ABD’de George Floyd protestoları: Son görüntüler

ABD son yılların en büyük siyasi ve toplumsal krizini yaşıyor. George Floyd adlı Afroamerikalının polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler birçok kente sıçradı. Pentagon ordunun alarm durumuna alındığını açıkladı. Birçok şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Trump, göstericilerin Beyaz Saray çitlerini yıkmaları durumunda ‘en zalim köpeklerle ve en korkutucu silahlarla karşılanacak’ ifadelerini kullandı.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler
SON VIDEO GÖRÜNTÜLERİ AŞAĞIDA – ABD’de George Floyd protestoları: Son görüntüler

ABD’de George Floyd protestoları: Son görüntüler

Geçen hafta Minenapolis’te gözaltına alındığı sırada bir polis memurunun boğazına diziyle baskı yapması sonucu ölen 46 yaşındaki Afro-Amerikan George Floyd’un ölümü ülke gündemini değiştirdi.


George Floyd’un “Nefes alamıyorum” feryadı, polis şiddetini gündeme taşıdı

46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı.

Floyd’un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Eyalette acil durum ilan eden Vali Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini açıklamıştı.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

Bir haftadır devam eden gösteriler bugün ülke genelinde de şiddetli protesto gösterilerine sahne oldu. Yüzüstü yerde kelepçeli olarak yatarken bir polis memurunun boğazına bastırdığı Floyd’un ölümü sonrasında başlayan gösterilerde, “Nefes alamıyorum” sloganları atıldı.

Trump: Göstericiler Beyaz Saray’daki çitleri yıkmaları durumunda en zalim köpeklerle ve en korkutucu silahlarla karşılanacak

ABD’deki güvenlik güçleri protestoculara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etti. ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray dışındaki çitleri yıkmaları durumunda göstericilerin, “En zalim köpeklerle ve en korkutucu silahlarla” karşılaşacağını söyledi.

beyaz saray

Trump: Şiddet olaylarına Antifa ve diğer radikal sol gruplar liderlik ediyor

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin birçok kentinde düzenlenen protesto gösterilerini eleştirdi ve olayların arkasında Antifa ve diğer radikal sol grupların olduğunu öne sürdü.

Trump, “Şiddet olaylarına ve vandallığa, masumları terörize eden, istihdamı yok eden, işletmelere zarar veren ve binaları kundaklayan Antifa ve diğer radikal sol gruplar liderlik ediyor” dedi.

Antifa (Anti-faşist ya da Anti-faşist hareketin kısaltması) sol eğilimli olarak nitelendirilebilecek bir hareket. Pek çok üyesi ırkçılık ve cinsiyetçiliğin her türüne ve Trump’ın canlandırdığını söyledikleri milliyetçilik, göçmen karşıtlığı ve Müslüman karşıtlığına güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.

Ancak Antifa daha çok sol politikaları desteklemek yerine aşırı sağcı ideolojiyle mücadele etmeye odaklanıyor. Antifa mala zarar verme ve bazen fiziksel şiddet olmak üzere militanca protesto yöntemlerine yönelebiliyor.

Trump, daha önce yaptığı başka açıklamalarda da Antifa’yı eleştirmişti. Ağustos 2018’deki bir açıklamasında Trump, ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Kongre’de çoğunluğu kaybetmesi halinde şiddet olaylarının artacağını söylemiş ve Antifa’yı “şiddet dolu insanlar” olarak nitelendirmişti.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez

Minnesota Ulusal Muhafızları da uzun bir aradan sonra aktif hale getirildi.

Minneapolis ve St. Paul’de üst üste gösterilerin kundaklama, vandallık ve yağmaya dönmesinin ardından Minnesota Ulusal Muhafızları, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez aktif hale getirildi.

Minnesota Valisi Tim Walz, “Bu karar gerekliydi çünkü dışarıda Floy’un ölümünü bahane ederek yağma yapan insanlar var. Biz saldırı altındayız ve düzen sağlanmalı” dedi.


ABD George Floyd protestoları son görüntüler

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

ABD’nin en az 16 farklı eyaletindeki çeşitli şehirlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve ulusal muhafızlar göreve çağrıldı.

• 30’dan fazla eyalette de olaylar yaşanıyor. Pek çok şehirde yağma ve kundaklama olayları da yaşanıyor. Ulusal muhafızlar hazırlık halinde, ABD Ordusu’nun askeri polis birimi de görevlendirme ihtimaline karşı hazırlanıyor.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

• Ülke genelindeki gösterilerin durdurulamaması halinde ABD Başkanı Donald Trump’ın ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmeye hazırlandığı ve bu konuda üst düzey siyasi ve askeri yetkililerle görüştüğü belirtiliyor.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

• Yaşanan olayların ardından birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı şehirler arasında Atlanta, Los Angeles, Philadelphia, Denver, Cincinnati, Portland, Oregon, Lousville ve Kentucky de yer aldı.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

• Başta Los Angeles, ve Miami olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri düzenlenirken, zaman zaman polisle çatışmalar oldu.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

• Dün Dallas, Chicago, Seattle, Salt Lake City ve Cleveland’da da gösteriler devam etti.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

• Chicago polisi, tüm halkın sokakları terk etmesini aksi halde sokaktakilerin tutuklanacaklarını duyurdu.

ABD George Floyd protestoları son görüntüler

• Atlanta’da ulusal muhafızlar göreve çağrıldı ve olağanüstü hal ilan edildi.

• Seattle’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

• Salt Lake City ve Cleveland şehirlerinde ulusal muhafızlar göreve çağrıldı.

• Teksas Austin’de ulusal muhafızlar göreve çağrıldı.

• Miami şehrinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

• Bugün flaş bir açıklama da San Francisco valisinden geldi. San Francisco Valisi London Breed, saat 05:00 itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Breed, Ulusal Muhafızlar’ın da göreve hazır bir şekilde beklediğini açıkladı.

• Öte yandan Pentagon dün yapılan açıklamada, ordunun dört saat boyunca alarm durumuna alındığını açıkladı. Pentagon, Minnesota valisinin talep etmesi durumunda ordunun, barışı sağlamak için bölgeye gönderilebileceğini duyurdu. Ohio Missouri, Wisconsin ve Tennessee valileri de Ulusal Muhafızları aktif hale getirdi.

CNN genel merkezinde gösteriler şiddete dönüştü

Atlanta kentinde bulunan Amerikan CNN kanalının merkez binası önünde toplanan yüzlerce gösterici polisle karşı karşıya gelirken, bazı göstericiler binanın girişindeki camları kırdı.


Polisin göz yaşartıcı gazla karşılık verdiği göstericilerden bazıları binanın içine girmeye çalışırken gözaltına alındı. Polisle göstericiler arasındaki çatışma anları CNN tarafından uzun süre canlı olarak yayımlandı.

İşte ABD’deki gösterilerden son görüntüler:

Astroloji: Haziran 2020 aylık burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.