Almanya’da futbola dönüşte Karton Taraftarlar projesi

Corona salgınında futbola dönüşte en ilgi çekici projelerden biri Karton Taraftarlar Projesi (Cardboard Fans) oldu. Borussia Mönchengladbach takımı taraftarları 19 Euro veya 20 Dolar karşılığında Borussia-Park Stadyumu koltuklarına maç esnasında resimlerinin olduğu bir karton satın alabiliyor.

Almanya bundesliga futbola dönüşte Karton Taraftarlar projesi

Futbola dönüşte Karton Taraftarlar projesi

Futbol oyununun ve enstrümanlarının, geçmişten günümüze, her kültürde ve medeniyetde ve siyasal ve ekonomik sistemler içerisinde, farklı şekillerde ve görünümlerde farklı anlamlarda karşımıza çıkacağını 2010 Dünya kupasına damgasını vuran Vuvuzela ve Jabulani örneğinde anlatmıştık.


Futbolun hem tarihsel kökenlerin ve kültürlerin yansıması olarak hem de bilim ve teknoloji ile birlikte pazar ekonomisini göstergesi olarak, 2010 Dünya Futbol Şampiyonasında farklı ürünlerin ve motiflerin görünümünde önemli ipuçları bulunduğunu, 2010 Dünya Kupasında ön plana çıkan iki motif “Vuvuzela ve Jabulani“yi futbolun sosyo-ekonomik ve kültürel boyutunu tüm yönleri ile değerlendirmiştik.

Karton Taraftarlar projesi

Futbol her zaman olduğu gibi üzerine düşen görevi farklı formlarla ortay çıkarak sergilemeye çalışmaktadır. Küresel Salgın Covid-19 ile mücadele kapsamında; Dünya Olimpiyat Komitesi, Dünya Futbol Federasyonu gibi uluslararası spor kurumları ile bölgesel ve yerel spor kuruluşları bir çok önlem ve tedbirler alarak; spor organizasyonlarının ertelenmesi, iptal edilmesine ve seyircisiz oynanmasına karar verdiler. Hiç şüphesiz bu önlem ve tedbirlerden, dünyada en çok takipçisi olan futbol organizasyonları ve kulüpleri ile taraftarları etkilendi. Maçların ertelenmesi ve iptal edilmesi futbol seyircisini ve taraftarları üzerken, stadyumların boş kalması ve maçların seyircisiz oynanması futbolu bir nevi anlamsızlaştırdı.

germany-stadium-borussia-monchengladbach-scaled-e1590337795482.jpg

Bu olumsuz gelişmeler, futbol kulüplerini ve liglerini Futbola Dönüş Projeleri ile innovatif çözümler üretmeye yöneltti. Küresel Salgın Covid-19 ile mücadele sürecinde en ilgi çekici projelerden biri olan Karton Taraftarlar Projesi (Cardboard Fans) oldu.

51 yaşındaki TV ve reklam yönetmeni aynı zamanda Borussia Mönchengladbach takımının taraftar kulübünün bir üyesi olan, Ingo Müller “Eşinin fikri olduğunu” söylediği Karton Taraftarlar Projesi, Berlin’deki evinde karantina günlerinde ortaya çıktı. Proje çok kısa sürede “Evde Kalın-Oyunda Olun” (Stay at Home be at the Game) sloganı ile tüm futbol dünyasında sempati ile karşılanarak kabul gördü.

Ingo Müller’in bu yenilikçi fikri, Borussia Mönchengladbach yetkilileri tarafından kabul edilerek, 54.000 kişilik Borussia-Park stadyumlarını 3.000 karton taraftar yerleştirme için açıldı. Evde Kal-Oyunda Olun Projesi, Beatthegame sayfasından online olarak tüm dünyadaki futbol hayranlar için kullanıma açılan uygulaması ile resimlerini kartonlarla stadyumda yer almasını sağlamakla futbol taraftarlarına eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Bu uygulama ile siteye giriş yapılarak, taraftarların baş ve omuz fotoğrafları gerçek boyutlu karton kesimlere basılarak sipariş edilen resimli kartonlar stadyumlardaki koltuklara yerleştirilmektedir.

Borussia Mönchengladbach taraftarları 19 Avro ya da 20,60 Dolar karşılığında, Borussia-Park Stadyumu koltuklarına maç esnasında resimlerinin olduğu bir karton satın alabilmektedirler.


Girişimci Ingon Müller, karton satışlarından elde edilen gelirin bir kısmının pandemi sırasında yardıma ihtiyaç duyan hayranlar için bir fona aktarılacağını ifade etmektedir. Girişim, kriz zamanında yerel basım işletmeleri işine de yardımcı olmaktadır.

Sezon sonuna kadar yaklaşık 14.000 taraftarı için resimli karton hazırlandığı proje; ilk kez 23 Mayıs 2020 tarihinde Alman Profesyonel Futbol Ligi Bundesliga’da, Borussia Park Stadyumunda, Borussia Mönchengladbach ile Bayer Leverkusen maçı karton taraftarlar önünde oynanarak dünyaya tanıtıldı. Karton Taraftar Projesi, Covid-19 ile mücadeleyi desteklemek için mali bağış sağlanması, maçlar yapılırken taraftarları stadyumlardan uzak durmaya teşvik etmek ve Covid-19 salgını sırasında hayat kurtarmaya yardımcı olabileceği gibi;  problemli salgın günlerinde futbol dünyasına renk getirirken, finansal anlamada kulüplere gelir getirici bir uygulama olarak da spor pazarlaması literatürüne geçecek özellikler taşımaktadır.

Projenin; spor kulüplerinin belirsiz finansal geleceğe baktıklarından önemli gelir elde etmelerine yardımcı olmak için de kullanılabileceği, İngiltere’de alt lig kulüpleri için finansal bir yaşam çizgisi sağlayabilecek bir girişim olarak da daha şimdiden kabul görmeye başlamıştır.

Üç Premier Lig kulübünün gelecek ay futbol geri döndüğünde, stadyumlarda yer alacak Karton Taraftar Projesi ile ilgili görüşmelerde bulunduğu, proje kapsamında Premier Lig kulüpleri hayranların resimlerini, 20 Pound civarında satarak, toplanan paranın bir kısmın ve koronavirüsle mücadelede, İngilere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) ne yardımcı olmak için değerlendirileceği ifade edilmektedir

Ayrıca, Covid-19 salgını sonrasında uluslararası sporun kapalı kapılar ardına dönmeye hazırlandığı bu günlerde, Serie A gibi bir çok futbol liginin yanı sıra, NBA, MLS gibi en iyi ABD spor organizasyonları da, seyircisiz oynanacak maçlarda , koronavirüsle mücadelede para toplamaya yardımcı olmak için taraftarlarının karton resimlerinden oluşturan ‘Evde Kal-Oyunda Ol’ projesine ilgi duymaktadırlar.

Türkiye’de ertelenen Profesyonel Futbol Ligleri 12 Haziran 2020 de başlayacak. Maçların seyircisiz oynanmasına yönelik başlatılan Karton Taraftar Projesi; Galatasaray Kulübü tarfanından “Sensiz Olmaz Galatasaray” sloganıyla hayata geçirilecek. Kampanya Galatasaray Kulübünün Türk Telekom Arena‘da oynanacak maçlarda tribünlerde yerini alacak. Uygulamaya kombine bilete sahip olan taraftarlar 123 TL diğer taraftarlar 149 TL ödeyerek katılabileceklerdir.

Futbol Severler, Karton Taraftar Projesi ile Evde Kalarak ve Oyunda da Olabilecekleri gibi kulüplerine ve Covid-19 salgını mücadelesine katkı sağlayacaklardır.


Futbol dünyasında bir ümit olarak yeşeren Karton Taraftar Projesi ile futbol, bir kez daha şartlar ne olursa olsun varlığını sürdüreceğini bizlere ispatlamış olacaktır.

Pandemi futbolu: Salgın sürecinde ticari futbolun gerçek yüzü