Almanya’da Corona önlemlerine karşı tepkiler giderek artıyor!

Almanya, pandemi sürecini en iyi idare edebilen ülkelerden biri. Öte yandan Corona Virüsü’nün yayılmasını önlemek için alınan önlemler Alman toplumunun büyük bir kesimini rahatsız ediyor. Diğer kesim tarafından Komplo Teorisyenleri olarak da anılan bu grubun geçen hafta sonu Berlin’de düzenlemek istediği gösteri, Corona tedbirlerine uymadıkları gerekçesiyle polis tarafından kısıtlandı. Bu gösterinin özel konuğu J.F. Kennedy’nin yeğeni Robert Kennedy Jr. idi.

almanya corona

Almanya’da Corona önlemlerine karşı tepkiler giderek artıyor!

Fotoğraftaki pankart: “Beni korkutan Corona değil, sizin politikanız!”


Ana akım medyaya pek yansımasa da, Almanya’da Pandemi’nin başlangıcından beri alınan önlemlere olumsuz tepkiler gösterilmekte. Uzun zamandan beri de çeşitli büyük şehirlerde toplu gösteriler yapılmakta. Bunlarda en sonuncusu ve en büyüğü geçen Cumartesi günü gerçekleşti. Özellikle maske takma zorunluluğuna karşı yapılan gösteri, maske takma ve sosyal mesafe zorunluluğuna uyulmadığı gerekçesiyle polis tarafından kısmi bir şekilde engellendi.

Protesto gösterilerinde en göze çarpan görüntüler aşırı sağcı grupların katılımı ve bu grupların Alman Parlamento Binası’nı işgal etme girişimleri olsa da, katılımcıların çoğu farklı kesimlerden ve yaş gruplarından oluşan ve protesto haklarını kullanmak istediklerini söyleyen barışçıl göstericilerdi. Katılanlar arasında aşırı sağcıların yanında, Covid-19’un gerçek olmadığına inanan komplo teorisyenleri ve hükumetin aldığı önlemleri aşırı ve anti-demokratik bulan insanlardan bulunuyordu.

J.F.K.’nın yeğeni Almanya’daki corona protestolarına Amerika’dan katıldı

jfk jr

29 Ağustos’ta Berlin’deki Brandenburg Meydanı’nda gerçekleşen gösterinin özel konuğu; aşı karşıtlığıyla tanınan, hatta çocuk aşılarının otizme neden olduğunu iddia eden, çevre aktivisti ve avukat Robert Kennedy Jr. idi.

“5G teknolojisi, toplumları gözetleme aracı olarak tasarlandı”

Corono Pandemisi’nin yıllar öncesinden planlandığını savunan, 66 yaşındaki Kennedy konuşmasında, bu pandeminin dijital köleliğin başlangıcı olduğunu iddia etti. Kennedy ayrıca 5G teknolojisinin toplumları gözetleme aracı olarak tasarlandığını; Corona antikorlarının ölçümünü etkileyebildiğini ve Microsoft‘un kurucusu Bill Gates‘in de bu planın bir parçası olduğunu söyledi. Kennedy ayrıca küresel ilaç endüstrisinin tehdit edici gücüne, İnternet sansürlerine ve medya, hükumet ve mahkemelerin insanları aşı olmaya zorlamasına dikkat çekti.

Robert Kennedy’nin amcası John F. Kennedy de bundan 60 yıl önce gene Berlin’de “totaliterliğe karşı cephe” mitinginde konuşma yapmıştı. Donald Trump’a yakınlığı bilinen Kennedy’nin seyahat kısıtlaması olan şu günlerde Kalifornya’dan Berlin’e nasıl seyahat ettiği de tartışma konusu oldu.

Bu tür gösteri ve eylemleri düzenleyenler; “Querdenken (Çapraz Düşünme) 711-Stuttgart“ isimli politik olmayan bir organizasyonun üyeleri. Temel olarak Corona Pandemisi nedeniyle günlük hayatın kısıtlamasına yönelik mesafe ve maske zorunluluğunun anayasa ve demokrasiye aykırı olduğunu savunan Querdenken 711 organizasyon Donald Trump ve Vladimir Putin’e de davetiye gönderilmiş.

Eylem karşıtları

Berlin’deki eylemde, spontan olarak toplanan küçük bir grup tarafından da Corona önlemlerine karşı yürüyenlere karşı eylem yapıldı. Bu grubun iddiası ise; Naziler ve aşırı sağcıların dahil olduğu bir görüşü savunmanın prensip olarak yanlış olduğu idi.

berlin covid eylemi

Eylem sloganları

Almanya genelinde devam eden Corona karşıtı eylemlerde kullanılan bazı sloganlar şöyle:

• “Korona çılgınlığını durdurun!”

• “Benim sağlığım, benim sorumluluğum.”

• “Hayatımı geri istiyorum!”

• “Anayasal hakları koruyalım.”

• “Önlemlerin zararı faydasından daha çok”

• “Birinci dalga! İkinci dalga! Sonsuz dalga?”

corona

Almanya’da güncel durum

83 Milyon kişinin yaşadığı Almanya’da şu ana kadar yaklaşık 250.000 kişide Covid-19 tespit edildi, ölenlerin sayısı ise 9.322 olarak açıklandı. Yaşlı nüfusun oldukça fazla olduğu ülkede 70 yaş altı ölümler oldukça az.

Normal hayatın eskisi gibi devam ettiği Almanya’da yakın zamandan beri Sachsen Anhalt eyaleti hariç, diğer eyaletlerde toplu taşıma ve alışveriş yerlerinde maske takmayanlara para cezası uygulanmaya başlandı. Bazı eyaletlerde okullarda ders sırasında bile maske takılması zorunlu.

Türkiye’deki Corona önlemleri karşıtları


Almanya’da yoğun olarak hissedilen Corona önlemleri karşıtlığı aslında Paris, Viyena, Londra ve Zürih gibi şehirlerde de yaygın. Benzer protesto gösterileri bu şehirlerde de yapılıyor. Türkiye’de sokak gösterileri gerçekleşmese de sosyal medya üzerinden bir çok benzer görüş ve tepkiler yayılıyor.

Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının ürettiği argümanlar daha ziyade şu noktalar üzerine yoğunlaşıyor:

• Herhangi başka bir sebepten gerçekleşen ölümün Corona olarak kayda geçilmesi.

• Corona tespitinde kullanılan testi icat eden Nobel ödüllü Kary Mullis’un bile “bu testin salgın hastalıklarda kullanılmamalı” demiş olması.

• İstatistiksel olarak aylık toplam ölüm sayısının geçen yılkinden pek farklı olmaması.

• Covid 19’un çok bulaşıcı ve tehlikeli olması halinde hastanın temas ettiği herkesin hastalanması gerektiği.

• Birçok hastanın ilaçsız iyileşebildiği, hatta bazılarının hastalığı farkında olmadan atlattığı.

• Pandemi’nin gerçek değil kurgu olduğunu savunan doktor ve bilim insanlarının videolarının YouTube’tan silinerek çoğunluğa ulaştırılmasının engellenmesi.

• Vakaların çoğunun hava kirliliğinin yoğun olduğu büyük şehirlerde görülmesi.

• Sürekli mutasyona uğrayan bir virüsün test edilemeyeceği.

• Otopsileri hijyen gereği yapılmadığı, yapılan otopsilerin ise gerçeği yansıtmadığı.

• Korku ve kaygının bağışıklık sitemini zayıflattığı.

• Medyanın zaten güvenilmez olduğu.

• Uzun süre maske takmanın sağlıksız olduğu.

• İşsizlik, aile içi şiddet ve psikolojik hastalıkların artması.

• Bazı hastaların yanlış tedavi ve verilen ağır ilaçlar yüzünden vefat ettiği.

• Endüstriyel gıdalar ve suni tarım yoluyla vücudumuza giren ve bağışıklık sistemini zayıflatan zehirler yasaklanmazken, Corona salgınına karşı aşırı önlemler alınması.

• Hastalığa karşı önlem almadan yaşayanların hiçbir tehlike ile karşılaşmaması.

• Aşırı hijyen ve dezenfektanların sağlığa daha zararlı olduğu vb.

Gene benzer şekilde Türkiye’deki önlem karşıtlarının tavsiyesi;

• Riziko grubunda olanların kendi sorumluluklarını alarak kendi mesafelerini oluşturması ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirilmesi.


Önlem karşıtları, aksi taktirde, konulan aşırı kuralların insanlara korku salarak ileride alınacak anti-demokratik kararları meşrulaştırılmış olacağını ve robotlaşmış bir toplum oluşacağını da iddia ediyorlar.

Covid ile mücadele eden doktor: Yoğun bakımda tanık olduklarımı gören biri evden bile çıkmazdı!


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.