Hirami Ahmed Paşa Mescidi’nin duvarları klima için delinmiş!

1300 yıllık Hirami Ahmed Paşa Mescidi, dış duvarlarından sarkan klimalar nedeniyle zor günler yaşıyor. Yapının içine sonradan PVC ve fayans kaplamalar, plastik lambalar eklenmiş. Tarihi yapının bahçesine bir de kümes kurulmuş.

Hirami Ahmed Paşa

Hirami Ahmed Paşa Mescidi’nin duvarları klima için delinmiş, bahçesine kümes kurulmuş

Mimari Restorasyon ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin, “garabet vahim durum” olarak tanımladığı durumun normalleşme seviyesine geldiği tepkisini gösterdi.


İstanbul’un Fatih ilçesinde tahmini 1300 yıllık olan Hirami Ahmed Paşa Mescidi, dış duvarlarından sarkan klimalar nedeniyle zor günler yaşıyor.

Yapının içine sonradan PVC ve fayans kaplamalar, plastik lambalar eklendi.

Tarihi yapının bahçesine bir de kümes kurulmuş.

hirami ahmet paşa

Sadece klima değil, doğalgaz boruları da duvarlara monte edilmiş!

Havadan görüntülenen tarihi camide klimanın aparatlarının duvarlara monte edildiği ve boruların duvarın delinerek içeriye alındığı görüldü. Ayrıca doğalgaz borularının da benzer şekilde, tarihi yapının duvarlarına monte edildiği görülüyor.

tarihi yapı

“Sistem değişimine ihtiyaç var”

Mimari Restorasyon ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin durumu değerlendirdi.


Her gün yeni vakaların ihbarının derneğe ulaştığına dikkat çeken Şahin şöyle konuştu:

Tarihi yapıya nereden baksanız sakil duruyor. Bu sorunların çözümü için en üst makam yönetim düzeyinde alınacak radikal kararlar ile sistem değişimine ihtiyaç var. Başka çaresi yok. Bıkkınlık veriyor gerçekten. Bu garabet vahim durumlar normalleşme seviyesine geldi artık.

Hirami Ahmed Paşa Mescidi hakkında

İstanbul Balat’ta Fethiye Camii’nin yakınında Bizans döneminde inşa edilen yapı, fetihten 150 yıl sonra mescide çevrildi.

İslam Ansiklopedisi’ne göre yapının ‘Hagios Ioannes Prodromos en to Trullo’ kilisesi olduğu yolunda eskiden beri yerleşmiş bir görüş varsa da gerçek adı ve kesin yapım tarihi bilinmiyor.

İstanbul’un fethinin arkasından Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455’te Ortodoks patriğine Pammakaristos Manastır ve Kilisesi patrikhane olarak tahsis edildiğinde o zamana kadar burada barınan rahibelere de bu kilise verilmiş.

Böylece etrafında bulunan bazı binalarla burası bir kızlar manastırı kilisesi haline gelmiş.


Fetihten sonra Fethiye Camii kiliseden dönüştürüldüğünde Hırami Ahmed Paşa tarafından bu kilise de camiye çevrilmiş.

Kariye Müzesi Diyanet’e devredildi: İbadete açılmasına karar verildi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.