AKP ve HDP’nin işine geldiğinde demokrasi anlayışı!

18 yıllık bir iktidar. Bu süre boyunca AKP’nin, (kimine göre) AK Parti’nin uygulamada sıkıntı yaşadığı, bir türlü beceremediği bir olgu haline geldi. Demokrasi…

akp hdp

AKP ve HDP’nin işine geldiğinde demokrasi anlayışı!

Demokrasi bir kültürdür. Yani bir partinin, bir devlet adamının, bir hükümetin mayasında, hamurunda olan bir şeydir. Yani sonradan kazanılan bir siyasi bilinç değildir. Sonradan kazanılan bir siyasi durum değildir.


Bir ülkede öyle kolay yerleşebilecek siyasi olgudan öte bir şeydir demokrasi.

Amerika Birleşik Devletleri tarihi tam bir utançla doludur. Kızılderilileri katletmelerini bir kenara koyup özellikle 20. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren dünya tarihinde dış politikada yapmadığı askeri, siyasi, sosyolojik travma kalmadı!

Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarından tutun da kaybettiği Vietnam Savaşı’na; Küba’da Fidel Castro iktidarını indirmeye çalışması ve Ortadoğu’da Suudi Arabistan ile el ele vererek yaptığı darbelere kadar ülke dışında sayısız eyleme müdahil olmuş bir ülke!..

Ve bu ülkenin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Trump’ı eleştirirken “Burası ne Kuzey Kore, ne Türkiye, ne de Rusya! Burası demokratik bir ülke.”  ifadesini kullandı.

Haksızlar mı peki?

Pek tabi haklı bir ifade…

Geçtiğimiz günlerde HDP’li siyasiler 6 yıl önceki olaylardan (Kobani eylemleri / 6 – 7 Ekim Olayı) dolayı söyledikleri ifadelerden gözaltına alındılar. Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Ayhan Bilgen gibi önemli isimler.


Bir dönem AKP ile yakınlığı bilinen İslamcı – muhafazakar Altan Tan.

Bir dönem AKP ile nişanlı olan HDP’nin Dolmabahçe görüşmelerine katılan Sırrı Süreyya Önder.

Bugün Kars’ın belediye başkanlığını yürüten Ayhan Bilgen.

Kars halkını gidip dinleyebilirsiniz. HDP’ye oy vermiş birine de AKP’ye oy vermiş birine de rahatlıkla sorabilirsiniz. Bilgen’e Kars’ta inanılmaz bir sevgi var. Kars’ta yaptığı çalışmalar takdire şayan olarak gösteriliyor.

Kamuoyunda da bu gözaltıların siyasi olduğu ön plana çıkıyor.

Yıllar önce AKP, ‘Habur Olayı’nı demokrasi olarak kamuoyuna sunuyor, o günkü nişanlısı BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) bunu Habur’da şölen olarak kutluyordu. HDP’nin babası BDP o günlerde ‘ağlayan analar’a oh çekiyordu!

O gün AKP ve HDP için demokrasi vardı. Bugün nedense HDP için demokrasi kalmadı!

AKP için ise dün de bugün de ülkede her daim demokrasi var!..


AKP iktidarı ile “işine geldiğinde demokrasi” anlayışı devam ediyor!..

EBA TV’deki “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi” ve düşündürdükleri


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…