğer taraftan ise finansman zorlaşırken eldeki nakit de azalıyor.

Merkez Bankası net uluslararası rezervleri 27 milyar dolara geriledi

Türkiye’nin bu yıl vadesi gelen yaklaşık 170 milyar dolar olan yüksek dış borcu bulunuyor ve TCMB’nin net uluslararası rezervleri 11 ayın en düşüğü olan 27 milyar dolara geriledi.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi TRGV5YUSAC=MG 2008-2009 finansal krizinden bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, siyasi gerekçelerle Uluslararası Para Fonu’na (IMF) gidilmesini reddettiği için geçici tedbir olarak IMF kredisi bile bir seçenek değil.


Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, “Şiddetli ödemeler dengesi krizi riski, corona salgını nedeniyle arttı, bu sermaye çıkışlarındaki hızlanma ve döviz rezervlerindeki düşüşte görülebilir” dedi.

Moodys finansman bulunamaması ve salgının yılın ilerleyen günlerinde devam etmesi halinde, en kötü senaryoda bazı borçların çevrilememesi ve 2018 kur krizinin tekrarlanmasını öngörüyor.

Moody’s ve birçok finansal analiste göre, işlerin daha da kötüye gitmesi durumunda olası sermaye kontrolleri ile yerel halkın elindeki yaklaşık 200 milyar dolarlık döviz mevduatlarından bazılarına başvurmak son seçenek olarak gündeme gelebilir.

Ücretsiz izin maaşı aylık 1177 TL

Hükümet, 2 milyon kişi adına şirketlerin kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu, bunun dışında işsizlik maaşı uygulaması ve günlük 39 TL ödeme olduğunu belirtirken, yaklaşık 4.4 milyon düşük gelirli ailenin de 1,000 TL nakit alacağını söyledi.

Bu rakam, destek programı kapsamında işletmeler tarafından istihdam edilen günlük işçileri kapsayacak, ancak mevcut kısıtlamalar nedeniyle evde kalmaya zorlanmak yerine evde kalmaları önerilen kişilerin çoğunu kapsamıyor.

“Her şeye başvurdum, ancak henüz hiçbir şey alamadım”

Ankara’da evlere temizliğe giden üç haftadır çalışmayan 39 yaşındaki Kamile, “Televizyonda gördüğüm her şeye başvurdum ancak henüz hiçbir şey almadım” diyor. Kamile, “Müşterilerin dairelerinde virüse yakalanmaktan korkuyorum ve onlar benden virüs bulaşmasından korkuyorlar. Sürekli ailemden ve arkadaşlarımdan borç alıyorum” dedi.

Corona salgını etkilerini sınırlamak için tahvil alımlarını artıracağını açıklayan TCMB’nin 30 Mart’tan beri alımları nominal 19.3 milyar TL, piyasa değeri olarak 25.4 milyar TL’ye ulaştı.

Piyasa değeri açısından 25 milyar TL’yi aşan bu alımın çoğunu İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki Hazine tahvilleri kaynaklı Piyasa Yapıcı bankalar aracılığıyla yapılan alımlar oluşturdu.

TCMB piyasada milyarlarca dolar harcayarak istikrarı sağlamaya çalışırken, etkili para basımı devam edecek ve bu da TL üzerinde baskı oluşturacak.

Nakit azalmasına çözüm arayışı devam ederken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 13 Nisan’da Türk bankalarının yabancı bankalar ile yaptıkları Dolar TL para takası işlemlerin hacmini tekrar kısıtlama kararı almıştı. Türk Lirası alım yönünde yapılan işlemlerin özkaynaklara oranı %1’e indirildi. ABD ile swap imkanı için halen temasta olduğunu belirten yetkililer 10 Nisan’da IMF dışında diğer tüm finansman imkanlarına sıcak bakıldığını ifade etmişlerdi.

Reuters’da 10 Nisan’da yayımlanan bir haberde yetkililer IMF’nin içerisinde yer aldığı finansman yollarının “bir seçenecek olmadığını”, Fed swap hattı için temasta olduklarını, Dünya Bankası ve G20 kapsamı başta olmak üzere diğer ticaret ortaklarıyla da finansman için görüşmeler yaptıklarını belirttiler.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Bu yıl dışarıya ödeyeceğimiz dış borç 172 milyar dolar, 9 Nisan itibariyle Merkez Bankasının kasasındaki net rezervlerde 16 milyar dolar. İşte bu nedenle kasayı boşaltmış olan, dövizleri tüketmiş olan saray iktidarı, Fed başta olmak üzere, pek çok gelişmiş ülke merkez bankasının kapısını çalıp SWAP anlaşmaları yapmaya uğraşıyor. Aslında bu iflasın ilanıdır. Maalesef bir kere daha, borç alan emir alacaktır” sözleriyle süreci eleştirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Pazartesi günü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada; Türkiye’nin bu sancılı dönemi başarıyla geride bırakacak ekonomik altyapıya sahip bir ülke olduğunu ve “her bir vatandaşının ihtiyacını” karşılayabilecek güce sahip olduğunu belirtmişti. (Reuters)

IMF’den Türkiye için yüzde 5 küçülme, yüzde 17,2 işsizlik tahmini!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.