MEB’den hibrit eğitim modeli: Dersler 30 dakika, sınıflar ikiye bölünecek

MEB’den hibrit eğitim modeli: Okulların 31 Ağustos’ta açılması durumunda sınıflar ikiye bölünecek. Dersler 30 dakika olacak. Bir grup pazartesi, çarşamba, cuma diğer grup ise salı, perşembe ve cumartesi günleri okula gidecek. Haftalık 6 saat olan bir dersin 4 saati okulda, 2 saatinin de EBA verilmesi planlanıyor. 

meb hibrit

MEB’den hibrit eğitim modeli: Dersler 30 dakika, sınıflar ikiye bölünecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM Eğitim Komisyonu üyelerine okulların 31 Ağustos’ta açılması durumunda hazırlanan yeni yol haritasının detaylarını anlattı.


Bakan Selçuk, milletvekillerine, derslerin EBA üzerinden nasıl verildiği, bu sistemin daha verimli kullanılması için alınan tedbirleri, internet ve EBA’ya ulaşımda zorlananların ve kendisine ait bir odası olmayan çocukların bu sistemden nasıl yararlanabileceğine ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Bakan Selçuk, öğretmenlerin de EBA konusunda eğitime tabi tutulacağını kaydetti. Okulların 31 Ağustos’ta açılıp açılmayacağına Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyelerine göre karar vereceklerini belirten Selçuk, milletvekillerinin “Vaka sayısı kaç olursa açacaksınız?” sorusuna “Bizim için bir rakam yok. Bilim Kurulunun tavsiyesine uyacağız. Ama her türlü ihtimale karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Birkaç senaryo üzerinde duruyoruz” cevabını verdi.

İki farklı sistem

• Edinilen bilgilere göre ‘Hibrit modeli’ olarak nitelendirilen seyreltilmiş eğitimin detayları da belli olmaya başladı. Buna göre, yüz yüze ve uzaktan eğitim olarak iki farklı sistem işletilecek. Haftalık 40 saat olan ders saatleri 20 saat olacak.

• Matematik, Türkçe, fen gibi temel derslerle ilgili eğitim okulda ve yüz yüze verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eğitimle olacak.

• Yüz yüze verilecek derslerin hangileri olacağı ilköğretim ve orta öğretime göre değişebilecek. Sınıflar ikiye bölünecek. Bir grup pazartesi, çarşamba, cuma bir diğer grup ise salı, perşembe ve cumartesi günleri okula gidecek.

• Okulda verilen temel derslerin saatlerinin de düşürülmesi planlanıyor. Buna göre haftalık 6 saat olan bir dersin 4 saati okulda, 2 saatinin de EBA verilmesi planlanıyor.

Ayrıca öğrencilerin sınıfta kalma sürelerinin düşürülmesi için 40 dakika olan ders saatlerinin de 30 dakikaya çekilmesi üzerinde çalışma yapılıyor.


Derslik sayıları artacak

• Eğitimin seyreltilmesi ile birlikte ortaya çıkacak derslik ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunda da planlama yapılıyor.

• Bu kapsamda çeşitli nedenlerle kullanılmayan 12 bin civarındaki okulun 7 bininde tadilat yapılarak kullanılır hale getirilmesi için hazırlıklara başlandığı belirtildi.

• Ayrıca derslik ihtiyacının karşılanması için kamuya ait binalar ve öğrenci sayısı çok düşük olan fakültelerin binaları da okullar için kullanılacak.

İmam hatiplerdeki boş sınıflar

Edinilen bilgilere göre, toplantılarda şu anda İmam Hatip okullarında 300 bin kişiyi alacak boş derslik olduğu, buralarının diğer okullara tahsis edilebileceği üzerinde duruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu teklife destek vererek, Bakan Selçuk’a “Bunlar milletin serveti. Tabii kullanabilirsiniz” dediği öğrenildi. Bu kapsamda, öğrenci sayısı düşük olan İmam Hatip okullarının bazılarının birleştirilebileceği, boşalan binaların da ilköğretim ve orta öğretim okullarına dönüştürülebileceği belirtiliyor.

31 Ağustos itibarıyla uygulanması en güçlü plan şöyle:

• Vaka sayılarının yüksek seyrettiği beş kentte eğitim, kısıtlamalı olarak gerçekleştirilecek. Bu kapsamda İstanbul, Ankara, Bursa, Diyarbakır ve Gaziantep’te eğitim, “Seyreltilmiş” olarak hayata geçirilecek.

• Bu kentlerde öğrenciler gruplara ayrılacak ve haftanın belirlenen günlerinde bir grup, kalan günlerde ise diğer bir grup okula gidecek. Bu kentlerde okulların kalabalık, sınıf mevcutlarının yüksek olması nedeniyle sınıflar da yarı kapasiteye düşürülecek.

• Haftanın bir günü, okul tamamen kapatılarak dezenfekte edilecek. Risk olmayan kentlerde ise eğitim olağan seyrinde devam edecek.

• Ders süreleri düşürülerek öğrencilerin okulda geçirdiği vakit azaltılacak. Derslerin bazıları yüz yüze, bazıları ise uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilecek.


• Toplam 1 milyon öğrenciye canlı ders yapabilecek kapasitede olan bakanlık, Bilim Kurulu’ndan alacağı görüşler doğrultusunda, “Hibrit” modeli hayata geçirecek.

MEB’den eğitimde 3 farklı senaryo: Yeni eğitim sistemi gelebilir!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.