Lionel Messi ekonomisi

Lionel Messi, Barselona’ya (FC Barcelona) 10 yaşında katıldı ve ilk maçını 17 yaşında Ekim 2004’te yaptı. 2004’teki ilk maçından bu yana, 634 gol atarak tarihe geçen altı Ballon d’Or kazanan Messi ile birlikte Barselona 10 kez La Liga’yı, 4 kez Şampiyonlar Ligi’ni ve 6 kez İspanya ulusal kupası Copa del Rey’i kazandı. Bu süre zarfında Barselona, dünya çapındaki sahalara hakim olmaya devam ederken yeni bir futbol stiline de “tiki-taka” öncülük etti.

Lionel Messi

Barselona 2019-2020 sezonunda 12 yıl sonra ilk kez bir kupa kazanamamasına rağmen, Lionel Messi kişisel başarısını sürdürdü ve La Liga’da 25 gol atarak bölümün yedinci kez en golcü oyuncusu oldu.

Messi, yirmi yılın ardından Barselona’dan ayrılma niyetini açıklayarak bu hafta spor dünyasını şok etti.


Gittikçe daha muhtemel görünen Messi’nin Barselona’dan bir şekilde ayrılması durumunda futboldaki en büyük transfer olacağa benziyor. Lionel Messi, Barselona’yı terk ederse muhtemelen tarihin en pahalı oyuncusu olacak. Hem finansal değer hem de yerçekimi açısından ve spor tarihinin muhtemelen en büyük kulüp hanedanının perdesini indirecek.

Barselona, ​​söz konusu maddenin, sezonun başlangıçta sona ermesinin planlandığı Haziran ayında sona erdiğini ve bunun yerine ilgilenen tarafların 825 milyon dolarlık satın alma maddesine yakın bir ödeme talep edeceğini iddia etmektedir.

33 yaşındaki Messi bu süreçte sözleşmesindeki bir madde nedeniyle kulüpten ücretsiz ayrılabileceğine inanıyor ve bu mevcut sezonun kapanmasından önce niyetini belirttiği sürece özgürce yürüyebileceğini belirtmektedir.

“Der Spiegel tarafından elde edilen ve Mediapart’a ve EIC araştırmacı medya ağındaki ortaklarına iletilen iki belge (bir iş sözleşmesi ve bir imaj sözleşmesi)’ de Haziran 2017 yılında yapılan, Katalanca yazılan 30 Haziran tarihli bu sözleşmelere göre 4 yılda 400 milyonluk Euro’luk rakam yer almakta ve Messi’nin Barselona’daki kariyerini Haziran 2021’e kadar uzatmaktadır. “Messi işini” yöneten babası ve temsilcisi Jorge Horacio tarafından imzalanmıştır.

Bu, futbol tarihinde bir oyuncunun sezon başına 100 milyon Euro’nun üzerinde garantili bir gelir elde ettiği ilk olay olarak ifade edilmektedir.

Lionel Messi’nin geliri daha da yüksek olabilir. Çünkü oyuncu evlendiği gün verilen belgeleri hiçbir zaman imzalamamıştır. Messi Barselona taraftarlarını ıstırap içinde bırakarak müzakereleri uzatmaya devam etmiştir. Football Leaks’de yer almayan nihai sözleşmeler, 5 aylık müzakerelerin ardından ancak 25 Kasım’da imzalanmıştır. Bu nedenle, en az 30 Haziran’daki kadar avantaj sağlamıştır.

Messi’nin Barselona’yla yapmış olduğu ön sözleşmede oldukça şaşırtıcı rakamlar yer almaktadır. Basına sızan  Sözleşmede Messi’nin 71.053.846 Euro’luk sabit geliri (% 85 maaş ve % 15 imaj hakları dahil). Buna 63,5 milyon Euro imza bonusu da eklenmiştir. Ayrıca, sözleşme bitiminden önce kulüpten ayrılmaması durumunda 70 milyon Euro ‘luk bir “sadakat bonusu” bulunmaktadır. Bu, sezon başına minimum 104441 346 Euro garantili bir toplamı temsil etmektedir. Bu günlük 286.140 Euro veya saatte 11.922 Euro olarak hesaplanmaktadır.

Messi’nin sözleşmesinde ayrıca listelenmeyen bir “ultra gizli” madde bulunmaktadır.

messi

Kaynaklara göre, imza ve sadakat primleri, 23 milyon Euro’ya kadar, Barca’dan Leo Messi’nin vergilerini düzenlemek için, özellikle de hayır kurumuyla bağlantılı bir geri ödeme içermektedir. Açık olmak gerekirse, kulüp oyuncuya mali ceza ödemeyi kabul ederek böylelikle (vergi dolandırıcılığı davasıyla bağlantılı olarak) yargı arayışlarından kaçma ihtimalini ortaya koyulduğu ifade edilmektedir.

Messi’nin sözleşmesinde asgari ücretine ek olarak, sayfalara yayılmış sayısız ikramiyeleri bulunmaktadır. Yıldaki oyunların % 60’ını oynarsa, beş kat Altın toptan 1,9 milyon daha fazla alacağı. Ayrıca Barça İspanya’nın şampiyonuysa 2,7 milyon ve Şampiyonlar Ligi’nin her aşamasında bir bonus, kazanırsa en fazla 12 milyon. Birkaç ekstra bonus ekleyen Arjantinli forvet, yılda 122.515.205 Euro’ya kadar kazanma ihtimalini 2017-2018 sezonunda 120 milyon Euro ile Ligue 1’in en zengin dördüncü kulübü olan Olympique de Marseille’nin yıllık bütçesi düzeyinde onu yalnız bırakan bir meblağ ortaya koymuştur.

Haziran 2017’de FC Barcelona tarafından yapılan bir hesaplama, Messi’nin tek başına yeni maaşının takımın toplam maaş bordrosunun %40’ını oluşturduğunu göstermektedir.

Messi’nin sözleşmesinin önümüzdeki yaz sona erdiği göz önüne alındığında, Forbes’e göre bu ücret 210 milyon dolardan az olmamakla birlikte muhtemelen düşecek.

Böyle bir ücret ve Messi’nin bildirdiği yıllık 70 milyon dolarlık maaş, takımları UEFA’nın Finansal Fair Play’i (FFP) bozma riskiyle karşı karşıya bırakacaktır; bu, esasen takımların borca ​​girmekten kaçınmak için kazandıklarından fazlasını harcayamayacaklarını göstermektedir.

Arjantinli süper star Barselona’ya kulüpten neredeyse yirmi yıl sonra ayrılmak istediğini söylemesinin ardından, Manchester City Lionel Messi ile sözleşme imzalamak için açık bir favori olarak ortaya çıktı. Ancak City’nin bunu yapmak için 210 milyon dolardan fazla para harcaması gerekeceğini tahmin edilmektedir.


Messi 2 Eylül 2020’de yaptığı açıklamada, sözleşmesinden vazgeçmek için bir süre kaçırmasına rağmen, Barselona’dan ayrılmak istediğini açıkladı. Fakat 2021’e kadar kulübe bağlı tutan sözleşmesine göre iki taraf arasında hukuki bir anlaşmazlığa yol açabilir. Çünkü Messi’nin sözleşmesinde 700 milyon Euro’luk bir hüküm olduğu ancak sözleşmesini feshetmek ve bedelsiz ayrılmak için bastırdığı ifade edilmektedir.

Barselona’nın resmi duruşu, Messi’nin satılık olmadığı ve ilgilenen herhangi bir takımın spor için rekor bir ücret olan 828 milyon dolarlık serbest bırakma maddesinin tamamını ödemek zorunda kalacağını öne sürerken, çok az kulüp UEFA Finansal Fair Play Yönetmeliklerini (FFP) ihlal etmeden bunu yapma ihtimalini de göz ardı etmediği şeklindedir.

ESPN’e göre; Messi’nin bir sonraki adımda nereye gidebileceğine dair aşırı spekülasyonlar arasında; Manchester City, Messi’yi ücretsiz bir transferle imzalamak için elinden gelen her şeyi yapacağı, Barselona ise muhtemelen Messi’yi kalmaya zorlamak yerine olabildiğince çok para kazanmaya çalışacağı yer almaktadır.

Kaynaklara göre;  Manchester City süperstar için 118-177 milyon dolar arası ödemeye hazır durumdadır. Tüm zamanların en iyi futbolunu kazanmak isteyen herhangi bir kulüp, maaşı için yüz milyonlarca dolar bulmak zorunda kalacaktır.

Buna karşılık, spor ve eğlence alanında veri odaklı bir danışmanlık firması olan Navigate’de analitik’in yaptığı bir hesaplamaya göre: Arjantinli forvet formda kalırsa, yeni ekibi yılda 175 milyon dolar değer elde edecektir. Her yıl yaklaşık 2 milyon Messi forması, 100 dolar ile 200 dolar arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır. Takımlar tipik olarak giyim gelirlerinin yüzde 15’ini bulmaktadır. Bu nedenle yeni takımı sadece forma satışlarından yaklaşık 45 milyon dolar elde edebilecektir.

2019’da 960 milyon dolar değerinde bir grafikte yer alan Barselona’nın ilk on birinin her birinin bu satışların eşit oranından sorumlu olduğunu varsayarsak, Messi yaklaşık 87 milyon dolar değerinde olacaktır (yani rakama forma satışları dahildir). Messi’nin bilet satışlarına, medya haklarına ve sponsorluklara katkısının, ortalama bir Barselona oyuncusunun iki katından fazla olduğunu varsayılırsa Messi’nin yıllık 175 milyon dolar değerinde olabileceği sonucuna varılmaktadır. Nitekim Transfermarkt verilerine göre Messi’nin değerini 2018’de 198 milyon dolar, Mevcut piyasa değeri 123 milyon dolar olduğunu hesaplamıştır.

Messi’nin ayrılışı muhtemelen Barselona’nın futbolun en zengin kulübü olarak durmasına son verecektir. Son yıllarda Barca’nın sahadaki ve dışındaki başarılarıyla eşanlamlı hale gelen Messiyi elden çıkarmaya karar veren ekip, önemli bir gelir artışı sağlayacaktır. Şu anda onu üstlenmek için tercih edilen Manchester City, Deloitte’nin Futbol Para Ligi’nde altıncı sırada yer almaktadır.

Manchester City, PSG ve Inter Milan şu anda Barca yıldızına imza atmak için ön saflarda yer alan kulüplerden bazıları.

Barcelona ile yollarını ayrılmaya hazırlanan Lionel Messi ile ilgili son dedikodu ise ; “Messi’nin Manchester City’den gelen tarihi teklifi kabul ettiğine yönelik; 5 yıl için toplam 700 milyon Euro’luk teklife ‘evet’ diyen Messi’ye İngiliz ekibinin bağlı olduğu City Football Group şirketinden hisse de verilecek.

Goal.com’un haberine göre ise; “Lionel Messi Manchester City’nin transfer teklifini kabul ettiği Arjantinli yıldız yaklaşık 5 seneyi kapsayan ve 700 milyon Euro değere sahip kontrat teklifine ‘Evet’ dediği, Arjantinli yıldız önce 3 sezon Manchester City’de oynayacağı, daha sonra ise City Football Group’un ABD MLS Ligi takımlarından New York City’e gideceği, Messi 2 sene de burada futbol oynayacağı,33 yaşındaki oyuncu bu anlaşmayla saatte 15 bin 900, haftada 390 bin ve ayda da 11 milyon 680 bin euro gibi inanılması güç bir para kazanacağı. Yıldız isme ayrıca City Football Group şirketinin hisselerinin bir bölümü de verileceği” ifade edilmektedir.

Messi’nin hem babası hem de Menajeri olan Jorge Messi, 2 Eylül 2020 Barselona kulübü başkanı Josep Maria Bartomeu ve yöneticilerle bir araya gelerek. Bartomeu Messi’nin babasına 2 yıllık bir sözleşme teklif edecek ve Arjantinli yıldızın kulüpte kalmasını isteyecek. Jorge Messi süreçle ilgili yaptığı açıklamada, Lionel Messi’nin Barselona’daki geleceği ve Manchester City iddiaları hakkında, “Pep Guardiola ile henüz konuşmadım. Manchester City ile resmi bir gelişme yok. Ancak oğlumun Barcelona’da kalması zor görünüyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en değerli futbolcuları listesinde yer alan Messi’nin son transfer görüşmeleri süreci ve stratejileri spor ekonomisi tezlerine konu olacak nitelik taşımaktadır.


Kaynaklar:

  1. https://t24.com.tr/haber/messi-700-milyon-euro-luk-teklife-evet-dedi,900607
  2. https://www.reddit.com/r/soccer/comments/7pycx6/football_leaks_messi_earns_a_guaranteed_minimum
  3. https://www.insider.com/lionel-messi-transfer-would-be-good-investment-soccer-finance-expert-2020-8
  4. https://www.bnnbloomberg.ca/what-s-lionel-messi-worth-one-calculation-says-175-million-1.1485925

Lionel Messi: Umarım futbol bana borçlarını öder (Fifa.com röportajı)