Köylü merada hayvan otlatmak için devlete para ödeyecek!

Köylü merada hayvan otlatmak için büyükbaş hayvan başına 10 lira, küçükbaş hayvan başına 2,5 lira ödeyecek. Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını açıkladı! Valilik ise yasanın 1998’de çıktığını, gelirin meraların iyileştirilmesinde kullanıldığını açıkladı.

Köylü merada hayvan otlatmak için devlete para ödeyecek!

Köylü merada hayvan otlatmak için devlete para ödeyecek!

Bozulan ekonominin faturası yine halka kesildi. Köylü, kendi merasında hayvan otlatmak için para ödüyor. Avukat Onur Cingil, Kırklareli Valiliği İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından dağıtım yerlerine gönderilen “Mera Otlatma Planı”nı paylaştı.


Plana göre, 2020 yılına ait büyükbaş hayvan otlatma bedeli 10 TL, küçükbaş hayvan otlatma bedeli ise 2.25 TL olarak belirlendi.

Avukat Onur Cingil’in yaptığı paylaşım şöyle:

“Türkiye ‘nin asıl gündemi bu! Köylü kendi merasında hayvan otlatamıyor. Bozdukları ekonominin faturası her fırsatta halka çıkıyor. Büyükbaş Hayvan başına : 10 TL Küçükbaş Hayvan başına : 2,25 TL Uymayana 3 kat ceza.”


Valilik tarafından dağıtımı yapılan yazıda, mera, kışlak ve yaylaklarda hayvanlarını otlatan üreticiler hakkında alınan kararın duyurusu şu şekilde bildirildi:

“… Bakanlığımız Mera, Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimi Uygulama Esasları Genelgesi doğrultusunda İl Mera Komisyonu’nun 27.02.2020 tarihli toplantı kararı ve Valilik oluru ile ilimizde mera alanlarının 2020 otlatma döneminin 1 Mayıs 2020-30 Ekim 2020 tarihleri arasındaki süre, dinlendirme döneminin 1 Kasım 2020, 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki süre olarak, 2020 yılında otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10.00 TL, küçükbaş hayvan başına 2.25 TL, otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlardan alınacak ceza bedelinin her fazla hayvan için üç katı olarak belirlenmiştir.

Meralarımızdaki baskının ortadan kaldırılarak tahribatın önlenmesi amacıyla belirtilen kurallara uygun şekilde kullanılmasının, otlatma kurallarına riayet edilmesinin , otlatma bedelleri konusunda Mera Kanunu’nun 26. Maddesi hükümlerine göre hareket edilmesinin, kurallara riayet etmeyenler hakkında Mera Kanunu’nun 27. Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağının Belediye Başkanları, Köy Muhtarlıkları ve çiftçilerimize duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim .”

Valilikten açıklama: Yasa 1998 yılında çıkarıldı

Kırklareli Valiliği, haberin medyada yayılmasının ardından bir açıklama yaptı. Söz konusu uygulama ile ilgili yasanın aslında 1998 yılında çıkarıldığını ve 81 il için geçerli olduğunu vurgulayan valilik, “Söz konusu haberlerde Kırklareli’nin bu uygulamayı gerçekleştiren ilk ve tek il olduğu ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Buradan elde edilen gelir de meraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı.


İşte valiliğin o açıklaması:

Kırklareli Valiliği mera otlatma parası açıklaması

MNG Holding, Arhavi Kamilet Vadisi’ni çamura boğdu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.